Ipanelonline: Jawab survey dapat duit. Daftar SINI

Friday, May 14, 2010

Kenali Markisa dan Timun Betik...

Assalamualaikum dan salam semua...

Hari ini, jom kita mengenali buah-buahan...Maybe ada antara korang yang pernah makan dan tahu buah ni dan maybe tak tahu, tak kenal dan maybe...Eh..Kamu duk planet mana? Ahakss..Ayat Asada RyutaRo...Actually dia tak kenal buah markisa nie...hehehe...Jom kita kenali...

Isi dalam
Masa masih hijau....

Kredit to pakcik google...

Ni adalah buah markisa a.k.a buah susu...Actually saya panggil buah susu...Rasanya yang masam-masam manis, memang best..Dari kecik lagi saya dah kenal buah nie...Ia menjalar dari satu pokok ke satu pokok...Kulit dia ada yang kaler kuning dan ada yang kaler merah...Rasanya lebih kurang sama jer walaupun kulit dia berlainan kaler...Eh, tak percaya erk...sila g kat page nie...MARKISA....

Actually dulu-dulu masa kecik-kecik, selalu la duk bawah pokok lain yang rendang, dan pokok buah susu ni menjalar di atas pokok yang rendang ni...Kami pun hinguk-hinguk (goyang-goyang) pokok buah susu tu, kasi jatuh..Kitorang buat bulatan kecik kat bawah..Kitorang tu, adik dan abang..Masa kecik lagi, xder mende lain nak main..hehehehe...Kalau buah susu tu jatuh kat kawasan dalam bulatan tu, buah tu hak milik tuan empunya bulatan..Rasa seronok di waktu itu...

Sekarang ni saya tengok kat pasaraya dah ade dah orang jual aiskrim, yogurt, susu  berperisa markisa...Dah dikomersilkan dah pun...Kalu tak caya, pergi cari sana...Hehehehe....

Timun betik

Kredit to pakcik google...

Dan satu lagi buah timun betik....Mesti ada di antara korang tak kenal kan buah nie...Cara makan dia, first kita kena biar dulu satu malam buah ni tepi air...Yang dah tua sikit la buah nie...Then, esokkan nya leh la makan dengan gula atau gula melaka yang cair...Sedap woo...Bau nya memang harum..Tapi kalau tak letak gula atau gula melaka memang tak rasa pape la...Actually buah ni dikenali di Terengganu dan Kelantan...Dan susah nak jumpa sebab buah ni pun ikut musim...Selalu beli buah ni di Setiu, Terengganu...Tempat orang jual buah-buah..Dah lama tak makan buah nie...huhuhuhu...

p/s: makan lah buah-buahan tempatan..hehehehe

26 comments:

kakngah said...

ayh aku tnm pokok markisa ni..
cantk je mnjalar kt pagar dpn rmh
dh lari konsep da..
jd pokok hiasan.. hihihi!!

✿nenek moden✿ said...

klu ikut kan..sy pun xtau markisa ni..hehehe

ASaDa RyutaRo said...

hahaha.. ni buah susu. ape lak buah markisa. kekeke.. ayat ngelat.. lalala~

timun betik tu pernah jumpa dlu, tp x pernah rasa. kalau dah takde rasa, sedap ke? hahaha

kalau di campur utk jd rojak sedap kot timun betik tu. hihi :P

nabilah_2908 said...

oh..tertarik dgn buat timun betik..mmg tkpernh dengr pun sebelum ni...

erm...kenapa perlu biarkan semalaman di tepi air..?

jom ke APA KATA HATI pulak,
ANAK BAPAK

M a W a D D a H said...

kak ngah: yeke...hehehe...sebab die menjalar kan..tapi xpe, bile buah masak, leh makan...hehehe

nenek moden: xper2...tu nak bagitau tu..hehe

M a W a D D a H said...

Asada RyutaRo: hahaha..sama jerk la...buah markisa aka buah susu..mane de ngelat...:p

timun betik tu kena makan ngan gula atau gula melaka...actually rasa sebenar memang tawar...kalu xder rase of course la xsedap...bueekkk..:p

jadi rojak?iskhh mane leh.memandai jer..kalau betik lain ah...hahaha

M a W a D D a H said...

nabilah: tu yang nak bagitahu tu..hehehe

kena biarkan semalaman kat tepi air sebab nak bagi die merekah..buah tu merekah sendiri dan baru leh makan...;)

sarah shafie said...

bru je rse buah ni sbb mawaddah bwak dr kg...tq mawaddah..sgt sedap.

M a W a D D a H said...

sarah: sama2 sarah...:p... pokok die ada lagi kat umah tue...

maCy said...

ta pnah dgr pn.. hihi

timun j pnah mkn.. kui3

sweeTSour said...

Xpenah jumpa lg buah markisa, tapi timun betik 2 mmg my feveret la..tp aku suka mkn ngn susu..ermm sedap...

Mario said...

uikkk...baru tau...haha

M a W a D D a H said...

macy: hehehe..tu yang nak gtau tu..hehehe

sweetsour: eh cik keyyah lum tengok lagi buah susu itu..insyaallah nanti kalu ada masak mase balik kg, leh ar bawak...:)

wahh..cik keyyah makan timun betik ngan susu..leh try ni nanti...mesti best kan...

mario: hehehe..gud info 4 u...lalalala

ASaDa RyutaRo said...

lorr.. dah timun betik tu takde rasa. so tak sedap lah?

err.. <-- blurr

M a W a D D a H said...

Asada Ryutaro: actually timun betik tu kena makan dengan gula or gula melaka...pastu baru rasa sedap..

ok..xmo blur2 or err lagi dah...

hehehehe...

tehr said...

ya la... sedap makan dengan gula melaka cair

ASaDa RyutaRo said...

maksudnya buah tu tak sedap la.. hahaha

*degil*

M a W a D D a H said...

tehr: ya.. u are right...

asada ryutaro: adoiii... degilnya die nie..ok..baik2...aku pasrah..

baik aku g makan sana.. :p

mohd said...

Sedap timun betik ni...
Tapi kalau orang tu suka makan manis timun betik ni tidak jadi kegemarannya

|| NaFiRaa || said...

2 2 buah x pernah makan.. x pernah tgk pon yer jugak kot..hehehehe

Diana said...

xkenal markisa, tapi kordial air markisa dulu2 beli kat cosway sungguh sedappp

gades ain said...

haaaaaaa. markisa. tak pena makan, tp penah minum iceblend markisa. tao ade buah nie mase kat matrik. huhu!

FeeQ said...

hijau XD

FeeQ said...

hijau XD

Syafrizal said...

Buah Markisa tak pernah dgr tapi timun betik pernah makan.

Mohd. Efendi Mat Daud said...

Timun betik makan dengan gula melaka tambah santan.....bancuh macam cendol......pergh..., mak mentua lalu belakang pun kome tak sedor.

Related Posts with Thumbnails