Ipanelonline: Jawab survey dapat duit. Daftar SINI

Saturday, December 24, 2011

Rindu....

Assalamualaikum dan salam semua...

Sudah lama tidak berceloteh...
Tenggelam sementara...


Rindu...
Banyak benda mahu dicerita...
Tapi tunggu...


Bye...

Monday, October 31, 2011

Gunung Kinabalu akan ku tawan!

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Salam awal pagi...Aihh..Mata ni tak mahu lena pulak sedangkan rasa mengantuk yang amat..Mungkin penangan minum neslo tadi....2 kali minum neslo hari nie...Hambikkk!. hihi..Ni bibir atas sebelah kiri ni asyik bergerak2 je nie...First time berlaku cam nie...Ada petanda baik kah? Hurm..Hope so..:)

Dalam bulan ni banyak benda kena pikir...Itu ini itu ini...Kadang2 malas..Kadang2 rajin...Kadang2 boring..Kadang2 lapor...Pebenda la yang aku merepek ni...Gedebuk...

Ok..Ok...Jom berada dalam landasan yang betul...Actually minggu lepas, aku ke Kota Kinabalu...:p. Tapi first aku nak tunjuk kat korang adalah....

Gunung Kinabalu....

Yeahh..Gambar di atas adalah gunung kinabalu...First time tengok gunung kinabalu ni rasa sangat2 la kagum...Yerla, dapat lihat keindahan gunung nie diselaputi awan...Memang indah..Rasa tak terkata...Bila tengok kat bahagian puncak gunung ni kelihatan batu-batuan...Memang rasa sangat kagum...

Rasa teringin nak mendaki gunung kinabalu tue...Larat kah aku...Mampukah...Maybe kena prepare stamina dari segi fizikal dan mental selama sebulan dulu kot...Kena joging, jaga makan ke...Nak naik gunung ni pun mestilah kena ada permit mendaki dan yang penting tiada penyakit2 tertentu...Seperti penyakit jantung, darah tinggi, lelah, kencing manis, sawan, obesiti, penyakit yang boleh disebabkan oleh keadaan sejuk, penat dan paras tinggi dan sama waktu dengannya....

Hari tu banyak tempat pergi kat KK tu...Tapi ni nak cerita pasal Gunung Kinabalu jak...hihi..Singgah la jugak sekejap kat kaki gunung nie...Pergghh..Sejuk...Ambik gambar..Posing2 sambil bermanja2 ngan tupai yang sangat jinak di situ...Comel lak tue...

Itu tangan kawan saya...

Dan masa pergi toilet, sentuh la kan air kat situ...Sejuk yang amat...Aishh..Mahunyer tak mandi kalu duk situ sebab airnya sangat lah sejuk...Macam air yang dalam peti tu...huhu....

Akhir kata, gunung kinabalu akan ku tawan kalau ada peluang, masa dan keadaan...Berdebar rasanya nak guna ayat tawan tue...hihi...



p/s: Ntah bila la boleh jejak kat puncak sana ye...

Saturday, October 29, 2011

Celoteh pagi sabtu...

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Apa khabar semua...Moga sentiasa ceria2 menempuhi liku2 hidup ini...Pada yang tak berapa nak ceria, ceria2 kan diri anda...Yeah...Rasa segar je menghirup udara pagi2 nie...Minggu lepas cuti deepavali. Minggu depan cuti hari raya haji lak...Seronok betul cuti...Aku hari2 cuti..Ahaks...Gunakan cuti itu sebaik yang mungkin...:p Lepas nie, mungkin susah la mahu bercuti lagi...Mahu bekerja keras pulak lepas nie...Ayat keras tetiba ingat kat my friend, Kecik...Hahahaha...

Ha...Aku ada teka teki kat sini...Jawab tau...Jangan tak jawab..."Apa benda yang kat dunia nie ia semakin hari semakin meningkat?" Ha..Cepat jawab...

Lambat betul la korang jawab...Penat tunggu...Kekekeke...Ok2..Jawapannya ialah "umur"...Memang bilangan angka itu akan meningkat dari tahun ke tahun...Ada yang menurun ker? Tak logik..Tak logik..Hak..Hak...Hak...

Dengan meningkatnya umur...Macam2 berlaku...Macam2 terjadi..Cuma kita la boleh hadapi tak hidup ini dengan jayanya..Boleh tak handle macam2 benda...Yang takutnya..Aku da tua...Waaaa...Sepatutnya, kita tak boleh ucap selamat hari jadi tapi kena ucap selamat hari tua...Sebab meningkatnya pertambahan umur...Uhuk..Uhuk...Tua suda....:p Hari ni bukan hari jadi aku ya...hehe...Bila berada di kalangan orang muda ni, secara automatik diri ini merasakan muda jugak...Tapi bila berada di kalangan orang yang lebih berusia, diri ini berasa begitu jugak...Tua2 berisi ok jugak..Ni tua2 kosong....Paham2 je la istilah "berisi" dan "kosong" itu...Yang penting adalah pengalaman hari2 itu mengajar erti hidup...Dari yang tak baik kepada yang baik...Dan yang baik, kena lah menjadi yang terbaik...Moga semua baik2 aje...

Minggu lepas, banyak aktiviti yang di buat dan ada agendanya...Nanti kalau rajin, boleh la diceritakan di sini...Dan minggu lepas juga, sebahagian kawan2 aku sudah konvo...Rasa nak senyum je tengok diorang konvo..Perasaan jeles itu ada jugak okeh...Tapi itu la, aku tak dapat datang ke sana sebab sudah punya agenda lain...Senyuman aku melebar apabila melihat gambar2 kawan2 ku dengan jubah yang ter"calit dua line"...Seronoknya...Pengorbanan yang tak sia2...Insyaallah aku akan menyusul...Kalau tiada aral melintang...Dan kalau semangat ku tak menurun...Mungkin diorang sekarang nie terfikir2 untuk memiliki "kopiah lembik" aka PHD..Kenapa kopiah lembik? Sebab topi yang berbentuk empat segi akan bertukar kepada topi itu...hehehe...

Seronok jugak berceloteh di pagi hari nie...Sejuk2..Nyaman...Segar bugar...hehe...Yang baik di ambil sebagai teladan dan yang buruk dijadikan sempadan....Ececece...




p/s: Mungkin jalan yang bersimpang siur itu akan berubah menjadi straight....Renung2kan...:)

Saturday, October 15, 2011

Ketagih ke...

Assalamualaikum dan salam semua....

Apa khabar semua...Hope sihat2 sentiasa...Lalala...Kalau tak sihat, apa kata jom kita senam robik...Exercise skit...Keluar peluh...Sihatkan badan...Tengok youtube sudah kalau malas sangat nak kuar...hehe...Tapi keluar lagi la baik, sebab dapat hirup udara segar, melihat permandangan yang hijau dan tak dilupakan juga, dapat cuci2 mata...Tetttt!!! (Lama sudah tak cuci mata) :p

Satu, dua hari ni dan minggu depan, aku kena siapkan task aku untuk achieve my target...Yeehhaaa...Hope dapat la capaikan...Harap dan berharap...Tak mahu dah delay2 lagi...Terasa masa yang lalu amat2 lah membazir...Tapi yang lalu biarlah berlalu dan fikirkan apa mungkin akan berlaku pada masa hadapan...Hurrmm...Hidup perlu diteruskan selagi nyawa dikandung badan...:)

Tajuk sedikit lari daripada topik...Ketagih...Dalam minggu ni asyik nak minum neslo aje...Ketagih kah...Kadang2 tu kalau minum kopi dalam minggu tu, adalah minggu tu asyik minum kopiiii jee....Then, bila tukar menu lain...Neslo misalnya...Neslo je la...Sedappp kottt...Bila lidah mula tergeliat dan sengal2 tak mahu dah, mula la cari yang lain pulak...Macam makanan la...Bayangkan kalau asyik makan benda yang sama je dalam seminggu...Pasti jemukan...Sib baik tak ketagih makanan 'fast food'...Mahu naik berkilo kilo berat...Tak mo..Tak mo...Badan tak sihat...Otak lagi lah tak cergas...



p/s: Kalau anda stress, jom kita lompat bintang...Satu...dua...tiga...Lompat!!! haha...Good girl...

Thursday, October 13, 2011

Bersediakah kita....

Bersediakah kita...
Menempuhi hari esok...


Bersediakah kita....
Menghadapi exam penting esoknya...


Bersediakah kita...
Mengadap bos yang muka berang...
Akibat tak siapkan deadline...


Bersediakah kita...
Bawak kereta...
Bagi mereka yang baru dapat lesen...


Bersediakah kita...
Berhijrah...


Bersediakah kita...
Untuk mula sebagai pekerja baru...
Di tempat baru...
Jumpa kawan baru...


Bersediakah kita...
Untuk bertemu-Nya...
Tempat kekal abadi....


Bersediakah kita.....



Patut lah even dalam olahraga pun...Larian...
Kena bersedia...

Ready...Get set...Goooo!!!!


Dalam apa jua keadaan...Kita kenalah bersedia untuk melakukan sesuatu dengan cemerlang....Prepare and practice to be a good person....


p/s: Gooooo!!!!!! Dan percayalah pada diri sendiri....

Saturday, October 8, 2011

Pilihan...

Kita...
Sentiasa ada pilihan...
Cuma belum tahu...
Adakah pilihan itu...
Betul atau salah...


Ada pilihan itu kita nampak lurus je jalannya...
Ada juga pilihan tu berbelit dan sukar untuk kita tempuhi...
Kadang2 kita fikir kita tersalah buat pilihan...
Dan kadang2 kita fikir, yes..aku sudah buat pilihan yang terbaik...
Kadang2 kita pening dan buntu dengan pilihan kita...
Serba salah..
Sedih...
Gembira...


Dan apa jua pilihan kita...
Haruslah kita hadapi dengan tabah...
Tenang...
Sabar...
Dan cuba buat yang terbaik dengan...
Pilihan yang telah kita lakukan....


p/s: Lompat2, nyanyi2,tido....Mungkin itu adalah ubat stress? Hurrmm...

Friday, October 7, 2011

Cuak sekejap...

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Selamat berhujung minggu...:) Moga ceria2 selalu...Apa plan cuti2 dua hari nie...2 hari je pun...Aku cam bese...Duk rumah goyang2 kaki sambil2 buat pape yang patut...Layan hobi best jugak kan...Sib baik hobi aku ni yang membolehkan aku duk umah je sambil melayan movie...Muehehe...Mahu lihat apa hobi aku...Apa yang ada kat sini.  Klik SINI...

Cuak sekejap....Hurmm...Takdelah sekejap mana...Lama la jugak...Dalam 12 jam camtu...

Sebab...Henset aku pengsan sekejap...Awal2pagi, sedar2 je...Terus capai henset...Nak tengok jam kul berapa...Kalau awal sangat, tidur balik (buruk perangai)...Kalau lewat sangat sampai dah cerah, mula la kan kelam kabut bangun pagi...Tapi tu la...Tak hidup plak henset tu...Nak kata habis bateri, baru je cas petang tu...

Mula merangkak dalam kepekatan gelap...:p..Bukak lampu..Tengok jam atas meja....Aiseh..Baru pukul 4:30 pagi...Lebih kurang cam tu la...Akibat daripada terkejut sebab henset rosak, terus jadi segar bugar je mata nie...Bukak pc, internet, layan je la mana yang patut...Hurmmm...

Huhu...Henset pun pandai bergurau...Bukan apa...Takde duit nak beli henset baru...Uhukk...



p/s: Panjangkan lah umur henset ku...kekekeke...
p/s: Oh ya...Pasal entry konvo sebelum, actually bukan aku yang konvo...Member2, junior, senior, lecturer, anak buah dan graduan2...Ngeee...

Wednesday, October 5, 2011

Wordless Wednesday: Beruang itu memakai topi...

Untuk mereka yang....


Dah berkonvo dan akan berkonvo....

Selamat berkonvo dan tahniah!!! :)



p/s: Rezeki ada di mana2..Insyaallah akan tiba masanya....

Monday, October 3, 2011

Petua demam, selsema dan batuk: Saya sedang melakukan eksperimen ke atas diri saya...

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Wahhh..Tajuk ayat kat atas tu bukan main lagi panjangnya...hehehe...Dan memang itu lah yang sebenarnya berlaku...Oh...Hi..Apa khabar semua...Rasa lama tak bertanya khabar dengan semua orang...Nak kata busy, takde la jugak...Nak kata tak busy pun tak jugak..So berada di tengah-tengah...But maybe, this week and next week akan busy...Yeahhh...kikikiki...Maybe......

Apa eksperimen yang telah aku lakukan....Haaaa...
Eksperimen mengaktifkan dan menyihatkan badan tanpa paracetamol, ubat batuk dan selsema....
Ce cite...Ce cite...hihi...Actually masa hari rabu minggu lepas memang rasa badan cam nak demam je...Tak panas lagi badan ni cuma rasa tak larat umpama mahu demam...Esoknya tu rasa la panas sikit2...Sikit je...Mungkin itu tandanya....

Dengan rasa kekuatan super saiya mahu bertekad dalam diri mahu nyahkan paracetamol dalam diri...Sebab apa aku tak mahu makan paracetamol nie...Macam2 citer dengar..Dan ritu aku baca dalam facebook, paracetamol ni just sekejap je tindakbalasnya...Bukan mahu menyihatkan dan meredakan demam tapi tu lah apa yang aku cakap....Sekejap je dia bagi tindak balas, lepas tu akan panas balik badan nie...Itu apa yang aku baca la...Dan aku rasa pun macam tue...So, suggestion dia, amek air suam, letak dalam baldi dan rendam kaki dalam tu...Untuk mengurangkan suhu badan...Dan aku rasa lega la sikit...Ni tambah lagi Cik Keyyah suruh lapkan air suam di sekitar sendi2 tubuh badan....Rasa panas tu berkurang la...

Fasa kedua...Lepas rasa panas badan, mesti la selsema datang dengan senyuman...Bila dia senyum tu, memang dah agak dah dia nak jadi kawan kita...hehehe...So aku tanya la mr google..."Mr google, camne nak hilangkan selsema nie..." Dia pun jawab...Eh, banyak dia bagitahu...Macam2 la...Aku tapis la...Ecece..Tapis2 pulak...hihi...(Bukan apa, buat berdasarkan apa yang dia nak tu ada di sekitar aku..contoh: dapur)...Tapi apa yang aku praktikkan dan telah pun melakukan eksperimen ke atas diri aku....Ada 3 cara...

1) Mencium dan mengambik bau bawang putih...Ambik bawang putih, hiris or dengan kata lain, belah dua, then cium...
2) Sapukan kunyit kat batang hidung...
3) Amek vicks dan letak kat bawah tapak kaki then pakai stokin then tido...

Dan kesannya....No 1 dan 2 aku rasa keberkesannya...Tapi yang no 3 tu aku tak pasti...Sebab sebelum aku buat no 3 tu aku dah melakukan no 1 dan 2...Korang try la buat then gtau aku yer...hihi...

Fasa ketiga...Tada...Uhuk...Uhuk...Batuk...Sapa suka batuk angkat tangan...Pasti sume cakap...Tak mo...tak mo kan...hehehe...Cam bese...Tanya mr google...baik sungguh mr google ni..Banyak betul petua2 tradisional yang dia bagi....Tapi yang aku buat, amek madu 1 sudu makan dan perah air limau nipis...Limau lain boleh kot...Rasa lega la sikit anak tekak ni walaupun batuk memang tak berkurang lagi...Sebelum ni try 1 kali je satu hari..Dan kali ni nak try 3 kali makan dalam sehari...Insyaallah akan hilang....Ok la kan daripada minum ubat batuk 3kali then kena tidur plak 3kali 1 hari sebab kena penangan ubat batuk...Bagi aku, ubat batuk=ubat tidur...

Kan aku dah cakap, aku buat eksperimen kat atas diri aku....Kalau korang rasa nak amek panadol ke, ubat batuk ke, amek la...Tak larang...Tul tak...

First time buat eksperimen ke atas diri...Sebelum ni pun amek paracetamol dan ubat batuk jugak....

Korang ada tips lain ke...Share share...Sharing is caring kan....:)


p/s: Bubur jua jadi peneman bila tekak rasa tak best....Sekarang ni musim demam ke ha....



____________________________________________________________________

Updating:

Oleh kerana sekarang ni aku dah fall in love dengan produk shaklee, Nutriferon daripada shaklee membantu anda dalam melegakan demam, batuk dan seangkatan dengannya.  Sebab ia mengandungi imunisasi untuk melindungi anda serta anak anda.

Shaklee Independent Distributor
ID Shaklee:  920988
Emel:  mawaddah84@gmail.com
Tel: 013-6760811.

Feel free to contact me.  :) Bagi dengan harga yang menarik dari aku...:):):)



Yang syoknya sebab Produk Shaklee ada jugak set untuk:
Mengandung, Menyusu, Kecantikan,  Berpantang, Kurus, Pembedahan, Gout, Ekzema, Kesihatan dll....

Saturday, October 1, 2011

Kereta = Kita?

Kereta...
Kalau tidak di basuh...
Makin kotor lah ia...
Makin buruk lah nampaknya...


Kereta...
Kalau tiada petrol di dalamnya...
Maka tidak bergerak lah ia...
Bila di tolak sedikit demi sedikit...
Gerak la ia sikit demi sedikit...
Kalau sorang manakan mampu...
Ramai perlu membantu...


Kereta...
Kalau tidak dihidupkan enjinnya...
Seminggu atau lebih...
Merajuk lah ia...
Berkarat lah ia...
Protes lah ia...


Kereta...
Kalau di basuh...
Digilap...
Dicuci setiap hari...
Cantik lah ia...
Tertawan lah kita...


Kereta...
Kalau diisi minyak yang penuh...
Petrol 97...
Laju lah ia...
Lancar lah perjalanan ia...


Kereta...
Kena gerak kan ia...
Sayangilah ia....


Hargailah kereta...
Dan fahamilah...




p/s: kita ibarat seperti kereta....tapi kereta tiada akal....fahamkah anda?

Saturday, September 24, 2011

Sedapnya coklat nie...

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Salam berhari minggu semua...Moga ceria2 selalu...:)
Takde apa yang nak dicerita cuma nak cakap yang.....


Coklat nie memang sedap dimakan..Bila cair dalam mulut, waaahhhh....Teruja...
Coklat hazelnuts dari Vochelle memang i suka...Lalalala...:)


p/s: Hari isnin ni, anak buah konvo kat utm...Best la dia...Ibarat macam coklat...Ehhh....:p

Wednesday, September 21, 2011

Kesanggupan bertekun....

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Apa khabar semua...Moga sihat2 semuanya...Senyum2 selalu yo..:) Jaga diri...Jangan lupa Allah...

Hurmm...Tetiba terdetik mahu membelek nota2 lama yang tersimpan rapi (takde la rapi mana...:p) ...Dan tersimpan lah ayat yang aku jumpa dan tertulis di helaian lembaran putih itu...


"Yakinlah kita boleh....Anak-anak muda kita, percayalah kepada diri kamu, kamu boleh.  Hanya diperlukan ialah kepercayaan kepada diri sendiri-jati diri.  Lepas itu kesanggupan bertekun untuk mempelajari sesuatu itu sehingga boleh..."         Ucapan Tun Dr. Mahathir




Kesanggupan bertekun itu....huhu...Amat susah....Cakap jer la 'malas'...Amat senang nak menghampiri perkataan 'malas' itu dan amat susah nak mendekati 'kesanggupan bertekun' itu...Ahh.. Teruknya....

Tekun la wahai kawan2...Tak kira la dalam apa jua kerja, situasi dan keadaan...Study...Buat assignment...Homework...Buat kuih...Basuh baju...Sidai baju...Sapu sampah....Muehehehe...Kalau kita buat sambil lewa, pasti tak menjadi...Right...Dah banyak dah berlaku kat diri sendiri...Cuma sedar tak sedar je...Tapi kebiasaannya, sedar...Tindakan tu...Non ado...Uhukk...

Ada satu video yang menarik untuk kita tengok dan renungkan...Kelako pun ada..hihi



Allah tak kan merubah seseorang itu, melainkan diri sendiri yang berubah...Kalau duk tang tu, tang tu jugak...

Ataupun mungkin kita perlu berhijrah...Perspektif dan pandangan kita mungkin berbeza dan meluas....



p/s: Hiiyyyyaahhhhh...Kame hame ha....hahaha...Sapa tahu ayat 'kame hame ha' amek dalam cerita apa..Angkat tangan...hihi...

Sunday, September 18, 2011

Sunday Story...

Salam and happy sunday semua...

Mesti semua orang tengah seronok cutikan...Yang ada kenduri, pergi kenduri dan yang ada open house, pergi open house...Jangan melantak banyak sangat, udah ler...hihi...


Jom dengar celotehku yang comel nie...Muehehehe...

Di sudut jantungku....

Peribahasa mengatakan...

"Menyesal dahulu pendapatan, menyesal kemudian tiada gunanya"


Orang putih kata...

"Its hard to make a decision and sometimes we make a wrong decision..But, life must go on...

Aku tahu, dua ayat di atas ni takde kena mengenapun...hehe...


Kataku...

"Argghh..Penatnya hari ni mengemas rumah dengan serentak...Basuh baju2, cadar, alas kaki, selimut, toilet, lubang jamban, mop lantai bilik, mop lantai ruang tamu, mop lantai dapur, bersih peti, sapu depan rumah, cabut rumput, lipat baju.." Penat dan lenguh hari nie...Tapi alhamdulillah lega dan puas hati bila semuanya siap.Lagipun boleh la keluar peluh sedikit sebab semuanya memang menggunakan kaki dan tangan untuk melakukan semua tu tanpa alat2 moden...All in one...


Dah petang2 cenggini, cuaca dah makin gelap...Agaknya lah, kejap lagi atau malam nanti, hujan turun la gamaknya...Asyik hujan jer sekarang nie...Dah musim tengkujuh ker? huhu



p/s: Aku bermohon pada Allah supaya melapangkan dada, memberikan ketenangan dan kesabaran pada mereka yang menerima musibah dan ujian yang bertimpa-timpa... Mungkin ada hikmah di sebalik ujian ini...Allah Maha Mengetahui...

Saturday, September 17, 2011

Ikan Siakap Yang Sedap...

Salam pagi pembuka bicara...

Hari nie...
Melantak ikan siakap...
Makan sampai kenyang...
Kukus...
3 rasa...
Bakar dengan cili...


Perggghhhhhhh!!! Kenyang dan sedap....
:)


p/s: Thanks ya...:) Jangan mimpi muka ikan siakap sudah...hihi..

Monday, September 12, 2011

Interesting Story: Ketupat dan Lemang...

Salam semua...:)

Lama tak menjengah blog nie...Hurmm...Nak citer apa ye...Sebab takde citer yang menarik, so takde pape la yang nak diceritakan...

Oh ya...Ada...Ada...Ada citer yang menarik...Penangan raya...Berat aku makin naik...Hahaha..Tu pun nak citer...:p

Raya tahun nie, semua adik beradik balik beraya...So, sudah pasti juadah hari raya pasti lah menarik dan banyak...Antaranya adalah lemang, rendang, nasi dagang dan tak lupa juga ketupat nasi...Aku anyam sendiri tau...Muehehe...Selepas belajar ngan cikgu zaleha...Percaya tak...Haaa...Bertahun-tahun belajar menganyam, akhirnya tahun nie berjaya juga menganyam ketupat guna pucuk daun kelapa...Clap..Clap..Clap...Belajar merebus ketupat nasi tue ha...haha...Kena tunggu lama jugak la...Best apa tunggu...:p

 "Macam ni yer letak beras dalam ketupat" kata cikgu zaleha...Tapi..Aku ada buat satu kesilapan...Tak cover balik dengan penutup lepas letak beras tue...Oppss....

 Menunggu untuk direbus...

Lemang sedap...Sedang di bakar...AWAS!! hehe

Sedap woo makan...Makan banyak2...Sebab tu berat badan makin naik...Ntah lar bila dapat turun berat badan..huhu...Rasa muka ni bulat macam bola dah...Haha...Tahun nie banyak la juadah sebab semua balik beraya...Tahun depan, ntah la...Tunggu lar 2 tahun akan datang kalau nak dapat juadah yang banyak macam nie...

Lupa lak nak snap nasi dagang dan rendang...Alaaa....hehe...


p/s: Walaupun citer lama, tapi ia masih segar dalam ingatan....Gua chow dulu...Eh, tetiba rock...hihi...:)
p/s: Padahal takde la interesting story mana pun...:p

Tuesday, September 6, 2011

Entry pendek, ayat pendek...Penuh makna...

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Raya..Dah seminggu dah..Sekejap je...huhu...Mula rutin seperti biasa...Malas nak daftar...Waaaa..huhuhu...Blurr..Kosong...Phewww...

Raya...Member kawin...Member tunang...Member dah pregnant...Member dapat anak...Tahniah!! :)

Raya...Macam2 dapat...Pengalaman baru...Kuih baru...Makan banyak...Perut buncit..Tabiat makan yang buruk...Berat naik...

Raya...Puasa bulan Syawal...2 hari lagi...Tak sabar nak habiskan...

Raya...Jemputlah aku gi rumah terbuka ye kat Melaka nie...hihi...Kat sini raya sebulan...hehe...



p/s: Karangan pendek yang pertama...Muehehehe...Confirm fail kalau dalam bahasa melayu penulisan...kehkehkeh...Pendek dan tak cukup satu muka surat...Chow...:p

Thursday, August 25, 2011

Ucapang...Berucap skali skale....

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Sebelum keberangkatan aku dari 'bumi yang bertuah' ni ke bumi 'ikang celup tepung' esok, aku terlebih dahulu nak ucapkan...

"Selamat hari raya buat semua kawan2, blogger2, famili, sanak saudara, yang jauh, yang dekat, yang sudi singgah blog nie, yang sudi baca, yang sudi membaca celoteh yang merapu, yang lambat balik, yang cepat balik, yang tengah buat kuih raya tue, yang masak rendang tue, yang tengah mandikan anak tue, yang tengah nyanyi lagu raya dalam jamban tu, yang blablabla.....Memang semua aku nak tujukan...hehe...Ku ingin menyusun 10 jari, kalau tak cukup, nah 10 jari kaki (kurang hajau tu namanya, sori) , aku memohon ampun dan maaf sekiranya ada salah dan silap, terkata, termengata, terambik, tersepak...Opsss....Maafkan daku yang kerdil ini...Datang la beraya di rumah kalau sudi....hehehe...

Perasaan?? Perasaan aku raya tahun ni tak cukup ngetop la....Dengar lagu raya cam...Dengar je, takde feel...huhu...Sebab? Kasut raya takde...Tudung raya takde...Beg raya takde...Baju raya kena jahit sendiri balik nanti...:p. Memang tak beli ah baju raya nanti...Adik sponsor...kehkehkeh...Teruk bebenau bunyinya...Kuih raya pun aku tak buat...Takpe2, orang2 kat kampung tu dah banyak buat kuih raya...Aku balik ni nak makan jer...Mercun? Sah2 la tak leh main...Dan...Dan...Duit raya? Haa..Tahun ni anak buah aku tak dapat duit raya...Kejam tak..hahaha...Tunggu la raya tahun depan kalau umur masih panjang...:p

Juadah raya?? Ntah...Lum berbincang lagi dengan pakar masak kat rumah tue...Maybe malam raya aku duk pulun jahit baju raya jer laa...Macam la aku pandai sangat jahitkan...Belasah jer la...Janji kain tu tertutup litup and nampak macam baju kurung...wahaha...Jangan jadi macam baju kelawar aka baju tidur sudah...hahaha...Tahun lepas, malam raya aku duk cangkul batu depan rumah sebab nak ratakan batu ngan tanah depan rumah...Aisshh....

Papepun perasaannya...Yang pasti aku nak beraya kat kampung....Lalalala...Nak makan ketupat, rendang, nasi dagang, nasi himpit, nasi briyani, kuih raya (almond london, tat nanas, biskut dahlia, biskut mazola dll)...Aishh tak sabarnya...hahaha...Uik..Ingat makanan jer...Confirm naik berat badan nie...Tak mo..Tak mo..Kawal...kawal...Kalau dapat...:p

Waahhh...Panjang bebenor aku wi ucapang kat sini...Skali arong laluh...hehehehe...


"SELAMAT HARI RAYA BUAT SEMUA"  :)



Dan tanpa segan dan silu aku nak share satu video untuk korang....


Credit to CSTproduction.

Pengorbanan dan jasa ibu takkan kita dapat balas sampai bila2...Hargai lah dia sementara dia masih ada...Pulanglah beraya di kampung....



p/s: Ada ucapan ke untuk aku?...Sila2..:)

Wednesday, August 24, 2011

Pece Lele....

Ehem...Ehem....



p/s: Wordless Wednesday: Saje mahu kasi terliur...Wawawawa...

Tuesday, August 23, 2011

Cerita satu malam...

Assalamualaikum dan salam sejahtera....

Huhuhu...Lame tak ber'update'...Hurmm...Nak update apa ye...Pikir jap...Pikir jap...Ku tahu silent reader merindui coretan ku...Hahaha...Tett...

Ok la...Ni cerita hari minggu lepas...Aku and geng2 ex-BENT berbuka puasa kat Coffee Village kat Putrajaya...Wahh, sanggup tu turun dari Melaka...Clap...Clap untuk aku dan Cik Keyyah sebab berjaya juga sampai ke sana...Bersusah payah mengharungi onak dan duri untuk sampai ke sana...Takde maknanya...Duk dalam bas diam2...Alih2 dah sampai...Kejap jer pun...Kejap kejap pun lama jugak...:p.

Thanks pada yang sudi belanja...:) Peace...Seronok berbuka puasa ngan kawan2 lama...Tapi...Aku terkedu...Diorang dah ada anak...Huhuhu..Aku cuma bawak anak tekak (ayat nana) dan anak rambut jer..hehe...Aisshhh...Diorang dah melalui fasa itu....Dah kawin...Dah bertunang....huhu..

Gambar? Hurmm...Tak yah la...Ekceli tak amek gambar pun...Gambar2 semua ada dalam kamera orang lain...Kamera henset ku tak canggih..So, dia duk terletak la dalam beg diam2...:p

Kemudian, pergi la satu tempat ni...Apa ntah nama dia erk...Tapi, first time rasa air "Coffee Arabican"...Langsung tak boleh masuk dalam anak tekak...Letak buah pelaga (bukan pegaga, ok...hehe)...Macam sup, air tu...Bajet ingat kaler hitam...Dah namanya coffee...Sebagai pengajaran, nama aje coffee arabican, tak mau order dah....Kecik, duk diam2 baca entry aku nie...:p.


Thanks kawan2 yang sudi datang...:) Tahun depan ntah la aku dapat jumpa/join korang lagi...huhu...Mungkin ni Ramadhan yang terakhir buatku...Mana nak tahu....



p/s: Prince Halilintar...Kad raya dah sampai...Thanks ya...Ekceli tu first time dan first dapat kad raya melalui abang posmen tahun nie....Suka sangat...Lagipun sebab ada terselit gift kat situ...Takper la takde duit raya pun asalkan ada gift....hehehe...Tq...

p/s: Kalau lah kita tahu malam Lailatulqadar tu bila.......

Thursday, August 18, 2011

Sayang itu penting.....

Salam semua....

Moga semua masih ceria2 di bulan ramadhan yang mulia ni....Ada yang turun berat badan tak? Ke makin naik? hihihi....Pelik tu kalau makin naik...Ker tak pelik...:p

Hari ini aku nak kongsikan video untuk korang semua...Very2 sad...





Pengajaran: Walaupun ayah kita ada kekurangan, tapi sebenarnya dia sayang kita....Cuma kita tak nampak jer SAYANG dia tu pada kita.....Dan juga sayangi lah diri sendiri.....

Abaikan iklan yang last skali tu...Tapi memang penting pun kita ada insurans....


p/s: Saya sayang ayah saya...:)

Wednesday, August 17, 2011

Bila diary lama di 'modified' kan....


Jadilah.......

Buku resepi


Ini kisah lama.....Jumpa resepi dalam suratkhabar, cut and paste.....

Sekarang....Tekan2 keyboard, taip nak resepi apa, cari gambar masakan yang nampak best....Terus gi dapur masak....lalalala....



p/s: Wordless Wednesday....:p

Bye2 masa lalu....Masa sekarang?

* Demi masa sesungguhnya manusia kerugian...
Melainkan yang beriman dan beramal soleh...
Demi masa sesungguhnya manusia kerugian...
Melainkan nasihat kepada kebenaran dan kesabaran....

a a a.....


Ulang *

Gunakan kesempatan yang masih diberi moga kita takkan menyesal
Masa usia kita jangan disiakan kerna ia takkan kembali

Ingat lima perkara sebelum lima perkara
Sihat sebelum sakit
Muda sebelum tua
Kaya sebelum miskin
Lapang sebelum sempit
Hidup sebelum mati


(Ingat lima perkara sebelum lima perkara)
(Ingat lima perkara sebelum lima
 perkara)

Dan ulang........
By: Raihan....Demi masa.....




Aku rasa aku dalam golongan 'manusia kerugian' tue.....Terlampau sangat buang masa....Tanpa disedari, masa berlalu dengan begitu pantas sepantas kilat.....Sedar dan tak sedar, separuh ramadhan dah berlalu....Pejam celik, pejam celik...Tup tup dah nak raya.....Percayalah....


Kita tak tahu apa yang akan berlaku dan terjadi pada kita esoknya, akan datang, 2 minggu akan datang atau mungkin sebentar nanti.....Qada' dan qadar sudah ditentukan oleh-Nya....Adakah kita masih berkesempatan??




p/s: Hati bagai dirasuk....


p/s: Salam nuzul al-quran...Peristiwa di mana turunnya ayat Al-Quran yang pertama kepada Nabi Muhammad  s.a.w hingga seterusnya secara berperingkat-peringkat hingga menjadi sebuah kitab Al-Quran sebagaimana yang kita lihat pada hari ini.....


Monday, August 15, 2011

Pisang kaki??

Pisang kaki??? Hurmm..Pes time dengor....Kesian ambe...hehe...

Kredit sini...

Dok try rase lagi...Nok gop try rase buoh nie...Ritu ade jalan ngan member...Jalan2 kat Tesco...Tengok..Renung gok buoh nie...Dia kata buoh persimmon...Pes time jugop dengor...Rupe2nya, buoh hok pe tule (buah yang sama, nama jer yang berbeza) jer....hehe...

Ada la jugok rasa jakun....Yer la..Dok pernoh makan lagi...kekekeke...Banyak jugak khasiat dia....

Tak paham jugok kenapa nama buah nie pisang kaki...Kenapa bukan tomato?? muahaha...



p/s: Best berbuka tadi...:) Tapi ada sedikit pembaziran...Sikit jer...Tue la...Tamak haloba...Buruk perangai....Makan jangan ikut nafsu okeh!! :p Selamat berpuasa.....

Sunday, August 14, 2011

Monolog hari ahad....

Terkejut dari lamunan pagi...Mengeliat...Dan tergeliat....Rasa sengal-sengal di bahu belakang...Ibarat ada yang cucuk dan memukul ku sampai lebam malam tadi...Mata terpisat-pisat melihat sekeliling...Ufff...Dah siang...Kepala sedikit pening dan sakit2 sikit...Mungkin sebab mimpi....Adakah itu penyebabnya? Hurmm...


Buka pc..........

Nothing....Nothing untuk ditengok...


Buka paper untuk di baca....
Buka thesis....
Buka programming....
Tapi hambar.....
Kosong.....


Tertancap pada satu youtube di fb...
Yang di share oleh member....
Menarik untuk didengar....


Mengenai....
"Memilih menantu beragama dan berakhlak"
By Ustaz Kazim Elias....



"Ayah!!! Cari la sorang kat aku!!!".....




Dush!! Pengsannnn.......

Thursday, August 11, 2011

Indah dan bermakna sekiranya....

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Apa yang aku nak titipkan di sini adalah.....


Alangkah nikmatnya...Indahnya bila kita tahu dan faham bahasa al-quran....Memahami setiap patah ayat-ayat al quran...Dan kita amalkan....



Jom kita memahami setiap ayat dan surah Al-Rahman....



Al-quran, sudah menceritakan semua perkara tentang kita, kehidupan kita, apa yang disuruh buat, apa yang dilarang, masa akan datang, kisah nabi, kisah2 dahulu (teladan dan sempadan), syurga, neraka, kejadian manusia, tumbuhan, haiwan dan segala-galanya.....Kenapa kita nak mendustakan?


p/s: Dan sangat tak best kalau kita membaca al-quran tanpa kita tahu dan faham maksudnya....Dan boleh dikatakan RUGI serugi ruginya.....

Saturday, August 6, 2011

Wanita berpurdah...

Assalamualaikum dan salam ramadhan....


"Sungguh comel dan tenang melihat wanita/perempuan itu berpurdah...Sejuk hati...
Diri ini rasa sangat segan dan malu...."


Selamat berpuasa semua...Moga semua gagah lagi nak berpuasa ye...Rasa puasa kali ni smooth je...Rasa macam bertenaga walaupun kadang2 ada rasa sedikit letih...Sikit je...

Berbalik pada tajuk entry....Tadi melihat kelibat dua orang wanita yang berpurdah kat dalam bas...Rasa rendah diri jer....Diorang sungguh comel....Tapi nak tegur malu...Uhuk...uhuk....Apa salahnya kalau nak bertegur sapa bukan...:)


Indahnya ciptaan tuhan...................


p/s: Terlebih dahulu, aku ingin berpantun...Khas untuk korang...:)

Sahur dan berbuka,
Biarlah berpada-pada,
Jangan tak puasa,
Allah tak suka....

Saturday, July 30, 2011

Ramadhan...Kita bertemu lagi...:)

Salam pagi semua...:)

Moga semuanya sentiasa ceria2 selalu ya...:) Tau2, korang semua memang ceria...Hehehehe...

Ramadhan Al-Mubarak...Dah makin hampir dah ia menghampiri kita...Dan makin terasa kehangatan dia...Rasa tak lama dah kita nak berpuasa dan seterusnya menyambut raya...Aiippp...Pose dulu yer...


Oleh kerana dah makin jarang nak meng'update' di sini...Aku terlebih dulu nak ucap...

"Salam ramadhan dan selamat berpuasa ye kengkawan...Halalkan makan minum aku...Maafkan segala yang dah aku lakukan secara sengaja dan tak sengaja...0-0 ok...Jangan puasa yang yok...Pagi2 bukak periuk...hehe...Kalau yang pompuan yang dah tentu ada sebabnya, tak pe...Tapi sorok2 la skit dan jangan bagi bunyi ketung ketang kat dapur tue...Nanti jiran sebelah dengar....hehehe..Jangan makan secara terbuka sangat di tempat awam....Lebihkan amal ibadat...Lebihkan berdoa...Lebihkan baca Al-quran...Sentiasa bersedekah...Dan yang paling penting ceria-ceria selalu di siang hari...Tunjukkan yang anda gagah berpuasa...Haaa...Jangan lupa sembahyang terawikh...Bukan senang nak jumpa tue...Cari lah malam Lailatul Qada dan berdoa lah banyak2...Masa berbuka jangan makan banyak2 sangat...Nanti perut se'eh (terlampau padat ngan makanan) plak...Oh ya, satu lagi...Buat la kuih raya kalau rajin ye...Hope rajin la...."


Ecececece...Banyak betul pesanan aku...Untuk aku jugak...hehehehe...

Sebelum tu...aku nak tunjuk sesuatu kat korang...Sebelum kita berpuasa....


Bubur jagung yang sedap...First time buat, terus jadi...Suka sangat...hehehe...:) Itu nak cerita ker? kehkehkeh...

Haaa...satu lagi.....Jangan lupa niat berpuasa untuk setahun dan hari2 yer...Jangan puasa tu sia-sia jer tau....Doa lepas berbuka pun jangan dilupa....Jaga mata, jaga perbuatan....Eerrrr...Terlebih pulaks....


Akhir kata...Salam ramadhan buat semua....:) Adios amigos...Ganbate..Ganbate...Errrr...



p/s: Senyum2 selalu....:)

Thursday, July 28, 2011

Blues Untuk Aku...

Malam-malam...
Sejuk-sejuk...
Dingin-dingin...
Layan lagu rock kapak...
Memang syok....

Gua rock...
Rock bro...
Tapi gua tak pakai seluar koyak...
Rambut tak panjang mengurai...
Tak pandai main gitar...

Yang pasti...
Gua memang romantik...
Kepala mesti mahu goyang skali...
Hahahaha...
Ada lu kisah...
Hihihi...



~~ Sendiri ~~
~~ Cintamu Mekar Di hati ~~
~~ Sinar ~~

By: Mus MAY...:)

~~ Opera Hidup ~~
~~ Taman Rashidah Utama ~~

By: Wings...:p



p/s: Pening2 lalat....
p/s: Gua gembira tengok orang gembira...:)

Sunday, July 24, 2011

Penangan Angry Birds...

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Lama betul rasa tak berceloteh kat sini....Asyik entri ekspress jer...Takpe kan...Asalkan bermanfaat untuk semua...Hehehe...Tak sure la nak kata busy ker tak tapi tue la perasaan nak meng'update' blog tue sedikit rasa malas....Ngeeee....

Actually baru2 ni baru jer lepas siapkan crochet amigurumi geng2 dari angry birds...Sebab ia sangat2 la cute, tetiba perasaan nak crochet menda alah tue....Hehehe...Dah lama dah femes...Nak2 orang yang dah ada iphone...Lagi la tahu kan....

 Karakter-karakter angry birds...Weeeeee

Amek dari blog aku satu lagi...Kat SINI...

Main game angry birds ni sangat best plus geram sebab si vavi tue kadang2 agak sukar nak mampuskan dia...Kebal....Hehehe...Mula la sebut 'vavi'...Teruk betul mainan nie...Dusshhh!!! Yang seronoknya ialah ia boleh membuatkan kita berfikir untuk mencari solution macam mana nak mampuskan vavi tue...Haaaa...Jangan memain ngan angry birds ni....Memang angry...Ritu pernah research skit la kan pasal angry bird nie dan ia memang wujud la burung2 nie..Dan ada spesifik nama....

Jom la tengok video kat bawah ni...Memang cute giler....hehehe...




Memang tak habis level lagi la game nie...Malas nak start main lagi...Takut kalau concentrate main benda nie, duk fokus main menda nie jer...Naya den....



p/s: Aauuummmm....Malaysia vs Singapore pada 28 Julai nie...Hope Harimau Malaya menang la di gelanggang sendiri....Aaauuummmm!!!!
p/s: Sorry, lama tak gi lawat kengkawan....huhuhu...

Friday, July 22, 2011

Kita di tipu....Cuba elakkan....(3)

Assalamualaikum dan salam pagi jumaat...

Moga semua dalam keadaan baik2 aje...Dan ceria2 selalu....Tingkatkan prestasi dan kurangkan kontroversi....Ececece....:p Sedikit kemalasan nak meng'update' blog tapi akan ku gagahi jua untuk bagi sedikit ilmu pada hari ini.....:)

Hari ni aku nak bagi sambungan "Soal jawab antara Raja Syurga dan Raja Neraka iaitu Iblis"...Moga ia jadi panduan untuk kita semua....

Soal Nabi yang ke4: "Hai Iblis! Apa pula yang terlebih dahulu engkau menipu segala manusia?"


Maka sembah Iblis: "Pertama, hamba palingkan imannya supaya berpaling pada iktikadnya kepada kafir sama ada perkataan atau perbuatannya, kelakuannya atau hatinya.  Maka jika tiada berpaling juga dengan secara begitu, maka hamba tarik pula kepala jalan yang mengurangkan pahalanya supaya lama kelamaan mereka akan terjerumus juga mengikut kemahuan hamba".



Nauzubillah....Mintak2 lah kita dijauhi dari perkara2 yang mengikut kemahuan Iblis...Sentiasa lah bersihkan hati kita dengan perkara2 yang baik dan beramal lah ke jalan yang diredhai oleh Allah....Amin...

Moga tuhan mengampuni dosa-dosa kita yang lalu.....Amin ya rabbal alamin....

Entri berkaitan: SINI dan SINI....

Thursday, July 21, 2011

Timbul rasa geram....

Kerdil...
Diri ini amat kerdil...
Di sisi-Nya...

Resah...
Gelisah...
Punah....

Kalau itulah suratan...
Aku terima...
Dengan hati yang terbuka...
Walaupun parah...







Waaa......
Helmet biruku hilang....
Kena curi....
Walaupun ia sekadar helmet....
Aku memang sayang akannya....

Pudar untuk ke lab.....Alasan yang munasabah barangkali.....:p




p/s: Kerja....Tak kerja....Kerja...Tak kerja.......by fulus....Jenggggg....
p/s: Malam ni Chelsea vs Malaysia....Harus tidak ketinggalan menontonnya....Yeehhhaaaaa.... 

Monday, July 18, 2011

Perlu 200% bekerja....

Hari meniti hari...
Waktu makin berlalu...
Makin dekat...
Dan dekat...

Tapi hati ini...
Makin gusar...
Makin bimbang...
Dapatkah?
Bolehkah?

Bila ia makin dekat...
Makin perasaan kabur dan kelam...
Apakah makna itu...
Adakah malas mula bercambah...
Adakah tiada motivasi dalam diri...
Atau ia makin berkurang...

Perlu kuasa Super-Saiyya dari dalam hati...
Hiyahhhhh....
Oh dragon ball...
Perlu Superrrrrr Powerrrr!!!!...
Bak kata iklan di tv...

Semangat...semangat...semangat....
Datanglah meniup dalam jiwa ini...
Tidak mahu ia makin tenggelam...

Bak kata my power friend...
Perlu 200% bekerja...
Hurmmmm...


Loadinggggg.......................................
Plizzz jangan lama2 loading tu....


GANBATTE!!! GANBATTE!! GANBATTE!! :)



p/s: Perjalanan masih jauh....

Sunday, July 17, 2011

Enggang dan pipit....

Enggang....
Memang tak boleh seiring dengan pipit.....

Tapi...
Kalau seekor enggang....
Boleh tak beriring dengan beribu-ribu pipit....

Dah namanya enggang....

Gambar ni takde kena mengena dengan ayat di atas...Di ambil di halaman rumahku satu ketika dulu....:)



p/s: Awak memang comel.....Errr....

Monday, July 11, 2011

Api yang membara....

Bila satu ketika....
Api kecil....
Menjadi marak...
Perlukah kita tambahkan lagi maraknya....
Perlukah kita tambahkan lagi baranya....

Macam mana kita....
Mahu kurangkan api marak itu....
Tenangkan api itu...
Supaya ia reda....
Dan kesepakatan di capai....

Tiada gunanya kekerasan...
Tiada gunanya menentang....
Tiada gunanya menyalahkan satu sama lain....
Mungkin kelembutan boleh digunakan....
Atau secara psikologi....
Yang menusuk di kalbu....
Dan menikam terus dalam sanubari....
Yang boleh diterima pakai oleh semua orang....
Tapi sesungguhnya....
Kita tidak boleh puaskan hati semua orang....
Sebab....
Pandangan kita berbeza-beza...

Jalan yang lurus perlu di pandang....
Yang bengkang bengkok perlu di pandang juga....
Untuk diperhalusi...
Dan dinilai....
Yang mana yang baik....
Dan yang mana yang buruk....



Apakah anjakan paradigma yang akan berlaku.....



p/s: Semua orang dah bersekolah....

Friday, July 8, 2011

Makin lama makin rabun....

Assalamualaikum dan salam sejahtera....

Salam awal pagi dan salam jumaat semua...Pejam celik pejam celik, sedar2 dah masuk Julai dah...Rasa macam sekejap je masa berlalu....Hurrrmmm....

Mata aku...Terasa makin lama makin rabun...Rabun, xder la rabun sangat sebab leh still nampak...Tapi bila ditambah dengan silau, tu yang teruk tue..huhu...Makin lama makin dah tak nampak dah muka orang...Muka orang? Usya ker? hihi... Dah tu asyik duk mengadap pc jer keje aku, camner tak rabun....Eh, ada je yang mengadap pc tak rabun....Errrkk...hehe...

Sekarang dah tak sure orang tu pandang aku ker orang lain....Hahaha...Adoi la...Teruk bebenor...Ade je kisah di mana aku silap senyum kat orang....Ingat member sendiri, bila dah sampai dekat tue rupa-rupanya orang lain....Sampai berkerut muka dia pelik sebab apa aku senyum....haha...Dah tahap kritikal nie...

Tak syok betul tak leh tengok ekspresi wajah orang bila bercakap....

Dan sangat kritikal dan sadis jika orang tue senyum (tak kisah la dari jauh atau dekat..) kat kita tapi kita buat macam biasa2 jer sebab dah kita tak nampak...Confirm di cop sombong....kekekeke....



p/s: Kadang2 rasa malas pakai spek...Berat hidungku nak menampung spek...:p
p/s: Celoteh di awal pagi....lalalala

Wednesday, July 6, 2011

Masalah itu problem....

"Susahnya untuk membuat keputusan dan menghampakan permintaan orang lain....."

"Buntunya dengan status dan masalah sendiri...."

"Tiada penghujung...."



Entry kosong....Sekian....



p/s: Berat66 doh la.......

Tuesday, July 5, 2011

Kenapa kita perlu mencukur/menggunting/mencabut bulu? | Tidur (2)

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Selamat malam semua...Hari ni aku nak bersambung artikel aku yang sebelum ni kat SINI yang berkaitan Soal Jawab antara Raja Syurga dan Raja Neraka iaitu Iblis...Errr..Ada kaitan ngan tajuk di atas...Bukan saje2 letak tajuk camtu...hihi...

Ok2...Kali ni aku letak 3 soalan yang ditanya oleh Nabi Muhammad pada Iblis.  Soalan seterusnya...


Soalan ke 16: Soal Nabi Muhammad: "Hai Iblis! Siapa yang terlebih kesukaan engkau?" Maka sembahnya: "Iaitu apabila lelaki dan perempuan yang tiada mencukur atau tiada menggunting bulu ari-arinya (bulu yang tumbuh di sisi kemaluannya) yang telah sampai masa 40 hari lamanya maka duduklah hamba mengecilkan diri seperti pijat-pijat bersarang di situ demikian lagi tempat hamba bergantung dan berbuai iaitu pada bulu ketiak orang yang tiada mencukur atau mencabutnya."

Soalan ke 17: Soal Nabi Muhammad: "Hai Iblis! Siapa saudara engkau?" Sembahnya: "Iaitu orang yang tidur tiarap atau yang tidur matanya celik waktu subuh, maka ia tidur pula tiada segera sembahyang subuh, maka hamba uliti akan dia lena membawa terbit matahari dan demikian juga pada waktu zohor, asar dan maghrib hamba beratkan hatinya menjadi malas mengerjakan sembahyang."

Apabila hendak tidur bacalah Bismillahirrahmaanirrahimm sebanyak 21 kali.

Soalan ke 18: Soal Nabi Muhammad: " Hai Iblis! Dengan apa jalan yang membinasakan diri engkau?" Maka sembahnya: "Iaitu orang yang membanyakkan menyebut nama Allah dan banyak memberi sedekah dengan tiada diketahui orang, membanyakkan taubat, membanyakkan tadarus al-Quran dan sembahyang di waktu malam."



Aku tengok sekarang ni orang bagi sedekah siap nak panggil media lagi....Errrr.....

Dah2 la dulu tiga tue erk...hehe...Nak sambung wat keja lak (kalau tak ngantuk)...hihi...Moga dapat jadi panduan untuk kita semua...Peace yo! :)



p/s: Senyum-senyum selalu yo! :)

Monday, July 4, 2011

Raja Syurga Bersoal Jawab dengan Raja Neraka iaitu Iblis (1)...

Assalamualaikum dan salam pagi...

Alhamdulillah, syukur ke hadratnya dapat kita menghirup kembali udara yang segar nie...Alhamdulillah sekali lagi...Burung berkicau, cengkerik berbunyi dan ayam berkokok diselang seli bunyi kereta dan motor memecah kesunyian pagi...Sungguh indah ciptaan Allah S.W.T...:)

Aku ada terbaca satu artikel yang diberi oleh jiran sebelah. Artikel ni adalah berkenaan dengan Raja Syurga (Nabi Muhammad s.a.w bersoal jawab dengan Raja Neraka iaitu Iblis laknatullah)...Banyak ilmu yang aku dapat daripada hasil pembacaan ini dan aku nak kongsikan di sini...Supaya ia memberi manfaat pada kita semua...

Sebenarnya pertanyaan yang diutarakan oleh Raja Syurga adalah sebanyak 40 soalan kepada Raja Neraka...Memang panjang tapi kat sini aku bagi satu dulu soalan yang ditanya oleh Raja Syurga....

Soalan ke 10(errr...tetiba ke 10).  Soal Nabi "Bagaimanakah tipudaya engkau kepada umatku?"
Maka sembah iblis, "Adalah umat tuanhamba itu kepada hamba ada 3 macam:

(1) Seperti air hujan turun dari langit yang menghidupkan segala tumbuh-tumbuhan lagi banyak munafaatnya dan pertolongan kepada lainnya iaitu guru-guru yang memberi nasihat kepada manusia supaya mengerjakan perintah Allah dan menjauhi segala tegahannya dan kata Jibril alaihissalam, "Ada pun ulama itu pelita dunia dan pelita akhirat".

(2) Umat tuanhamba itu seperti tanah iaitu orang sabar, syukur dan redha akan kurnia Tuhan kepadanya serta berbuat amal saleh dan bertawakal kepada Allah dan banyak berbuat kebajikan, dan

(3) Umat tuanhamba itu keadaanya seperti Firaun terlampau sangat tamak dengan harta dunia dihilangkan amal akhirat.  Maka sukacitalah hamba kepadanya lalu hamba masuk ke dalam tubuhnya, hamba putar hatinya  menuju ke lautan derhaka.  Apabila telah tetap pada jalan kejahatan, hamba hela barang ke mana kehendak hamba, jadi ia sentiasa bimbang kepada dunia dan tiada suka menuntut ilmu, dijadikannya dirinya tiada kelapangan pada beramal, tiada mengeluarkan zakat hartanya dan setengah miskin yang hendak beribadat, hamba goda ia minta biar kaya dahulu, maka apabila disampaikan Tuhan akan cita-citanya mendapat kesenangan, maka dilupakannya berbuat amal, tiada mahu mengeluarkan zakat hartanya seperti Qarun dengan mahligainya dan dirinya serta harta-bendanya habis terbenam ke dalam bumi kerana ia nya tidak mahu membelanjakan pada tiap-tiap jalan yang memberi kebajikan dan jika kena sakit tiada sabar, ia sentiasa berbimbang hatinya akan hartanya dan setengahnya yang kaya asyik dengan berebut dunianya, cakap besar kepada sesama Islam dan benci kepada yang miskin dan menghinakan kepada mereka itu dan gemar mengeluarkan hartanya kepada pelbagai jalan yang maksiat dan menaburkan hartanya kepada perempuan perempuan jahat dan tempat-tempat judi serta dancing".


Thanks sebab dapat baca dengan habis dan jayanya...Tu baru 1 soalan...Ada lagi soalan2 yang menarik untuk ketengahkan...Insyaallah ada kelapangan, akanku selitkan di entri2 seterusnya....



p/s: Peringatan untuk ku jua...

Sunday, July 3, 2011

Errr...Kaktus nie....

Assalamualaikum dan salam sejahtera....

Salam pagi semua...Aisshhh...Rasa tak leh tidur la plak malam nie...Hadoiii...Mungkin sebab terminum air kopi kot tadi...Ayat terminum yang tak tahan tue...hihihi...Kalau terminum kopi ni, pasti lawas...ooppsss...hehe

Abaikan cerita itu...Tak nak cerita panjang2...Saje nak kongsi ngan kawan2 kaktus yang errrr...Maybe nampak something wrong...Kat kaktus nie....Jom tinjau....


Amek masa gi cameron ritu....Errrr...

 Terbantut kaktus ni atau kena kacuk? ermmm...



p/s: Jangan tenung lama2...hihi....

Thursday, June 30, 2011

Pasar malam di Cameron Highlands...

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Ok2...Ni nak cerita pasar malam di Cameron Highlands plak....(Itu pun nak cerita adah ni...T__T) hihi...Memang ramai ler orang kat pasar malam...Jom layan picture aje...

Ni suasana baru nak malam...

Kat sini macam2 ada...Antaranya...

 Strawberry coklat...Suka makan...:)

 Bunga ros dan seangkatan dengannya...

 Lagi2 bunga...lalala

Pokok2 kaktus...Murah je...3 pasu kecik, rm5...hihi

Ada la jugak angkat 3 ketul kaktus nie...

Brokoli dan kubis...

Ada lagi sayur2 lain yang murah2 dan segar2...Antaranya ubi keledek, cendawan, kentang, dll la...Try fokus sayur kubis nie....Errr

 Peace...

Ada siput babi di situ...Tak nampak lagi cacing2...Confirm tak beli...Geli...Padahal bagus sebab menunjukkan sayur tu di tanam secara betul tanpa sembur sebarang penghapus binatang di situ...Tapi....Tak sanggup...Ngeee...

Makan durian....

Mimpi apakah makan durian kat sana...hehe..Sebab baru la jumpa durian yang murah....Dah asyik kat tempat lain main timbang kilo je...Mahal weh main timbang2 nie...Kitorang makan durian longgok...hihi...

Tak lupa juga beli jagung bakar kat sini...Siyes jagung kat sini memang manis, lembut dan sangat sedap...First time makan jagung yang sedap...Picture ada kat entry sebelum nie....Hehehe...

Actually banyak lagi gambar2 pelbagai aksi...Dah cukup yang ni saje lah ye...:) Tapi citer yang esoknya akan disambung...hihi



p/s: Nak datang lagi....Nak beli pokok bunga ros, nak beli ubi keledek, nak makan jagung, nak makan strawberry yang manis, nak honeymoon...Errrr....

Wednesday, June 29, 2011

Wordless Wednesday: 2




First time makan jagung bakar yang sangat lembut dan sangat sedap....Yummy...:)

Tuesday, June 28, 2011

Aku harus bersedia....

Bersedia...
Sedia untuk hadapi...
Perkara yang mungkin akan berlaku...
Walaupun diri ini...
Tidak mahu ia berlaku...
Tak sanggup...
Mendengar bait-bait itu...

Sama ada...
Positif...
Atau...
Negatif...

Ia mungkin akan berlaku...
Dirasakan negatif...
Dirasakan positif...
Tapi lebih ke arah negatif...

Dan aku...
Harus bersedia...





Mencari skandal banyak-banyak.....
Hahahahaha....



p/s: Merepek...

Part 2: Temerloh ke Cameron Highlands...

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Apa khabar semua...Moga ceria2 selalu...Peace yo! hihi...

Ok la...Sambung cerita dari cerita sebelum nie (Part 1: Perjalanan dari Melaka ke Temerloh (jalan dalam))...Setelah berehat 1 malam di Temerloh, aku n kengkawan pergi dulu kenduri member Baby kat Temerloh tue jugak...Gi tengahari...Lepas gi kenduri, tukar baju semua, bertolak la kitorang dalam pukul 2 petang kot rasanya...Lebih kurang la...Tapi singgah dulu kat Bentong sebab nak kena amek sorang lagi member yang turun dari KL, Lex...hehe...Ni aku bagi singkatan perjalanan dari Temerloh ke Cameron Highlands...Tak cerita panjang, just flow je aku bagi..Kang pening lak nak baca...Hihi....

Dari Temerloh --> Bentong (masuk highway) --> Raub --> Sungai Koyan --> Cameron Highlands

Temerloh ke Cameron Highlands

Kalau korang perasankan dari Raub ke Sungai Koyan, camner nak tahu jalan masuk dari Sungai Koyan ke Cameron...Kat Sungai Koyan tue, nampak je masjid Al-Muhajirin sebelah kiri tak silap la, terus masuk kiri then terus je...Sampai la kat Cameron Highlands...Jalan ke sana sempit sikit la...Muat2 je untuk satu kereta...Dan aku tengok macam orang tak lalu sangat jalan tue...Mungkin orang tak berapa tahu lagi jalan nie...Mungkin...Sebab sebelum ni orang gi Cameron lalu ikut KL, then Ipoh je...Kan...

Selamat datang ke Cameron Highlands...hihi...Aku ngan Faey..:)

Then sampai lah kami dalam pukul 5 petang camtue...

Menginap di Hotel Chuan Gin...

Menginap kat sini sebab member kata dekat je dengan pasar malam...Malamnya kami ke pasar malam....Next entry...hihi...



p/s: Oh ya, dalam perjalanan dari Kuala Pilah ke Temerloh, terperasan la gerai2 yang jual itik salai kat tepi jalan....Errr...Sedap ke itik salai...Apa rasanya erk....Ke salai tu sama je maksudnya ngan layor(orang ganu panggil)....Errr...

Monday, June 27, 2011

Part 1: Perjalanan dari Melaka ke Temerloh (jalan dalam)...

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Alhamdulillah bersyukur ke hadrat ilahi dan dengan limpah kurnianya dapat kita menyedut udara bersih di pagi hari dengan mendengar kicauan burung2 yang merdu suaranya...Ecececece...Intro baik punya!! Dafi! Dafi! Bak kata Shuib dari kumpulan Sepah...hehe...Sekaligus aku dapat melihat semua konsert akhir maharaja lawak...Lihat secara marathon...Yeahh...Memang lawak giler...Hahaha...Hope jiran sebelah tak dengar suara aku gelak dipagi buta tadi....:)

Actually minggu lepas, aku dan Baby (Baby...Baby...Baby..Ooooo...Like baby...baby..baby...oooo) haha...Ter'Justin Bieber' lak...:p..Kawan aku...Tapi kitorang panggil Baby...:) Sebenarnya Baby ajak teman dia pergi Temerloh sebab ada perkahwinan kawan dia minggu lepas...Tapi terjadi kisah lain plak...(Oppsss...Ni citer kemudian...Ngeee)...

Tak yah la citer camner kat sana dan macam mana majlis itu berlangsung...(Ala...Cam bese, dah namanya majlis kawen..)..Tapi kitorang pergi sekejap je sebab ada plan lain..Plan on da spot...Tettt..Nanti...Nanti...Kemudian...Bukan apa aku nak cerita dulu perjalanan dari Melaka ke Temerloh...First time lalu ikut jalan2 tue...Kitorang tanya member kepada member plus gamble...Uiskkkhh...Dua orang yang tak tahu jalan dan main redah je plus tawakal....

Sebab tak nak masuk highway KL tu, just lalu ikut jalan dalam je...Dari Alor Gajah Melaka, masuk Tampin...Ekceli member kepada member Baby bagi arah yang kena masuk Bandar Tampin tu tapi aku cakap kat Baby tak payah masuk Bandar Tampin just lalu ikut tepi Bandar Tampin tu jer sebab lagi dekat...Aku cakap kalau masuk Bandar Tampin, pusing2 nanti tembus jugak ikut situ...Take time di situ...Right...Then, ada simpang yang kat traffic light tu...Konpius sama ada straight atau kanan..Belah kanan boleh nampak kuil tu then terus (Ekceli jalan yang betul yang member kepada member tu bagitau dalam peta)(Jalan yang berpandukan anak panah kaler hitam)...Tapi aku cakap terus ni macam boleh jer (Jalan yang berpandukan anak panak kaler merah)....Haa...Aku bagi direction sedikit tersasar...Tapi sib baik lar kawan tu cakap straight tu boleh jugak, ada satu simpang lagi kat depan sana...Then masuk simpang kanan...Kalau straight ke Seremban (yang aku bulatkan tue) dan kalau ke kanan ke Kuala Pilah..Amek jalan tue...Ooo...Ok...Jalan tu memang sunyi dan sempit...Dan lalu ikut bukit2...Tapi kan bila tersalah jalan tu aku jumpa la tempat tu nama Bongek...Hahaha...Tergelak aku...Sebab sebelum ni just sebut2 je Bongek...Rupa2nya memang ada nama tempat tu Bongek...Menarik nama dia...Aku tertanya2 gak la..Bongek tu apa....Korang tau ker? :)

Baru tahu, kalau dari Melaka, nak skipkan jalan nak ke Seremban tapi tak mahu lalu ikut Kuala Pilah lalu straight ikut situlah...Baru tahu...:)

 Panduan google map jap...Ringkasan dari cerita di atas...

Ok..Then bila nampak signboard ke Kuala Pilah, kitorang terus je sampai lar masuk Pekan Kuala Pilah...Nampak lar tempat aku belajar dulu masa matriks...Say hi hi dan bye bye je la...Dan terkenang la sedikit nostalgia lama masa kat Kuala Pilah tue...hehe...Tak banyak perubahan pun dan aku rasa macam tak berubah pun...Sama jer...:p

Pastu kitorang terus sampai Bandar Seri Jempol, kemudian Kemayan, Triang, Bera dan kemudian sampai lar Temerloh...Banyaknya tengok orang jual2 ikan patin di kiri kanan jalan...Uiskkhh...Sebelum perjalanan memang melalui Felda Tembangau, Felda Kemayan, Sungai Lui, Ayer Hitam dll...

Kat Tasik Bera...Nak snap perkataan BERA tue tapi terlindung pokok lak...Adehhh...

Selamat kami tiba di Temerloh rumah Faey....Perjalanan memakan masa dalam 3 jam camtu la...Dia cakap, aik, cepatnya sampai, bawak laju ker....Uikss...Rasanya Baby takde lar bawak laju sangat kereta plus mencari2 jalan plus sikit2 sesat...Sikit je la....Alhamdulillah, dapat gak bermalam di Temerloh...:)



p/s: Baby tue kawan perempuan okeh...:)
p/s: Tak sempat nak merasa ikan patin masak tempoyak...Nanti2 la leh datang lagi...Peace yo!!
p/s: Mungkin ada tempat yang aku tertinggal, korang leh la tengok google map nanti...kehkehkeh...Kalau aku rajin, leh la aku singkatkan perjalanan tue daripada google map...:)
Related Posts with Thumbnails