Ipanelonline: Jawab survey dapat duit. Daftar SINI

Monday, May 31, 2010

Pantun Senyum....

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Sebelum start stadi ni, aku ada pantun best buat korang...Dari emel kawanku...Ubat buat mereka yang mengantukss...

Buah cempedak di luar pagar
Ambil galah tolong jolokkan
Kenapa kau nak jolok pakai galah
Sebab cempedak tu dah jatuh kat luar pagar

Kalau ada sumur di ladang
Bolehlah hamba menumpang mandi
Patutlah bau badan kau busuk semacam
Bilik air ada, buat apa kau mandi kat ladang..

Pisang emas dibawa berlayar
Masak sebiji di atas peti
Kat pasaraya tak ada hutang hutang
Kalau nak, bayar, Cash On Delivery

Kalau ada jarum yang patah
Jangan di simpan di dalam peti
Kesian betul dengan kau ni
Jarum patah pun kau simpan dalam peti.

Dua tiga kucing berlari
Mana nak sama si kucing belang
Kalau kau berani kejarlah kucing tu
Mesti kau kena cakar sampai berbelang-belang gak..

Kajang Pak Malau kajang berlipat
Kajang hamba mengkuang layu
Kain Pak Malau, Mak Limah yang lipat
Kain aku, si pencuri yang sapu

Rumah Pak Mamat di tepi sawah
Pakai langsir berwarna biru
Ooi Pak Mat, langsir warna biru tak lawa lah
Pakailah warna kuning ke, hijau ke, kelabu asap ke.

Air pasang dalam surut pukul lima
Nyonya bangun pagi siram pokok bunga
Haloo nyonya, mau tanya sikit
Siram pokok bunga aje, tak jual sayur ka?

Tuai padi antara masak
Esok jangan layu-layuan
Kalau padi tu belumlah masak
Janganlah tuai, taklah layu-layuan..

Limau purut masak di dahan
Batang selasih condong uratnya
Limau purut tak boleh makan
Nanti sakit perut apa ubatnya.

Pulau Pandan jauh ke tengah
Gunung Daik bercabang tiga
Buat apa nak ke Pulau Pandan yang jauh tu
Pergi aje ke Kampung Pandan

Sorong papan tarik padan
Buah keranji dalam perahu
Tolonglah jangan makan buah keranji tu
Nanti badan kau orang berbau.

Hayya Cik Siti, perempuan banyak muda
Ana banyak takut jalan tutup mata
Memanglah takut kalau jalan tutup mata
Sebab takut terpijak lubang Indah Water

Encik Baba jatuh dalam parit
Cik Aminah ketawa jerit jerit
Sampai hati Cik Aminah ketawakan saya jerit-jerit
Mentang-mentanglah saya jatuh dalam parit

Buai laju laju
Sampai pokok sena
Woii, jangan buai laju-laju
Nanti kang tercampak kat pokok sena

Timang tinggi-tinggi
Sampai cucur atap
Cucur atap tak sedap
Cucuk pisang, cucur udang, haaa tu sedap

 

p/s: hahahaha..tergelak sorang aku....errrr...ngantuk lagi tak...lalalala....

18 comments:

FyZa said...

huhu lawak ja pantun2 suma nie..;p

sarah shafie said...

pjg nya pntun mu..

NaNaJoe said...

hahahha....
terburai perut jap nana bace.. :P

sweeTSour said...

Adahhhh.. wt lawak pagi2 erk..nk tergelak aku baca..abes lah kalo bdk2 skolah tiru pantun ni...

nabilah_2908 said...

pantun ni memang buatkan sy tersenyum sorang2.. :)

jom ke APA KATA HATI pulak,
IKAN SWEETSOUR & SUP TULANG

aril said...

boleh dicalonkan utk pertandingan pantun sedunia ni :-)

|| NaFiRaa || said...

heheehhe.. sape lah yg cipta pantun2 tuh~:))

M a W a D D a H said...

fyza: jom gelak sama2..hehehe

sarah: bese la..hehehe

nanajoe: hahaha..kalu terburai, jgn lupe sambung balik..kesian kt perut..hihi

sweetsour: jgn la budak2 sekolah bace...err, bace xpe..tapi jangan tiru..hihi...

nabilah: hehehe..jgn senyum lama2..nanti ape plak orang kate..hihi

aril: oh tidak...hehehe

nafira: ntah la..ada la tu yang nak kasi kita gelaks..hihi

khairul_bariyyah said...

hish,ada yg xleh masuk dalam kategori pantun nih... sebab x sama bunyi untuk line 1 n 3 dengan line 2 n4.. (ttetiba skema) hee~~

nway,nice adah~~ =)

-budakcomot-

wadud@duad said...

waaah... smart pantun adah.. nak copy pastu paste dalam otak leh tak nieh?? :-) kalau xleh x aci la sebab adah pon copy paste gak?? haha.. gurau2 jerk.. :p
comey kucin tuh..

M a W a D D a H said...

budak comot: hahaha..tu la pasal..confirm xley masuk...kikiki...

thanks budak comot..adah memang nice..hihihi

wadud@duad: errr...adah memang smart..bukan pantun tu..hihihi..amek2 je nk copy, adah baik hati..lalalala...

Syafrizal said...

teringat zaman ujang buat pantun dulu
lawak gila hehe

M a W a D D a H said...

syafrizal: errr..dulu pun suka gak pantun ujang...sangat kelakar dan ntah hape2...kikikikik

ASaDa RyutaRo said...

hahaha.. best! best!

cam nk buat pantun2 jugak la.. hihi..

buah durian berduri-duri,
jatuh terjepuk di atas tanah,
kesian durian tu..

lalala~

M a W a D D a H said...

asada ryutaro: errr...sungguh pandai asada berpantun....tepuk..tepuk tuk asada...hehehe

tapikan tertinggal satu bait lagi...sila habiskan..xbaik buat 3 kerat je..kena ada 4 kerat..hehehe...

lalala

qellissa said...

hahaha, lawak sey pantun itew...ntah pape punya pantun lah tu...=)

NaNaJoe said...

xleh sambung da..semua urat beterabur..hahaha~~

maCy said...

belum bce pantun da snyum datang sini..hihi

Related Posts with Thumbnails