Ipanelonline: Jawab survey dapat duit. Daftar SINI

Monday, October 3, 2011

Petua demam, selsema dan batuk: Saya sedang melakukan eksperimen ke atas diri saya...

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Wahhh..Tajuk ayat kat atas tu bukan main lagi panjangnya...hehehe...Dan memang itu lah yang sebenarnya berlaku...Oh...Hi..Apa khabar semua...Rasa lama tak bertanya khabar dengan semua orang...Nak kata busy, takde la jugak...Nak kata tak busy pun tak jugak..So berada di tengah-tengah...But maybe, this week and next week akan busy...Yeahhh...kikikiki...Maybe......

Apa eksperimen yang telah aku lakukan....Haaaa...
Eksperimen mengaktifkan dan menyihatkan badan tanpa paracetamol, ubat batuk dan selsema....
Ce cite...Ce cite...hihi...Actually masa hari rabu minggu lepas memang rasa badan cam nak demam je...Tak panas lagi badan ni cuma rasa tak larat umpama mahu demam...Esoknya tu rasa la panas sikit2...Sikit je...Mungkin itu tandanya....

Dengan rasa kekuatan super saiya mahu bertekad dalam diri mahu nyahkan paracetamol dalam diri...Sebab apa aku tak mahu makan paracetamol nie...Macam2 citer dengar..Dan ritu aku baca dalam facebook, paracetamol ni just sekejap je tindakbalasnya...Bukan mahu menyihatkan dan meredakan demam tapi tu lah apa yang aku cakap....Sekejap je dia bagi tindak balas, lepas tu akan panas balik badan nie...Itu apa yang aku baca la...Dan aku rasa pun macam tue...So, suggestion dia, amek air suam, letak dalam baldi dan rendam kaki dalam tu...Untuk mengurangkan suhu badan...Dan aku rasa lega la sikit...Ni tambah lagi Cik Keyyah suruh lapkan air suam di sekitar sendi2 tubuh badan....Rasa panas tu berkurang la...

Fasa kedua...Lepas rasa panas badan, mesti la selsema datang dengan senyuman...Bila dia senyum tu, memang dah agak dah dia nak jadi kawan kita...hehehe...So aku tanya la mr google..."Mr google, camne nak hilangkan selsema nie..." Dia pun jawab...Eh, banyak dia bagitahu...Macam2 la...Aku tapis la...Ecece..Tapis2 pulak...hihi...(Bukan apa, buat berdasarkan apa yang dia nak tu ada di sekitar aku..contoh: dapur)...Tapi apa yang aku praktikkan dan telah pun melakukan eksperimen ke atas diri aku....Ada 3 cara...

1) Mencium dan mengambik bau bawang putih...Ambik bawang putih, hiris or dengan kata lain, belah dua, then cium...
2) Sapukan kunyit kat batang hidung...
3) Amek vicks dan letak kat bawah tapak kaki then pakai stokin then tido...

Dan kesannya....No 1 dan 2 aku rasa keberkesannya...Tapi yang no 3 tu aku tak pasti...Sebab sebelum aku buat no 3 tu aku dah melakukan no 1 dan 2...Korang try la buat then gtau aku yer...hihi...

Fasa ketiga...Tada...Uhuk...Uhuk...Batuk...Sapa suka batuk angkat tangan...Pasti sume cakap...Tak mo...tak mo kan...hehehe...Cam bese...Tanya mr google...baik sungguh mr google ni..Banyak betul petua2 tradisional yang dia bagi....Tapi yang aku buat, amek madu 1 sudu makan dan perah air limau nipis...Limau lain boleh kot...Rasa lega la sikit anak tekak ni walaupun batuk memang tak berkurang lagi...Sebelum ni try 1 kali je satu hari..Dan kali ni nak try 3 kali makan dalam sehari...Insyaallah akan hilang....Ok la kan daripada minum ubat batuk 3kali then kena tidur plak 3kali 1 hari sebab kena penangan ubat batuk...Bagi aku, ubat batuk=ubat tidur...

Kan aku dah cakap, aku buat eksperimen kat atas diri aku....Kalau korang rasa nak amek panadol ke, ubat batuk ke, amek la...Tak larang...Tul tak...

First time buat eksperimen ke atas diri...Sebelum ni pun amek paracetamol dan ubat batuk jugak....

Korang ada tips lain ke...Share share...Sharing is caring kan....:)


p/s: Bubur jua jadi peneman bila tekak rasa tak best....Sekarang ni musim demam ke ha....



____________________________________________________________________

Updating:

Oleh kerana sekarang ni aku dah fall in love dengan produk shaklee, Nutriferon daripada shaklee membantu anda dalam melegakan demam, batuk dan seangkatan dengannya.  Sebab ia mengandungi imunisasi untuk melindungi anda serta anak anda.

Shaklee Independent Distributor
ID Shaklee:  920988
Emel:  mawaddah84@gmail.com
Tel: 013-6760811.

Feel free to contact me.  :) Bagi dengan harga yang menarik dari aku...:):):)



Yang syoknya sebab Produk Shaklee ada jugak set untuk:
Mengandung, Menyusu, Kecantikan,  Berpantang, Kurus, Pembedahan, Gout, Ekzema, Kesihatan dll....

8 comments:

zati embong said...

wah semuanya tradisional mtd ni.hihi.jat xtahu adah,jat guna cara modern,telan ubat.hihi

little_teddy said...

minum air masak bebanyk2.

Mr iz said...

minum air suam campur dgn madu...he he he he ... nak bereksperimen juga la ...he he he he

Hairil Rizal said...

Menarik tu....

emieysandra said...

leh try ni :D

Tukang Karut said...

rasanya tak perlu eksperien pun... petua orang lama memang mujarab la...

PCL said...

hee..sapu vicks bawah tapak kaki, emm ni blm penah cuba...agak2 ok kot rasanya...tp kalau tapak kaki tebal, mau tak terasa apa2..haha.

fariha said...

bagus betul adah ni..back to natural way ek.
ari tu ade kami sekeluarga selsema, then adik bongsu fariha try rendam bunga lawang dalam air teh..dalam air suam pon bleh gak, nak sedap rendam dalam teh.fariha tengok dia ok je after amalkan tu 2,3 hari.try la next time :)

Related Posts with Thumbnails