Ipanelonline: Jawab survey dapat duit. Daftar SINI

Thursday, May 6, 2010

Aku di masa kecik-kecik...

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Hari ni aku berblogwalking la dalam keadaan tak sihat..Badan dah larat sikit tapi batuk ni tak nak henti-henti..uhukkk..Aku jumpa la satu blog ni cikaidacomel..Dia cerita yang dia main buih..Best main tiup-tiup..Aku pun tak terlepas main buih itu..lalalala...

Dan aku mengimbau kembali di zaman kanak-kanak aku dulu...Seriusly aku memang budak yang nakal dulu..Memang tak lekat la duk kat umah..Suka main kat luar sana..Selalu jerk lepak-lepak kat tepi pantai...Walaupun aku g sorang-sorang, aku memang berani..huhuhu..Dulu-dulu, xder la kes-kes culik budak dan jual budak...Suka la mandi kat laut tu...Tak leh tengok laut, asal tenang jerk, aku orang first terjun..Memang mengujakan..Kadang-kadang kalau cuti sekolah kan, seharian aku duk kat pantai tu...Tak kisah dah makan ke tak makan ke...hihihi...Kalau g mandi kat pantai kul 8 pagi, mandi-mandi, cari remis then naik balik, balik umah cari makanan...Kadang-kadang tu aku mandi sampai kul 4 petang...Bila puas mandi, naik kat darat jemur jap, main-main pasir, then bila puas, terjun balik dan begitulah seterusnya...Dasyat kan...Bestnya zaman budak-budak dulu...

Yang rendah dan comel itu aku..lalalala....
Antara aktiviti-aktiviti aku di zaman kanak-kanak:

Aku suka pantai....lalalala...Kredit to pak cik google...

Main ketinting...
Kalu orang terengganu panggil main decot or main game...Tak tahu la korang..hikhik...Seronok main decot ni...Ada yang decot biasa dan ada yang berbentuk kapal terbang..Haaa...Sapa pernah main angkat hidung..hihihi...Selalunya aku lah menang...hahahaha...

Kredit to pakcik google...

Main congkak...
Aku main congkak ni bukan dalam bekas kayu dan plastik tu ok..Actually aku main dalam tempurung..Gali-gali lubang, lepas tu letak tempurung kat dalam tu..Habis kotor kuku aku masa gali lubang tu...Dan orang main sekarang guna guli kan..Tapi aku pergi kutip biji getah atau biji apa ntah 1 lagi kat tepi pantai...kalau nak main congkak, pergi lah aku g kutip-kutip biji tu...Dari hujung sini ke hujung sana...Ha..begitu berusahanya aku...

 Kredit to pak cik google gak....

Main pondok-pondok...
Ha..Yang ni memang takleh blah..Suka sangat main masak-masak n pondok-pondok...ahakss...Kadang buat pondok atas tanah, bila boring buat pondok atas pokok plak...hahaha..Kantoi yang aku suka panjat pokok..kalau panjat pokok tu of course la nak naik sampai atas pucuk...Iskh aku nie..Nakal betul...Kalau pokok tu ada buah yang boleh dimakan, memang aku makan atas pokok tu jerk lah..Malas nak balik umah...Tak ingat dah nama buah yang aku makan tu..Manis..Sekarang ni dah takderk dah..Sedey..Siap amek papan lagi ha paku-paku kan dia kat atas pokok..Ha..ada tangga lagi..hihihi...Oppss..tu cerita panjat pokok..Pasal main pondok-pondok ni, siap buat pondok guna pelepah kelapa yang kering lagi ha...Ha..Bukan aku sorang yang buat, abang aku, kakak aku dan adik aku pun join sama...Hahaha...Tak hirau dah semut api...Dan segala jenis semut..Main kan punya pasal... Pasal masak-masak ni siap pakai api ni ha..Tapikan..bukan masak betul-betul tau, guna daun kering dan pasir jerk...Hahaha...Kebetulan kan masa tu adalah sejenis daun ni, yang bile kita gaul dia ngan air, jadi minyak..Oh hepi lor..hahahaha...siap goreng pakai minyak lagi ha..hahaha..Rasa lucu jerk rasa zaman budak-budak dulu...hahahahaha...

 Kredit to pakcik google jugak...lalala...Tak mampu nak buat pondok-pondok macam nie...

Main bola tin dan baling selipar...
Haaa...Ni aku main ngan sepupu-sepupu aku..Hahahaha...Gila main ni sebab bola tu pakai bola lisut..adoii kalau kena kat belakang badan..Belekuk bunyinya..kalau sakit pun kena tahan lah kan..Tak macho la kalu nangis...hahaha..Sepupu-sepupu aku yang main tu pun ramai laki-laki..Kadang-kadang nak balik umah bila dah bunyi azan magrib..Haa..Mula lah aku takut nak balik...Sebab ayah dah warning, balik sebelum magrib...Kalau dengar azan magrib tu mula la aku cari jalan jauh dan masuk ikut pintu belakang..Hehehe..Ayah aku garang woo masa tue....

Baling selipar ni pun main gak...Habis  selipar adik beradik aku, aku kebas..mula la diorang duk cari-cari...Dan ada la diorang duk cari yang selipar diorang hilang sebelah..Aku pun...Syyyyhhh..hahahaha...

Kredit to pakcik google gak...lalalala...tak sempat nak amek masa dolu-dolu...Sebab tak de kamera..Uwaaa...

Ada lagi permainan yang aku main...To be continue...

28 comments:

.::WaNiE::. said...

salam singgah dari GB ;)

MiSs TOrA said...

hehe comey adah ye kecik3 dlu..;p muka manja2 je msti dlu suka nanges kah3

sweeTSour said...

semuanya aku maen dulu2 kecuali pantai la..sgt best igt zaman kanak2..hehe

M a W a D D a H said...

wanie: singgah sana jugak..

M a W a D D a H said...

miss tora: thanks..hehehe...tak suka nangis..hehehe...adah dulu2 baik jerk tau..hihihi

M a W a D D a H said...

sweetsour: aku rindu zaman dulu-dulu..kenangan tinggal kenangan...

MiSs TOrA said...

eheeh baik tu yg salu kena buli tu yg nanges haha..btl kan kah3

M a W a D D a H said...

miss tora: xderk orang berani buli adah...hahaha..adah berjiwa kental..hikhikhik...

Ieda Al-Habsyi said...

alololo bam2 ko, comel betul, sedap picit pipi nih, hehehe!! :)

M a W a D D a H said...

Ieda: xmo2..lariikkkk...

MiSs TOrA said...

haha ye ke x caye le..tgk muka adah muka baik je..tak ganas pn haha..klo dlu msti kena buli sakan dgn tora sbb tora dlu ganas sgt..tgk muka da la jegil ja kah3

Anonymous said...

hahaha.. comelnyeee kamu..

M a W a D D a H said...

miss tora: hahahaha...xcaye??..iskh tora nie...kena la amek gambo buat muka comel..kan masa tu kan tgh amek gambor...hahaha..

adah ada geng ar..hihihi

Mijie said...

waa bez kn permainan dulu2.mijie time kecik2 dulu suke gak main semua nie..:)..tp skrg dh xde semua nia kn..

M a W a D D a H said...

mijie: ak ah..budak2 sekarang dah main games, internet da..da xlayan da bende ni semua...

ASaDa RyutaRo said...

wah!! best la umah tepi pantai.. best jalan2 kat tepi pantai dengar bunyi ombak..

umah atok aku pun tepi pantai. tp jarang la dpt pegi..

ko x maen seremban ke? best woOo.. aku juara main seremban dulu. haha.. rasanya skill tu masih ada lg smpai skrg. wahaha..

x best la main masak2 guna pasir.. kitorang guna keropok golden ring! campur air, lepas tu masak betul guna cawan steel tu. duit guna daun tuba. makin besar makin mahal nilai.

pehh.. aku kalau dah lewat balik umah mungkin akan kena ikat kat tiang rumah. haha..

p/s : ini entry di tempat komen.. lalala~

Chaon Cornerz said...

best je waktu kecik2.. semua nak buat kan..

M a W a D D a H said...

Asada RyutaRo: uikss..panjang nya ko komen...haha..

duk pantai la best..bunyik ombak, angin..pasir...semua ada..lalala

aku main la seremban..dan aku juga juara..jom r lawan kalu berani...hahaha..nak pakai batu 5 ke batu 7?..hahaha...

aku amek selut @ lumpur tu lagi ar buat kuih..masak atas dapur...hahaha...

eh jap..ko main masak2 ker? hahaha..kantoi...

tu nampak tak ayat last entry aku to be continue...so ada lagi la nati aku masukkan game yang aku main...tunggu..hahahaha

M a W a D D a H said...

Cha'on: itu la..zaman kecik2 best...tak pikir masalah...huhuhu

dyea irdina said...

pic awak n your sis tu sebijik gayanya cam pic sy n my sisi masa kecik2...terkenang...

zella y said...

rumah dekat dgn pantai ke??

TTT said...

tomeynye dieeeeee

M a W a D D a H said...

zella: ak ah..dekat jer ngan pantai...

dyea irdina: yeke...kita serupa...hihihi

TTT: TTT pun tomei jugak...:)

Shamrin Mat Janih said...

Salam singgah...hehehe, comelnya gmbar kecik2..

|| NaFiRaa || said...

hehehehe... akak dulu pon slalu gak main menan tuh sume.. main decot pon sama.. tapi x campion cam kamu ler.. hehehehe

ASaDa RyutaRo said...

hahaha.. tu la! time tu aku sorang je laki dlm umah. org sebelah menyebelah pun ramai pompuan. tapi xde la sampai aku jd "patah"..

M a W a D D a H said...

Shamrin..mekasih..malu..malu..ahakss...

Nafira: hehehe... ala, mesti pernah champion kan..hehehe

Asada RyutaRo: sib baik tak "patah"...hahaha

Syafrizal said...

Tambah lagi satu.. main rounders hehe

Related Posts with Thumbnails