Ipanelonline: Jawab survey dapat duit. Daftar SINI

Thursday, December 30, 2010

Semua citer pasal bola, penjaga gol..Mananya pasal penyerang hebat...

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Yeah...Malaysia menang bola malam tadi...Aku tak terkecuali menontonnya sambil terjerit-jerit kat depan tv dengan anak buah...Excited dan mendebarkan...Bola asyik ada kat gawang gol Malaysia je...Mana tak cuak kan...Hehehe...

Aku tercari-cari gak Julia Perez yang nak pakai coli laser tu..Tapi Luna Maya lak yang muncul...Hahaha...Adehhh..Isu laser? Huh...Yang penting, skill yang harus dimiliki....

Sana sini sinung cerita berkenaan pasal penjaga gol, Khairul Fahmi Che Mat...Siap kenal lagi ha siapa awek dia...Dasyatkan kita korek citer pasal dia...Umur berapa, tinggal kat mana, awek dia siapa...Hehehe...Dah macam selebriti dah..Kalah selebriti di Malaysia...Itu lah penangan dia yang terkenal disebabkan menjadi penjaga gol yang dasyat dengan kecekapannya...Actually, yes...Memang dasyat menangkap bola..."Cekang" lah kata orang...

Tapi penyerang hebat Malaysia tak naik plak...Dapat sumbat gol lagi ha...Shafee Sali...Tapi jarang citer pasal Shafee Sali kan...

Papepun, pemain Malaysia memang hebat-hebat belaka...Tahniah...Tahniah...

Moga kekal menjadi JUARA untuk tahun-tahun yang akan datang...



p/s: Malaysia menang Piala AFF Suzuki 2010...Pemilik kenderaan Suzuki pun nak tambah cuti lebih gak...Xde kaitan...:p

Tuesday, December 28, 2010

Undi...Undi...Undi...

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Hari tu dengan ikhlasnya aku telah men'join'kan diri dalam "Pencarian 10 Header Tercantik" kat http://www.2dayblogger.com....Saje nak join untuk memeriahkan suasana majlis...Hehehe...Takde la dapat hadiah mana pun, just untuk suka suki...

Pasal undi mengundi ni, aku baru perasan dari blog Padin dan emel daripada author...Aku hampir-hampir lupa...Bukan apa, sekarang ni memang jarang giler2 bukak blog...Gi kat blog orang pun hanya menjadi silent reader je...Tak sempat mane nak mengomen...Maaf lah, kalau de blogger yang terasa hati...Mane boleh ade depan pc 24 jam...Gilo ko apo...Tidur tu pun penting gak...Aktiviti lain pun ada...Tak mo la ade yang emo2...Tak syok, ok..Cool sudah...Peace...:)

Ok2...Kalau ada yang rasa HEADER aku boleh dikategorikan HEADER TERCANTIK, gi lah vote aku kat SINI...Tak paksa...Just for fun...Boleh vote pun sampai 30 December ni jer...Selain tu, korang leh la berkenalan ngan owner blog tu dan peserta contest yang lain...:)



p/s: Terperasan balik masa Asada Ryutaro tanya kat shoutbox "adah tercalon dalam pencarian header tercantik??"...Hehehehe...

p/s: Aku vote gak mane2 yang berkenan di hati....lalalala...

Sunday, December 26, 2010

Interview dan Tips: Soalan-soalan yang di tanya...

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Hari Rabu hari tu aku ke KL sebab ada interview aka temuduga dari syarikat xxxxxx...Syarikat yang buat produk telekomunikasi...Cuak...cuak...Bese la..Budak baru first time nak kena gi interview di syarikat besar-besar...Terasa kerdil diri ini..Hukhukhuk...

Berdebar wey...Interview pukul 4 pm tapi dalam 3.40 pm masih dalam kereta mencari parking...Kecut perut...Tapi bese la, bukan aku yang drive..Abang aku...hikhikhik...

Naik tingkat 15...Bila ting je, terus kuar dari lif...Debor giler weh...Terus berjalan masuk office...Sana speaking...Sinung speaking...Dan juga siap abang aku cakap..."Wahh..syarikat ni semua seksi-seksi eh..." Orang bukan bangsa melayu, memang ler seksi...nak-nak yang pakai skirt pendek...Errmm...

Abaikan kecuakan ini...Apa yang aku nak kongsikan ialah apa soalan-soalan yang di tanya...Ni ikut pengalaman aku la....

Antara soalan-soalan yang ditanya...
1) Please introduce a little bit about yourself....(Yang ni memang wajib di tanya)
2) Whats your project about...(Projek masa study)
3) What the application in your project...
4) Can you do overtime work...
5) If this company wants you to go oversea to training in eleven months, are you willing to go?
6) Can you work under pressure?
7) Are you wants to ask me the questions?

Ni adalah beberapa soalan yang di tanya oleh wakil syarikat...Apa yang penting, kena lah jawab dengan confident...Tapi bese la, gugup tu still adakan...Manusia biasa...

Senyum seindah suria...Cilok dari dekstop adik aku...Ngeh ngeh ngeh...Nie keje dia la ni lukis-lukis kat telur...

Senyum tu penting masa interview..Jangan la buat muka masam je...Sapa yang nak amek bekerja kan kalau muka tak senyum...

Prepare dulu 2@3 hari sebelum interview...Takdelah nak tergagap nanti...

Punctual..Of course...Dalam 30 @ 15 minit awal...

Kekemasan penting...Jangan selekeh-selekeh...Sekeh kan...hehehe...

Bab pakaian, macam bese, kena bergosok, baju kena kemas, pakai baju yang sesuai dan juga kasut bertutup...

Perlu lah tahu serba sedikit tentang company, apa yang company tu buat, apa yang company tu nak, produk apa, misi, visi...Hehehe...Kalau boleh, prepare la jugak...

Dan juga perlulah tahu apa kerja2 yang akan dilakukan dengan position yang kita amek...Contoh: Cikgu...Apa yang cikgu buat, kenapa, di mana, bagaimana dan bla bla bla...hehehe...Penting gak tuh...

Setakat ni je la yang aku nak gtau..Mungkin ada lagi tambahan yang aku terlepas pandang...Mungkin kita boleh berkongsi tips2 dan soalan-soalan yang akan di tanya masa interview...




p/s: Berada di kampung...lalalala...Pada korang2, jangan rindu daku walaupun ku tetap merinduimu...Chewahhh..:p

Wednesday, December 22, 2010

Pipit pun ada pokoknya...

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Hari ini aku nak memperkenalkan kat korang pokok terung pipit plak....Kenal tak pokok terung pipit? Ingat pipit tu burung jer ke...Hehehehe...Alaa...Mesti ada yang kenal nie...Kan..Kan...Ni haa...

Pokok terung pipit....

Pokok ni tumbuh sendiri kat depan rumah sewa aku ni ha...Mungkin burung yang membawa benih ni kot...Mula-mula ingatkan pokok apa la ni...Rupa-rupanya pokok terung pipit...

Aku kenal buah ni pun masa dalila yang bagitau...Long time ago...Masa degree dulu...Dia kata sedap dan memang pahit pun...huhuhu...Kalau tak nak kasi pahit sangat atau kurangkan dia punya pahit, rebus atau celur dulu..Nanti kurang la skit pahit tue....

Kasi zoom sket....Hehehehe

Masakan dia? Makan ngan budu pun sodap buat ulam...hehehe...Tapi kena celur dulu la...Memang masyuk beb...Goreng2 sambal pun sedap atau letak ikan bilis ker dalam tuh...

Resepi??...Hehehe...Sapa nak tahu angkat tangan....:p



p/s: Entri yang dah lama tersimpan...Baru perasan....Tengah kecut perut sebab nak kena gi interview...huhu...Tidak berkesempatan nak jenguk korang...Chowwww....

Tuesday, December 21, 2010

Tips bangun pagi yang ceria....

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Kita lupakan kesedihan itu sementara waktu...Kata orang tua-tua..."Buang yang keruh, ambil yang jernih...Baru teguh peribadi"....Eh..Macam nyanyian P. Ramlee lak kan...Hehehehe...Berdoalah moga ada sinar kebahagiaan dan sinar kejayaan suatu hari nanti...Aminnn...

Bukan nak cerita pasal itu....Cerita pasal lain plak...."Cerita kedai kopi....cerita kedai kopi...tiada hakim tiada saksi....cerita sensasi di kedai kopi..." hahaha..Ternyanyi lagu Malique feat Salam plak....kekekeke...

Bangun pagi ni rasa ceria je...Mungkin sebab tidur awal skit kot malam tadi...Bila tidur awal, badan kita, mata kita akan segar kan...Berbanding kalau tidur lambat....Tidur dalam pukul 3@4 pagi, confirm esok kan nya tu, kepala kita jadi weng weng macam tak betul, badan pun jadi lemah, muka pun nampak sedikit monyok...Bila tidur awal, rasa badan ni sedikit cergas dan bertenaga...Tenaga ni lah yang kita nak guna sepanjang hari ni lak kan....

Snap-snap masa adik aku konvo...Bear pakai topi...Ceria kan...:)

Camne ni nak bangun awal....

1) Dah sah-sah la kena tidur awal...
2) Set dalam minda, nak bangun awal...Nak bangun sembahyang subuh...Bila terkejut tu, terus lah bangun...Jangan duk tidur balik, confirm payah....
3) Niat dalam hati..."Ya Allah, aku bermohon kepadaMu, kejutkan lah aku awal esok pagi kul sekian sekian sebab sekian sekian..." Mitak tolong dengan-Nya...Insyaallah....
4) Set jam kat jam loceng ke...Henset ke...Buat ringtone paling menyampah korang nak dengar...Jangan lah ringtone pun macam mendayu-dayu atau slow macam tak nak dengar je atau pun macam bunyi kentut...Kentut yang nak tak nak keluar tu....Hahahaha...
5) Kalau ada famili, kawan-kawan, adik beradik, jiran tetangga, pesan kat diorang suh kejutkan...Suh la simbah air ke kat muka korang...Setakat sebaldi tu, ok la kan...Tapi korang jangan marah plak....Hahahaha....

Aku praktik no 1, 2, 3 je....Yang 4 dan 5 tak la...Aku suh korang la cuba dulu tengok camner...Hehehe...Ya..Actually aku lama tak set jam...Tak kira lah jam loceng atau jam henset...Tapi yang penting kena tidur awal lah...Dah kalau tidur pun dalam kul 3@4 pagi...Huhhh...Payah la mata ni nak terbukak dan yang pasti, badan pun dah penatkan....



p/s: Kita akan ceria bila kita ceria dan kita akan monyok dan bersedih hati bila kita fikirkan perkara-perkara yang sedih dan memenatkan otak...Apa yang perlu dilakukan...Ingat pada-Nya...Mohon semuanya ok...Tapi ingat, tindakan dan kekuatan tu pun perlu ada jugak....

Monday, December 20, 2010

Hari ini hari bermasalah aka Jumpa Big Boss...

Assalamualaikum dan salam sejahtera....

Sejak dua menjak ni asyik tak tenteram jer jiwa dan ragaku...Macam-macam nak kena fikir...Adeehhh...Kadang-kadang aku publish entry sedih je...Apa ni adah...Ada gak yang tertanya-tanya nape lah aku asyik sedih jer nih kan...Dan aku pernah post pasal bulan December la bulan yang menakutkan....Dan ada yang tertanya-tanya gak...Napa ngan bulan December?? Kenapa menakutkan??Yerla...Bulan yang perlu aku nak decide sama ada aku mahu go on or stop...

Pagi-pagi tadi, usai jer solat subuh, aku bergegas gosok baju, mandi, sarapan...Kecut giler perut aku nak jumpa ngan Big Boss...Ahhhh...Menakutkan aje...Muka dia dah terbayang di fikiran...Setiap masa okeh....Aku yang tak keruan...Terbayang macam mana kena marah...Kena 'toche'...Kena perli...Aduhaiii...

Yang pasti kena pergi lab dulu..Nak print progress...But....
Ink dah habis...Arrrrkkk...Dua printer tu ink dah habis...Memang kecut perut la aku....Dah la hanya 5 minit jerk lagi nak jumpa...Siap PA big boss lagi ha call kata ingat tak appointment ari ni...hukhukhuk...

Memang rempit sakan sakan la gi bangunan canselori...Siyes..Gi dengan tangan kosong...Macam tak prepare bukan...Aduhhh aku nie...Penat malam tadi bersengkang mata dan memerah otak...Walaupun hanya 30 minit...Tapi tu sia-sia belaka....Pergi dengan kepala yang bergeliga....Bergeliga nak cakap apa...Peringatan tuk diri sendiri ~~ Lain kali prepare awal-awal, jangan buat last minit ~~....Inilah padahnya...Padam muka aku...

Badget macam-macam nak cerita kat big boss tapi semua kena atas batang hidung aku sendiri...Padam muka aku...Silap sendiri jugak...Tak pandai buat programming...Opss..bukan tak pandai...Kurang pandai...huhuhuhu...

Antara kerja-kerja tak siap kata big boss...
- Takde suasana research kat lab...Sepatutnya 24 jam ada kat lab...Kalau 24 jam tu, of course la tidur kat lab sekali....(Takut wey nak tido kat lab...Suasana yang mengerikan...)
-Asyik asyik cuti...Asyik asyik cuti...Macam mana keja nak siap...(Hambik, kena kat batang hidung...)
-Tak berapa paham apa yang nak dibuat...(Padam muka aku amek tajuk nie)
-Thesis tu wat sendiri...Bukan bawah co-supervisor lagi...(Cabaran tuh buat aku yang hanya pandai bertatih...).

Discuss mengenai projek...Discuss lagi dan lagi...Modification...Modification...hukhukhuk
Objektif dan perkara utama yang aku nak tanya dan nak bagitahu sampai tak terbagitahu..Mulutku terkunci...Hati berkata-kata...Tapi mulut tak mampu bersuara....

Dibagi masa oleh big boss...Tapi mampukah aku laksanakan??



p/s: Macam-macam hal berlaku...cip kat cimb kad buat hal...masalah teknikal lak...langsung tak boleh keluar duit...satu lagi, tak leh topup pulak dah...dah ada nombor pin topup tapi ada masalah...Dah lah yang rm30...Sakit tul...

Saturday, December 18, 2010

d'Rainbow Closet Big December Giveaway!!!!

Oh tidak!!! d'Rainbow Closet bagi Giveaway...Hahahaha...Sempena owner nya besday, kita plak kan nak dapat hadiah...Syokkk!!! Syokkk!!! Sepatutnya kita bagi dia hadiah, tapi kita plak dapat hadiah...Dunia dah terbalik kan....Hahahaha...Rileks dalila...Rileks....:p

First thing aku nak ucap "Hepi Becoming Besday" to U...Moga panjang umur, dimurahkan rezeki dan sentiasalah ceria-ceria selalu....Aku takut ko tidur awal, baik aku bagitahu siang2...Hehehe...

Syarat-syarat?? Ahh..Kacang je...Macam kacang peas gitu....Ada 2 kategori...

First kategori untuk yang ada blog...

1) Be a follower of misdalila and d'Rainbow Closet
    Dah lama dah follow...hikhikhik... 


2) Link this blogs in your blog list
    Done, dear....


3) Do an entry of this giveaway...anyway u want it.. with a little bit of d'Rainbow closet shop review.
    Tengah wat entry la ni...Hahaha...Ohhh...About d'Rainbow closet ya...Actually dah review pasal d'Rainbow closet...Klik SINI... 

Tapi aku ada tambahan....


Perempuan memang suka shopping...
Shopping-shopping dengan mak...
Dah lama aku tak shopping...
Shopping kat d'Rainbow Closet ok jugak...

Puas jalan keliling kedai...
Nak cari baju dan beg yang berkenan di hati...
Oh tidak memang nak cari tak pandai...
Ala...Suh je owner d'Rainbow Closet buat pre order nanti...

Usya tengok apa yang ada...
Tak suruh dan tak paksa beli...
Kalau dah berkenan jangan termenung aja...
Apa lagi, jom la beli....

Hehehehe...Actually memang ada yang aku berkenan, tapi.......tettt....(Fulus amat amatlah terhad)...


Kedua, kategori yang tiada blog klik SINI...


Tarikh Tutup: 1st January 2011 (ehem..ehem...my besday) on 11.59pm.


Hadiah dia memang lumayan lah...Dan masyuk...Iaitu beg sandang dan dress...Alamak...Aku berkenan jugak tue...Kalau sesapa yang nak join klik SINI...Manalah tahu korang bertuah jugak....





p/s: Jampi-jampi jugak kat giveaway ni...hehehehe...

Dah tak sayang air mata...

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Hakhakhak...Aku dah tak sayang dah air mata...Bukan 'air mata air' (pakwe), ok...Hehehehe...

Air mata tumpah dengan sendiri...
Aku tak suruh pun dia tumpah...
Tetiba tumpah...
Tumpah la kat mana pun...
Tepi longkang...
Atas bangku...
Atas motor...
Dalam bilik air...
Depan orang...
Dalam mimpi....
(Semalam mimpi makan kuih keria...tapi semalam puasa...kenyang kejap...kekeke...)

Ini lah nasib...
Hahahaha...
Sekejap tumpah sekejap gelak...
Ini lah hidupku...
Hidup yang tak stabil...
Tidak boleh berfikir dengan waras...
Hidup yang tiada keputusan...


But i wants to be a champion...hukhukhuk...

Opppsss..Jap...Jap...Itu kisah semalam...Kisah tragis... Mahu berfikir dengan waras kembali....Hope adalah keputusan yang baik dan bersinar-sinar lepas nie....Masih menunggu keajaiban berlaku...Huhh...Nak menunggu keajaiban...Buat apa nak menunggu keajaiban kalau tiada tindakan...

Yang penting tindakan, semangat dan juga kekuatan yang perlu ada....kan..kan....



p/s: Jangan lupa jenguk adah dan teman serumah di no 106 di bloglarian dan say hi serta say cheese...Moga hubungan teman serumah lebih erat dan ceria-ceria selalu...Peace...

Friday, December 17, 2010

Saya Nak Join Segmen Review dari Cik Tom

Assalamualaikum dan salam sejahtera....

Selamat dah nak tengah hari semua....Oleh kerana Cik Tom kata masih ada kosong lagi, aku nak join segmen nie...Harap-harap lah sempat lagi ye Cik Tom...Hehehehe...


Antara syarat-syaratnya ialah:

1) Tak perlu jadi geng tomato a.k.a follower.
  Dah lama dah jadik....Hehehe


2)Tak kira blogger baru atau lama. 
  Orait...

3) Syarat utama kepada blog yang tak pernah direview oleh cik tom. So, pada mana2 blog yang pernah direview selama ni kira automatik tak boleh join. 
 Confirm dan sah Cik Tom belum review blog adah lagi....kekekeke
4) Wajib buat 1 entry bertajuk “Saya Nak Join Segmen Review dari Cik Tom”.
 Done...

5) Tampal banner cik tom kat atas dalam entry korang tue
 Done...

6) Sila pilih satu entry yang korang suka dari blog cik tom dan nyatakan sebab apa korang suka. Tak kisah berapa patah perkataan korang nak guna.
Entry yang aku suka dalam blog Cik Tom ialah berkaitan dengan RFC di Kuala Terengganu...Good..Good...Sekurang-kurangnya aku tahu kewujudan RFC di sana...Leh la suruh Cik Tom belanja pas nih...hihihihi...

7) Submit url entry korang ke komen entry ni.
Jap ea...

8) Terhad kepada 30 peryertaan blog je.
Ntah aku ni sempat ker tak...huhuhu... 

Ok dah...Cik Tom!!!!! Sambil tersenyum simpul....Kekekeke...


p/s: buat entry dengan pantas...yeehhaaa... 

GiveAway EdY : Terbang Jauh-Jauh

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Ritu jalan-jalan dari satu blog ke satu blog (actually dah jarang blogwalking, hanya jadi silent reader sekarang nie), aku terjumpa la blog Edy ni buat pasal Giveaway...Aku nak join walaupun takde orang tag...Hehehe...Akan dapat 1 ole-ole daripada 30 ole-ole..Kalau bertuah la kan...Hehehe...Edy ni terbang ke 3 buah negara...Manalah tahu tuah ayam nampak di kaki, tuah aku dapat ole-ole satu...Hikhikhik...



Syarat-syarat dia senang je...Klik SINI  atau banner kat atas...

Dan aku nak tag Asyi@Wadud, Asada Ryutaro, Cik Tom, Sabihah dan Mish...

Suka2 hati aku je nak tag...Hahahaha....Harap2 sudi join...Sempat lagi nak join...Tarikh tutup pada

1.59PM pada 19/12/2010.

Sempat lagi....Hehehehe... Jampi jampi sket...Fuhhh...Fuhhhh...Hahaha....

Thursday, December 16, 2010

Saluran Percuma TV Al-Hijrah....

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Alhamdulillah...Dapat jugak aku bangun sahur hari ni...Bunyi ketek ketek Keyyah buka pemetik gas kat dapur mengejutkan aku...Nak jerang air...Pemetik gas?? Ntah...Hehehe...Moga2 aku dapat habiskan puasa sunat sempena 10 Muharram ni dengan sempurna...Ye...Hari ini adalah Hari Asyura...Memang bagus sangat kalau berpuasa sunat hari nie...

Godek-godek facebook jap tadi...Terbaca status kawan aku...

"Tahukah anda yang Terengganu adalah antara negeri yang sudah menerima siaran TV percuma terbaru Al-Hijrah? sebuah stesen TV yang berlandaskan ciri2 keislaman?alternative bagi pemuda pemudi yang sekian lama disogok dengan rancangan TV melalaikan?tahu ke dop nih? berat nanam nguh sek2 nih =P"

Apakah....Apakah aku terlepas pandang sebelum nie....Nampak sangat aku memang tak tahu ceritakan...Hehehe...Berita pasal ni dah hebah dah bulan November baru-baru nie...Memang sah sah lah aku terlepas pandang....

Ni TV kat rumah aku...hehehe

Saluran TV Al-Hijrah ni mempunyai program-program yang berunsurkan agama dan bercorak kerohanian...Antara yang terkandung adalah berbentuk berita, hal-hal semasa, dokumentari, animasi, filem, hiburan dan menjanjikan kelainan dan keunikannya di situ...Ia menyedarkan kita betapa pentingnya kesedaran, perpaduan dan yang paling penting keagamaan...Dah-dah lah tu tengok citer hantu...Mengarut semua tue....Hehehe...

Ini adalah antara channel-channel dan frekuensi-frekuensi yang ada dalam TV Al-Hijrah...Tekan menu dan cari kat TV...

Liputan              Saluran UHF     Frekuensi (MHz)
Lembah Klang              CH55                  743.25
Terengganu                   CH41                  631.25
Johor                            CH40                  623.25
Sarawak                       CH37                  599.25 
Sabah                           CH37                  599.25

Mungkin lepas ni akan sampai kat negeri lain...

Jom tengok online di SINI...Tapi yang aku tengok setakat ni hanyalah review sahaja...

Sumber yang aku dapat di SINI, SINI dan SINI.... 



p/s: Jom lah kita beri makan pada rohani pulak...Rohani pun perlu makanan jugak....Rohani bukan nama orang ok...hehehe...

Wednesday, December 15, 2010

Memori Ikan Pari Masak Asam Pedas...

Assalamualaikum dan salam sejahtera....

Sampai jer lab....Terkedu....Menerima nota cinta dari seseorang... 

To: Mawaddah,

CHAIYYOKK !!! CHAIYYOKK !!!


From: Kak Nadia (Memori Ikan Pari Masak Asam Pedas)....

Rasa nak menitik jer air mata nie...
Masih ada yang memberi pengharapan...
Dan semangat...
Tapi semangat aku..
Makin luntur dan luntur...
Kadang-kadang je naik macam gelombang ombak...
Gelombang ombak yang menggila...
Lepas tue surut balik...
Huhuhuhu...

Siapa Kak Nadia...Kawan seperjuangan...Semangatnya membara...Seorang ibu dan baru sahaja melahirkan cahaya mata...Kenapa Memori Ikan Pari Masak Asam Pedas...Sebab dia pernah belanja aku makan ikan pari masak asam pedas yang sangat sedap itu...Teringat kembali...Thanks Kak Nadia....Moga kamu diberkati oleh-Nya dan dapat menghabiskan apa yang dijuangkan...Amin....



p/s: Mahu membuat kata putus...Tapi....Kadang-kadang mula berfikir kembali...."Betul kah jalan yang aku pilih ni"....

Tuesday, December 14, 2010

Awas Perempuan Malaysia...

Assalamualaikum dan salam sejahtera....

Awas!!! Jom nyanyi sekejap lagu dari kumpulan KRU...hehehehe...

"Awas...peribadimu...Perhatikanlah bebas tingkah laku mu..."
"Jangan tersalah pilihan hidup mu...yeahh..."
"Jaga lah personalitimu..."

Jangan setakat nyanyi je...Hayati juga makna lirik tue...Cewah...Macam paksa plak...Lagu yang bermakna dan berbentuk nasihat lebih baik berbanding lagu yang ntah pape....Penulis lirik, plizz alert...Kahkahkah...Macam ada je penulis lirik baca blog aku nie...Weekkk...

Yup...Awas perempuan Malaysia...Kenapa ngan tetiba awas plak ni adah?? hehehe...
Bukan apa...Sekarang ni macam2 kes berlaku kat perempuan-perempuan di Malaysia...Nak-nak kes penipuan...Memang semakin berleluasa dah...Ritu baca kat paper pasal ditipu oleh orang-orang dari luar negara...Kes duit...Ribu-ribu tu bagi-bagi free...Baik kan perempuan di Malaysia...Untuk peringatan...Sekarang ni kan orang luar negara macam dia buat untuk menipu orang-orang di Malaysia...Send emel pelik-pelik la...Menang tue...Menang nie...Pastu mitak alamat, no bank...Apa kes...Plizz la jangan percaya...Auta semua nya tue...Bukan senang orang nak bagi duit kat kita....Diorang saje je tue buat-buat kasihan, pastu mitak duit...Plizz la...Baik bagi duit kat family ke, adik beradik ke...Darah daging kita sendiri kan....

Ada kes tipu masa jual beli kat web 'mudah'...Bahaya gak tue...Kadang-kadang orang sekarang macam tak leh nak percaya....

Kalau ada pape yang pelik, plizz la refer pada orang lain gak...Tanya pendapat orang lain dulu..Kawan-kawan, family....Tanya dulu...Betul ker apa yang aku buat ni betul...Ker salah...Dengar dulu pendapat dan nasihat orang lain...Jangan main redah je...Berfikir dulu sebelum bertindak....

Zaman sekarang ni...Banyak perkara-perkara pelik dan jelik dah berlaku...Awas....Berhati-hati dengan setiap langkah dan tindakan kita...Fikir dulu...Berfikir lah dalam keadaan yang waras....

Ni peringatan buat diri aku juga....Berhati-hati dalam setiap apa jua tindakan....Kadang-kadang orang kata dah berhati-hati, tapi nak kena juga...Selalu lah ingat pada-Nya dan mintak pertolongan dan perlindungan dari-Nya....Hanya Dia yang mengetahui.....


Peringatan jugak kat budak-budak 2 orang nih...Budak2?? Kahkahkah...Budak hingusan....Belajor rerajin!!!...



p/s: hati memberitahu....hidup di dunia penuh pancaroba...

Monday, December 13, 2010

Perkahwinan Member-Member...

"Selamat pengantin baru....Selamat berbahagia...."
"Selamat ke anak cucu...Selamat sejahtera...."

Lagu kawen yang selalu berkumandang di segenap pelosok kampung....

Ahhh...Musim kahwin menjelma...Uhukk...uhukk...Terbatuk banyak-banyak kali...huhuhu....MCS = MK....Formula apakah itu...Ok, itu formula aku reka sendiri....Nak tahu apa....Musim Cuti Sekolah = Musim Kahwin...Sinonim kan...Bersiap sedia la bila time cuti sekolah...Kenduri kendara sana sini situ sinung....Hehehe...

Yang dapat kad atau jemputan kahwin ni...Pasti lah pening...Kena decide nak pergi kenduri yang mana satu...Termasuklah aku...Pening...Pening...Situ kawan kawin...Sini kawan kawin....Adehh...

Minggu lepas, siyes, ramai kawan aku kawen...Dapat 3 jemputan...Dapat pergi 1 jemputan je...Jemputan belah Negeri Sembilan, Kedah dan Terengganu...Waaaa....

Aku dapat pergi perkahwinan kawan U aku iaitu Mazdiar dan pasangannya Mohd Firdaus je yang kat Seremban tue...Tu pun sib baik Bayah ajak...Gi ngan dia dan tunang dia...Aisshhh..Tak malu betul aku menumpang dengan dia dan tunang dia...Aisshhh...Malu-malu...Tutup muka....

Perkahwinan Mazdiar dan pasangan...

Cenderahati yang comel...Kasut tumit tinggi (Mula-mula aku cakap kat bayah itu sudu...Kahkahkah...) Dan cupcake yang sangat sedap....

Dengan bayah yang sporting dan vogue gitu....

Tapi aku sangat sangat sangat terkilan sebab aku tak pergi dua lagi member aku yang kawen tue....First, sahabat rapat ataupun ex-housemate masa tahun satu iaitu Nurul Husna...Panggil Own aje...Majlis kat Pendang, Kedah....Siyes sangat terkilan...Sebab dia sanggup hantar kad kawen dia kat Melaka nie...Waaa....Rasa bersalah sangat-sangat....Own...Maafkan aku...Uhukkk...Insyaallah kalau tak ada aral aku pergi yang kat KL tu...Tapi tak janji la....Sebab masa tu ada gak lagi majlis kawen kat kampung....Addoooiii...Own baca tak ni...Dushh...Dushh..."Own...Selamat Pengantin Baru aku ucapkan...Moga berbahagia hingga ke anak cucu....Sungguh ayu dan anggun kamu berbaju pengantin berwarna ungu"...Tengok dalam fb je...Uhukkk..

Second, kawan ex-MRSM dan ex-Matriks...Agak rapat masa duk kat matriks...Tengku Beez...Sangat cantik design kad kawen dia...Lain dari kad undangan kawen yang lain...Ada kereta sebijik...Ni ha....

 Design kad kahwin yang kreatif, menarik dan cantik yang pernah aku jumpa...

Bee...Selamat Pengantin Baru buat mu dan pasanganmu, Samil...Maaf sangat-sangat sebab tak dapat datang...Siyes, aku pn rasa terkilan sangat2....Sungguh anggun dan ayu gitu kamu berbaju pengantin berkaler putih hitam...Memang sangat-sangat ayu dan cantik...memang tak dinafikan....Aku tahu, mu pun tak baca blog aku nih...Sekadar luahan hati aku....huhuhu...

Memang hati berbelah bahagi....Memang sukar nak decide....Maaf....

Kepak kepom...Kepak kepom...Bunyi kompang....Majlis kawen ada lagi minggu ni dan minggu hadapan....Adesssss....




p/s: Sekarang...Baye baye aku (member-member) dah kahwin dan dah ada anak sorang anak...Aku amat-amat lah jeles....huhuhuhu...Anak2 korang comel laaaaaaa.....huhuhu...

Saturday, December 11, 2010

Auta atau Fakta??

Siapakah diri aku...Apa yang best sangat tentang diriku....
Errrmmm...Actually aku telah ditagged oleh Mawarni, Mrs Gee dan ada sorang lagi aku dah lupa la...Maaflah ye...Tajuknya adalah Mengenali Kamu dengan Lebih Dekat...Nak kenal ke...Kan dah kenal...hihihi...Ok...Ok...

25 cerita aku....

1) Aku seorang yang simple-simple je..Tak suka berfikir secara complicated....Boleh plak camtu...Nama aku, kakak aku yang bagi...Nama ni dia bagi sebab nak suruh aku jadi orang yang baik sebab maksud nama ni amat baik sekali iaitu "Cinta" aka "Kasih Sayang"....Ntah sesuai ntah kan tidak ngan aku...Eh, of course la sesuai....hehehe...

2) Masa kecik-kecik dulu aku tembam dan kakak aku cakap aku selalu nak di dukung...Dah lah berat...Hahaha...Bila tengok gambar lama-lama, memang tembam pun aku...Cian kakak aku dapat adik camnih...Hehehe...Tapi takpe, adik dia yang sorang ni senang di jaga...Tak merengek...Ye kah?? :p

3) Pernah geram kat sorang budak nie masa tadika, suka sangat cubit aku...Huhhh...Sib baik aku penyabar dan baik hati...

4) Pernah masa berjalan pulang dari tadika ke rumah, aku beli la makanan ringan (cikedes) 20 sen dan dalam tue ada mainan...Pastu aku tunjuk la kat sorang member nie...Dia curi mainan aku...Aku kejar...Kejar...Dan kejar lagi...Tapi tak dapat pun...Aku ingat ni sampai sekarang...huhuhu...

5) Pernah gak la dulu-dulu main "tikam"...Korang tau tak...Orang zaman 80 an tahu la kot...Budak2...Bukan tahu pun...Geram gak kadang-kadang tak kena pun dan tak menang hadiah pun...Huhhh...

6) Dulu-dulu suka panjat pokok...Siap bawak bekal lagi ha makan atas pokok...Bukan setakat bawak bekal, siap dah jadi pondok pun ha...Syokkk weh...hihihi

7) Jamban rumah dulu ada kat luar...Antik weh...Kalu malam2 nak berak kena kejutkan mak sebab takut pergi berak sorang2...Takut kena intai...Ada gak la lubang2...Yer la kan jamban kayu....Kalau macam tengah syok membuang tu...Tetiba rasa macam takde orang je kat luar, mesti jerit "Ada tak lagi kat situ!!!"....hihihi

8) Teringat dulu-dulu masa aku belum masuk tadika lagi, bila aku lihat "Singh"...Alaa...Yang pakai lilit atas kepala tu dan ada bulat tengah tue, mesti aku ingat dia doktor...Apakah?? Hahaha...

9) Zaman sekolah dulu suka meratah milo dan susu...Kadang2 bila gian nak meratah susu, aku kebas susu anak buah aku....Oooppsss....

10) Suka ke pantai melihat air laut...Tenang aje...

11) Teruja tengok laut ataupun kolam...Rasa terus nak terjun je...huhuhu

12) Pernah hampir nak lemas semasa nak memukat udang baring (udang geragau) di pantai...Ala, udang yang kecik-kecik tu yang buat belacan ataupun cencalok....Sib baik ada abangku bawak aku ke tepi pantai...Orang besar gi memukat, aku pun nak ikut gak...Huhhhh...

13) Mabuk laut...Orang laut tapi mabuk...Adehhh....

14) Pernah gak mandi laut pun boleh mabuk laut...Mandi lama kot...Bila rasa macam mabuk2 tu, terus baring tepi pantai....Aahhhh.....

15) Duduk asrama dari Tingkatan Satu....Kecik2 lagi dan duk asrama...Kuatkan jiwa aku...:p

16) Pernah minat kat senior dulu...Hahahaha...Takde sape pun yang tahu melainkan ada member aku sorang nie...Tapi member aku dah lama lost contact ngan dia...T_T

17) Usya usya pun tak dapat gak...Penat aku mengusya...Hahaha...Mungkin cara aku mengusya tak kena kot...Hahaha...Kenangan semua tue...

18) Ni member2 sekolah aku yang baca nie mesti tertanya2 kan...Ahaksss...Abaikan aje...

19) Kenangan best masa di sekolah adalah masa Form 2..Kitorang masa tu duk kat KSK...Kem Sri Keluang...Memang masa tu syok sangat..Duk kat chalet kat tepi pantai...Baca buku pun bawah pokok ru...Macam-macam aktiviti buat..Ada lakonan, nasyid, dikir barat...Macam-macam pertandingan buat...Kadang2 lelaki dan pompuan pun leh gaduh...Gaduh sebab lelaki tak sempat makan pengat ubi...Pompuan yang sapu semua...Hahaha...Addooiii..Budak hingusan la katakan...

20) Masa matrik selalu la mitak sket kredit ngan member nak mesej sebab belum ada henset...

21) Pernah tersilap masuk kuliah budak Hayat masa kat matriks...Aku budak Fizikal...Sib baik la boleh buat muka seposen...Bukan apa...Masa tue memang dah ada lecturer dah yang tengah mengajar...Addooiii...

22) Masa kat U pun, ada henset pun masa di Tahun Dua...Orang lain dah lama dah ada...Aku baru nak beli...Yerla kan beli sendiri...Kalau tak beli sendiri, sape lagi yang nak tolong belikan...huhuhuhu...

23) Cita-citaku sentiasa berubah-ubah...Tapi sekarang...Terfikir-fikir, apakah cita-citaku....huhuhu

24) Aku mempunyai semangat ibarat air laut...Dia akan membara dan bersemangat bila ombak bergelora dan akan menurun dan down bila ia menyurut dan tenang....

25) Mahu berjaya seperti orang lain....Selalu je terngiang-ngiang dalam fikiranku....Orang lain boleh buat, bukan kita tak boleh buat....Tapi mampukahhh.....


Itulah serba sedikit tentang cerita aku...Sesaje jer tue...Sekarang, aku nak tag Asada Ryutaro, Macy (dah buat kot), Abang Jonni, dan mereka-mereka yang sudi....Sila...Sila....

Thursday, December 9, 2010

Jom berlari....di bloglarian...

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Selamat malam semua...Hari itu aku di tagged oleh echah untuk join blog larian...Siyesly aku tak berapa nak paham sangat bloglarian ni...Takper la join dulu..kekekekeke...Thanks echah sebab sudi tagged adah...hehehe...


Kalau nak tahu lebih lanjut pasal bloglarian, leh la klik banner kat atas tue...

Siap ada slogan ha...Ok im try...hehe...Slogan dia, saya suka blogwalking kerana dapat berkenal-kenalan dengan blogger-blogger lain serta dapat mengetahui isu dan cerita terkini dalam pelbagai jenis blog...Kata orang, macam2 ada...Kira dalam library lah...Kalau nak tahu pasal tu, gi blog tu, kalau nak tahu pasal ni, gi blog nie...hehehe...

Nak tag Asyi, Bie Sabihah dan Warlord...Sila sila la join kalau sudi....Yang lain nak join pun boleh..Sila-sila lah....

Lepas buat entry, submit kat link SINI



p/s: saje isi masa...ngeee

Wednesday, December 8, 2010

Santai berubah wajah lagi...

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Santai berubah wajah lagi...Kenapa berubah...Ye...Santai mahu berubah ke arah yang lebih baik...Lebih ceria dan enjoy daripada santai-santai (tahun-tahun) sebelum nie...:) Boleh di katakan mahu berhijrah...Kena paham tu konsep hijrah...Sesuai la ngan kita yang sekarang ni berada dalam tahun baru islam...Kena ada azam dan semangat untuk teruskan perjuangan dan hidup dalam keadaan yang lebih baik....Dari perangai dan sifat-sifat yang buruk yang kita ada tu, kita jauhi dan cuba untuk memperbaiki kelemahan diri kita...Cuba untuk maju ke hadapan...Aku pun mahu begitu juga...Amin....


Dengan tema pink, kuning dan hijau mungkin boleh mengembalikan keceriaan aku yang kadang-kadang ada yang pudar....Aku mahu hidup ceria dan bersemangat...Mahu mencari wang banyak2...Nak buat macam-macam...Kekekeke...Perlu tu...Yer la..Tengah mencari kerja...Apply situ, apply sini...Moga ada yang terjerat dan tertarik dengan resume aku....hihihi..

Berminat jugak ke arah perniagaan...Tapi tercari-cari apakah perniagaan yang sesuai dengan soul ku...Apa yang boleh aku buat...Apa aku nak jual....Apa yang orang nak...Kena buat research gak tu...:p...Teringat plak buat business plan masa belajar dulu...Tak sia-sia belajar...:)

Kita hanya mampu berusaha, berusaha dan berusaha...Doa jangan dilupa...Jangan putus-putus...Tawakal kepada-Nya....Insyaallah Dia akan memberi petunjuk dan jalan kepada kita...Jalan yang mudah untuk kita lalui...



p/s: Kata orang, kalau takut dilambung ombak, jangan berumah di tepi pantai....

Tuesday, December 7, 2010

Bisnes Kawan-Kawan Part 1: Dress, bag dan lain-lain...

Assalamualaikum dan salam sejahtera....

Hari ini adalah hari untuk memperkenalkan korang tentang bisnes kawan-kawan aku...Jom support diorang nie...Aku suka orang yang suka berbisness nie...Aku bile ntah mahu melangkah ke arah gerbang bisnes ini...Bestkan...

First aku nak kenalkan kawan aku, Dee. Menjual barang-barang tuk perempuan muda remaja seperti bag2 yang cun gitu, baju2, dress2 yang cantik...Macam dress orang korea tue...Tema rainbow gitu....

 Jom terjah!!!

Antara koleksi-koleksi yang dia ada...

 Dress-dress yang menarik dan da bomm...

Beg-beg yang menarik gitu...

Nak tahu lebih lanjut, klik SINI...Tapi ok jugak kalau terus pada facebook bisnes dia kat SINI.
Serius memang aku berkenan kat beg-beg yang dia jual dan jugak dress tue...Tapi tu la...Fulus...Fulus...Enggak ada...uhuk....

Harap-harap la tuan empunya bagi free kat aku dress atau beg satu...Kekekeke...



p/s: Akan menyusul Part 2 plak...

Monday, December 6, 2010

Lemau dan Lesu...

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Nape lah sejak kebelakangan ini aku rasa cukup lemau je...Lemau, lembik serta lesu...Macam-macam bermain di benak fikiranku...Kadang-kadang macam dah tak boleh berfikir dah...Mahu pasrah saje lah...Mungkin ini ketentuan-Nya...Kita hanya mampu merancang...Hanya tuhan yang menentukan...

Baru terperasan tadi yang Cik Tom tanya busy kah aku sebab tak update?? huhuhu..Mungkin bukan Cik Tom saje yang tanya, pasti ada lagi yang tertanya-tanya...Errmmm..Takde la busy sangat, cuma kadang-kadang, bila nak taip satu-satu entry tu, tetiba idea tu hilang begitu saje...Hilang di buai angin lalu...Dan terus delete je entry tu...Adakah petanda aku dah makin tua...Adakah petanda aku dah tak waras....Ahhh...

Terperasan gak yang Radix Fried Chicken (RFC) dah dibuka di Kuala Terengganu...Baca entry di blog Cik Tom kat SINI...Pasni, leh la serbu...hehehe...Nak suh adik aku belanja....Hahahahaha...Mitak2 la dia baca blog aku nie...Kekekeke...(Tadi lemau dan lesu, ni tetiba lak hepi...Pape je lah...:p)

Oh, ya...Hari Ahad baru-baru ni aku pergi kenduri kawin member Keyyah di Telok Mas...Kat SINI entry tu...Seronok tengok orang kawin...Hepi dan ceria2 je...Best kan kawen...Ngeee....Tapi ada satu peristiwa yang hampir2 nak malu...Tersilap pergi umah...Kenduri belah kiri, tapi terpergi belah kanan lak...Sib baik ade yang perasan..Kalau tak, hadiah tue tersalah jatuh kat tangan orang lain...Hahahaha...Opppsss...Minggu ni seriusly, ramai giler member kawen...Poning eden nak poie tompek yang mano satu...Adoyai...:p

Pada yang baru je kawen tu...Moga berbahagia selalu hingga ke anak cucu...Moga layari bahtera rumahtangga dengan penuh keberkatan dan dengan kasih sayang yang berpanjangan...Amin....



p/s: Esok 1 Muharram...Jom kita meraikannya dengan gembira dan penuh keberkatan...

Friday, December 3, 2010

Tips perempuan mengorat...

Assalamualaikum dan salam sejahtera....

Ada la satu hari tu kan, aku chat la ngan seorang member nie...Macam-macam kitorang bercerita...Merapu meraban pun ada...Tapi seronok...Hehehe...Pastu aku tanya lah dia nie...

"Weh, ada tips mengorat tak?" So dia bagi lah tips2 ni kat aku...Ngeeee...
Jom baca dan hayati tips nie....

Si dia adalah "J" dan aku adalah "A"...

A: mslhnya A xpandai ngort
A: hehe
A: J ajarkan cara nk mengorat leh?
A: hihi

J: ok.... faham kan betul2 ye...
J: teknik mengorat ni... dah feymes....
J: selalu menjadi...
J: ehem... ehem...
J: mula2... muncungkan bibir...
J: pastu buat bunyi.... ciut ciut...
J: ala mcm bunyi tikus...
J: pastu cakap..... hai... sorang je ke...
J: haaaaaaaa.... pasti menjadi....

Hahahahaha....Agak2 korang la....Aku kena lempang laju2 tak kalu buat tips nie? Adehhhh



p/s: saje bergurau2 di hari minggu...lalalala...Eh, esok..hihihi...

Thursday, December 2, 2010

Bulan December Bulan Kahwin....Arrkkk

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Aku dah selamat sampai dah ke negeri yang bersejarah ni..Awal giler sampai, dalam kul 5 pagi...Terpaksa la aku lepak2 kat MC dulu sambil2 tunggu bas ke DT plak..Dalam 2 jam lebih la tunggu bas ke DT..Alhamdulillah, semua selamat...

Ngantuk gak rasa mata nie...Walaupun boleh dikatakan agak lena di dalam bas, tapi rasa macam nak landing je sat lagi...Kekekeke...Mata oh mata....

Sampai kat rumah nie, aku sangat teruja sebab ada Pos Laju dari Padin...Thanks Padin dapat hadiah tue...Hadiah kemenangan "Lukisan Wang Padinno"...:)

Bukan surat tu aje, malahan dapat 2 keping kad jemputan kahwin...Huhuhu...Semua bulan December...Tak termasuk yang invite dalam facebook lagi tuh..huhuhu...Minggu ni, minggu depan dan minggu seterusnya...Semua dah nak kawen...huhuhu...Semua negeri ada...Belah utara, belah timur, belah barat, belah selatan...Semua ada...Nak pergi yang mana satu ntah...Addooii...Banyak bertindih tarikh..huhuhu...Ke nak main lap talilap talili tamplom ni...Adehhh...

Actually sebelum2 ni pun, banyak yang dah ter'miss' member2 kawen...Maafkan aku kawan2, teman2..Aku tak dapat datang masa tu...Rasa macam terkilan tak pergi...Yer la, dapat jemputan, pastu tak pergi...Terkilan kan...

Terkilan jugak tak dapat pergi tengok baby kawan2...Mampu tengok dalam facebook je...Facebook - line tanpa sempadan dan sentiasa berterusan...hehehe...Cute dan comey sangat2 baby nie...Bila nak pergi melawat baby kawan2 lak nie...huhuhu...Insyaallah...Insyaallah, kalau aku ada masa dan kelapangan, aku pergi tengok baby yang cute tue...huhu...

Nama saya Nur Afiq Attauallah...Saya pemalu orangnya...Hikhikhik...

Ni anak buah aku..Dah besar dah...Dah banyak gigi dah pun..Cilok dari facebook anak buah aku gak...hehehe...



p/s: Bulan December?? Aaahhhh....Bulan menakutkan...

Friday, November 26, 2010

Konvo!!! Yahoo....

Assalamualaikum dan salam sejahtera.....

Petang ni aku bertolak dari Melaka ke Shah Alam untuk bercuti...Yela kan, esokkan hari minggu...Ngeee...Memang hari minggu dan esok adalah hari konvokesyen....Yahooo....

Yeay...Yeay...Esok konvo...Eh, bukan aku la yang konvo...Tapi, adik aku yang konvo esok...Tahniah...Tahniah untuk adik aku...Moga jadi insan yang berguna kelak...Amin...Jeles dah konvo plus dah kerja...Huh...Aku nak suh dia tanggung aku lak...Hahahaha...

Esok akan ke Uitm Shah Alam...Sape ada kat sana? Roger...Roger....Roger kena belanja aku....Hehehe..

 Pokok bunga meliar di rumahku...

Family aku asyik duk tanya nak balik tak kampung...Errrmm...Bila puas fikir (aku selalu bagi keputusan last minute yang buat orang selalu geram....kekekeke), nak balik la....Nak tenang kan fikiran...Fikiran aku sekarang sedang kusut masai, berserabut dan rasa macam nak menangis biar satu dunia bergegar...hehehe...Nak buat keputusan pun asyik bercelaru je....Adehh...Insyaallah, balik tak lama....Sapa2 ade nak pesan tak?? Kampung di Negeri Penyu (Ganu kita)...Tapi kena sertakan duit skali la sebab sekarang tengah bankrap....Hihihi...

Buat mereka yang merindui aku....Jangan rindu-rindu sangat k sampai makan tak kenyang, tidur tak lena, mandi tak basah...Hehehe...Senyum-senyum selalu sebab senyum itu penawar duka....

Dan kalau rindu, pergi lah ke luar kejap, pandang Bulan di langit....:)



p/s: Geram sebab internet sekejap2 on, sekejap2 off....huhuhu..

Thursday, November 25, 2010

Menghalau dan memampuskan semut...

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Hari itu, aku dengan ngantuknya nak beradu di kamar yang empuk (empuk la sangat atas toto...:p)...Tetiba nampak sekawan semut hitam masuk bilik aku...Berpusu-pusu diorang masuk...Macam seangkatan askar plak...Sambil-sambil tu bawak makanan di mulut diorang...Aisshh, confirm nak cari tempat tinggal...Huh...Terbeliak jap mata aku...

Then, Keyyah dengan machonya bagi Ubat Penghalau Semut...Aku dah lupa kitorang pernah beli ubat ni masa pergi pasar malam haritu...Dia dia...



Ala...Murah je pun...Rm5 je kot...Lupa...hehe...Memang berkesan la dan memang dah terbukti...
Ubat dia ni bukan setakat semut je, lalat, anai-anai, kerengga, ulat gonggok dan siput babi...Tapi kitorang try kat semut jer dulu....Memang mampus la semut tu dan tak berani datang dah...Tapi kat kawasan tu...Kat kawasan lain plak dia lalu...Adehh...Tu pun mungkin semut-semut ni bersepakat yang rumah kitorang ni best untuk dihuni...Hahahaha...



p/s: Aku pembunuh semut, nyamuk...Arrkkk...

Wednesday, November 24, 2010

Bersantai jap tadik...

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Hari ini adalah hari cuti buat aku...Pergi manakah aku? Bercuti kat mana kah aku?? Hehehe...Actually aku larik jap daripada ketensenan dan kesedihan aku serta kebosanan aku untuk ke....

Tengok wayang...Hehehe...Sebenarnya dah lama giler tak tengok wayang...Yer la banyak faktorkan...Masa, busy, duit...Semua ada...Tapi nak jugak tengok citer ni...Tau la korang dah tengok citer ni....

 Aku dengan Harry Potter dan Hemione...Kamceng kan kitorang...Hahahaha

Aku tengok citer "Harry Potter and the Deathly Hallows - Part 1"...Episod 7...Akhirnya tercapai jugak hasrat aku nak tengok citer ni...Yeahh...Aku gi tengok dengan pasangan bahagia (cepat la kawen wey...hihihi)...Ngeee...Thanks ajak aku gi tengok...Akan ku ingat sampai bila2...Ahaksss...

Bagi aku citer ni memang best...Tapi lagi seronok masa episod 1 masa budak2 ni (3 orang watak utama) masa kecik dulu...Malas nak citer banyak2 kat sini...Korang pergilah tengok sendiri...Hihihihi...

Aku sebenarnya suka gak la filem2 yang bercorak fantasy ni...Seperti Spiderwick, Transformer dan macam2 lagi la...Nak senarai, banyak plak kang...hihihi..

Dulu-dulu selalu gak la aku gi pinjam kat library buku2 yang bercorak ala-ala fantasi...Begitu kebudak-budakkan kan aku...hikhikhik...

Tak sabar plak nak tengok part 2...hihihi...

Rapunzel...Tak tengok pun citer nie...Saje je kasi posing maut sket...hahaha



p/s: Kecik...Kecik...(Stalker tegar aku...Hahaha)...Aku dah tengok citer ni....:p

p/s: Hari tu aku menang contest yang dianjurkan oleh Padin...Seronok sangat...Walaupun tak dapat no 1, no 2 jadik la...Hehehe...Keputusan contest...Klik SINI...Hope Padin wat contest lagi ye Padin...Hehehe....

Tuesday, November 23, 2010

Singgang daging dan air asam tomato...

Assalamualaikum dan salam sejahtera....

Tengah hari semalam aku telah mencuba resepi baru...Holla...Holla...Terfikir2 gak la...Nak masak apa ye...Tengah borak2 kosong dan tercari-cari idea ngan housemate, nak masak apa la ngan daging korban nie...Di bagi idea, apa kata masak "Singgang daging"...Wallah...Kita try2 dulu yer masak singgang daging...Belum cuba, belum tahu...Goggle2 la kat tenet cari-cari resepi...

Sebelum2 ni aku main campak-campak je buat singgang daging...First aku rebus daging, letak lengkuas, bawang besar, asam gelugor, serai dan garam je...Ni resepi dulu-dulu aku buat...Ok lah jugak....

Tapi ni resepi baru aku buat..Kira first time gak la nie...Hehehe...Aku letak dalam ni pun sebab lepas ni, senang la aku nak usya2 buat lagi...Bagi aku, sedap la...Hehehe...

Ni untuk 3 orang makan je....

Resepi Singgang Daging...

1) Rebus daging tu dulu kasi empuk.
2) Sediakan bahan2 di bawah ni untuk dicampak-campakkan...Hehehe
    - Bawang merah (3 ulas). Hiris halus @ dimayang...
    - Bawang putih (2 ulas). Hiris halus @ dimayang...
    - Halia (Hiris halus-halus...Badget2 la banyak mana...Lagi banyak lagi best)
    - Lengkuas (Hiris halus-halus gak...Sama macam halia)..Ala...Letak dalam 3 atau 4 hiris ke tapi jangan lupa dimayang...
    - Serai (2 batang, ditumbuk)
    - Ketumbar (di tumbuk tapi jangan lumat sangat)
    - Cili (Semalam aku letak cili yang pedas tu..Tapi masa aku google dia letak cili kering...Ok je mana2...hehe)
    - Asam jawa (Actually kena letak asam gelugor, tapi asam gelugor dah habis, letak la asam jawa...Sedap gak...hehe)
    - Letak gula dan garam...Gula setengah sudu je..Jangan banyak...Keyyah kata letak gula melaka (nissan orang terengganu panggil) lagi masyuk kot...Oleh kerana takde dalam simpanan, letak gula aje lah...hehe

Ok..done...

Dan ni aku letak resepi Keyyah plak...Aku takut lupa nanti..Nak buat, susah2 plak kang aku tepun Keyyah...Hehehe

Resepi Air Asam Tomato Keyyah
1) Tumbuk cili dulu dalam lesung batu...Dalam 5@6 cili...Kalau nak pedas lagi, tambah lagi...
2) Letak belacan secukup rasa
3) Tomato (1 biji) Dipotong halus...
4) Bawang merah (2@3 ulas)..Dihiris halus-halus (mayang).. Keyyah kata sebenarnya letak bawang besar...Then ramas2 bawang tu...
5) Letak air asam jawa...
6) Campur semua dan kacau sama rata kasi masyukk...

Ok..Done...

Yang resepi air asam tomato actually pernah rasa yang abang ipar aku buat dulu-dulu kala...Orang Kedah buat..Keyyah pun orang kedah..Maybe kat sana familiar kot air asam tomato nie...Sedap beb...

Tapi semalam, masa makan pedas berdecit....Tapi sedap giler wa cakap lu...Aku ok je sebab aku suka pedas..Yummy....



p/s: Takde gambar sebab lupa nak snap tadi sebab dah terliur...Hahaha...
Lepas nie, boleh la aku abadikan resepi aku dalam blog nie...kalau rajin....hihihihi...

Interview macam tak interview...

Assalamualaikum dan salam sejahtera....

Arrgghh..Tak ngantuk lagi nie...Kenapa nie...Kenapa nie...Ala...Bukan apa, sebab dah tidur tadi...Tertido...Tengah baring2 dan tergolek2 tadi, tertido plak...Ni mata plak tak mahu layu2...huhuhu...

Tadi ada la aku dan kengkawan gi usya-usya keje...Badget nak gi interview...Tapi jawapan aku adalah hampeh semuanya....Bukan hampeh gi interview...Tapi pengurusan kat situ yang nampak kucar kacir...Dan memang kucar-kacir pun..Orang dalam sendiri cerita...Dia bukan nak memburuk-burukkan kan kerja kat situ...Tapi dia memang dah terkena...So dia mintak la kitorang berhati-hati...Siasat dulu kerja ni macam mana...Siap suruh sembahyang istikharah lagi ha kalau nak kerja kat situ....So, dalam hati aku...Baik tak yah kerja situ..Lain macam jerk bunyinya....

Sebelum sampai kat situ pun, nak cari tempat nak kena di interview pun bukan main payah lagi...Call orang dia pun macam susah nak dapat....Pening tul nak cari lokasi dia...Padahal masa ronda-ronda nak cari tempat tu, memang tempat tu dah ada depan mata tapi tak nampak...Adakah itu petanda yang memang tak bagi kerja kat situ??...Eerrmmm...

Dan aku juga telah terkena gigitan asmara....Hahaha...Takdelah, gigitan dari semut ker atau kerengga ntah kat kaki aku ni...Gatal dan sakit...Ni pun still berdenyut-denyut lagi nie...Semut aka kerengga tu kaler hitam plus kuning...Adehh...Jangan lah bisa ni menular kat bahagian lain...Hukhukhuk...Hope esok dah kembali ok....

Ya Allah...Berilah sinar buatku...Aminnn...



p/s: Nak cari kerja pun perlu berhati-hati...Jangan sampai tertipu...Bukan setakat kerja je...Bisnes ker, apa ker...Kena perlu berhati-hati dan siasat dulu...Zaman sekarang macam-macam orang buat sebab nak kan duit...

Sunday, November 21, 2010

Siapa kata aku tak pandai bersyair....

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Selamat malam semua...Ngeee...Aku tak mahu dirundung pilu...Tak mahu bersedih hati....Tapi aku mahu sentiasa ceria-ceria selalu....Lalalalala....Hidup ceria kan best...Umpama bunga mawar kembang mewangi....

Wahhh adah...Dah pandai bermadah dan berpuitis...Hahaha...Kadang-kadang hati kecil mula berbicara...Alamak....Lagi bermadah...Kekekeke...

Siapa kata aku tak pandai bersyair...Tak pandai berpantun...Kita kan ada budaya...Budaya melayu...Tak kan hilang melayu di dunia...Kalau lah korang ingat lagu "Warisan (Anak Kecil Main Api)"...Jom nyanyi dulu sebelum aku berceloteh dengan lebih panjang lebar lagi....

Anak kecil main api...
Terbakar hatinya yang sepi...
Air mata darah bercampur keringat...
Bumi dipijak milik orang...

Nenek moyang kaya raya...
Tergadai seluruh harta benda...
Akibat sengketa sesama lah kita...
Cinta lenyap di arus zaman....

Indahnya bumi kita ini....
Warisan berkurun lamanya...
Hasil mengalir ke tangan yang lain...
Pribumi merintih sendiri...

Masa depan sungguh kelam...
Kan lenyap peristiwa semalam...
Tertutuplah hati terkunci mati...
Maruah peribadi dah hilang...

Kini kita cuma tinggal kuasa...
Yang akan menentukan bangsa...
Bersatulah hati bersama berbakti...
Pulih kembali harga diri....

Kita sudah tiada masa...
Majulah dengan maha perkasa...
Janganlah terlalai teruskan usaha...
Melayu kan gagah di nusantara...
Melayu kan gagah di nusantara...
Melayu kan gagah di nusantara....

 Menara Taming Sari....Jom lawat Melaka...Malas nak letak watermark....

Alhamdulillah...Dapat jugak nyanyi lagu ni...Klasik gitu...Pasti korang tau kan lagu ni...Dulu-dulu masa sekolah rendah dan menengah dulu, selalu la nyanyi lagu warisan ni...Macam dah wajib dah kat sekolah....Bukan setakat nyanyi je, tapi kenalah tahu kan makna setiap baris perkataan tue....

Eh..eh...Sebenarnya aku nak cerita dan nak bagitau yang aku pernah masuk syair dulu-dulu...Tu la aku nak cakap, siapa kata aku tak pandai bersyair...Kekekeke...

Ingat-ingat aku la, masa sekolah rendah darjah 4...Member aku sepatutnya yang kena bersyair...Alih-alih aku yang kena ganti dia sebab dulu-dulu dia masuk banyak sangat...Bersajak la, bersyair la, berpantun la...Bila masa dah clash, jadi satu masalah...So aku dengan machonya terimalah cabaran yang lagi hebat tue...Hehehe...Dasyatkan aku...Lalalala...

Dan jangan diduga, aku dapat tempat di no 1...Ngeee...Tak berlatih pun dapat no 1..Korang yang berlatih, mesti lagi hebatkan...

Itu sebenarnya aku nak cerita...hihihi...



p/s: Belum cuba, belum tau...Mungkin ada lagi bakat aku yang terserlah yang belum diasah lagi....erkkkk...

Maafkan aku kawan....


Kawan...
Maafkan aku kawan...
Andainya perkataan aku membuatkanmu terguris...
Membuatkanmu jauh hati....

Bukan bermaksud untuk aku melupakanmu...
Bukan jua untuk membencimu...
Aku mahu sebuah pengertian darimu...
Sebuah kepercayaan...

Mungkin disebalik kata-kata itu...
Tersimpan sejuta rahsia...
Rahsia yang terselit...
Yang mungkin aku tak memahami....
Dan mengerti....

Tapi percayalah...
Aku mengharapkan seorang kawan...
Yang sudi mendengar celotehku...
Sudi mendengar kesedihanku...
Sudi mendengar tawaku...
Aku sayang kawan-kawanku....

Maafkan aku kawan....



p/s: berkawan biar seribu....berkasih biar satu..... sejak bila ntah pandai berpuitis ni...adehh...

Saturday, November 20, 2010

Kawan tak suka kawan...

Kawan....
Kita selalu mempercayai kawan...
Kita selalu bercerita dan meluahkan perasaan...
Kita selalu bergurau senda...
Kita ketawa bersama-sama...
Kita sedih bersama-sama...
Tapi kita tak sedar...
Yang dia menipu kita...
Kata-katanya...
Ntahkan betul...
Ntahkan tidak...
Ermmm...Ntahlah...

Apa kita rasa...
Pastinya sedih...
Pastinya terkilan...
Tak tahu apa tujuan dia...
Mungkin seronok nak menipu kita...
Mungkin seronok nak mempermainkan kita...

Sudah lah...
Kalau tak mahu berkawan...
Sudah...
Sudah...
Sudah...


Biarkan bayu laut menenangkan jiwaku...
Biarkan gelora ombak menghempas pantai....
Biarkan sekawan burung-burung bebas berterbangan di angkasa...
Biarku bersendiri....


p/s: nukilan kecil seorang kawan...

Thursday, November 18, 2010

Santai kah??

Assalamualaikum dan salam sejahtera....

Errrmmm....Tetiba terlintas di fikiranku...Yang...Tema atau header blog aku ni ok kah? Sesuaikah ngan aku? Ermmm..."Santai...Cool...Rileks and Enjoy"....Macam tak kena jer....Uhukkk...

Huhuhu...Sekarang ni aku rasa macam terlebih merapu laks...Macam dah takde santapan rohani dan jasmani dah kat blog aku ni...Apa kena ngan aku nih?

Dulu-dulu...Aku bagi nama santai...Kenapa? Sebabnya dan sebenarnya aku suka bersantai...Bersantai di tepi pantai...Ewaahh...Suka angin di tepi pantai...Suka bermain air di tepi pantai...Suka pulau...Teringin nak menyelam..Teringin nak scuba....Waaa...Impian belum tercapai nak scuba nie...huhuhu...Bestnya kalau dapat berhoneymoon di pulau2 yang cantik...Adehh...terfikir honeymoon la plak...Bermimpi la adah nie....

Tetiba teringat pernah naik banana boat di Pantai Port Dickson ngan member2...Seronoknya masa tuh...huhu...

Patutkah tema ini diteruskan atau haruskah bertukar tema?? ermmm....




p/s: Banyak daging korban dalam peti...Berfikir-fikir, nak masak apakah ngan daging2 yang banyak itu...Yummy...

CERITA KREATIF BEN ASHAARI : BLOGGER KERING IDEA ?

Assalamualaikum dan salam sejahtera...
 
Hahahahahahaha.....
First aku nak gelak dulu...Bukan apa...Rasa lucu dan kelakar je baca entry yang join encik Ben Ashaari punya Cerita Kreatif....Walaupun lucu dan kelakar...Still banyak pengajaran kat situ...

Oh yeah...Actually, yes..Aku boleh dikatakan suka gak la join contest and review orang punya contest...Tak tinggal jejak pun kadang2...Tergelak aku sorang2 baca entri2 tu...Kadang2 member-member aku (Keyyah, Ser, Dalila) dah agak dah yang aku ni kalu gelak, confirm baca blog orang yang kelakar....


Takde lah sampai nak gelak2 besar...Sekadar senyum2 manja gitu....Ahaksss... 

Kadang-kadang hidup kita takde lah selalu hepi...Takde lah selalu ceria..Kadang2 mendung datang jugak...Bukan setakat mendung jer tiba, ribut petir, hujan lebat, angin puting beliung pun kadang-kadang ada gak...Kita pun kadang-kadang, ada gak rasa susah hati, gundah gulana, bosan tahap mangkuk....hehehe...Kadang2 sampai menongkat dagu duk memikirkan macam mana nak selesaikan bila dah masuk boring tahap cipan...Eh...Tadi boring tahap mangkuk...Adehhh...

image

Apa lagi...Aku bukak blog...Baca blog2 orang yang menceriakan, yang memberi info,yang tengah kesedihan, yang datang kemarahan yang melampau, yang gi jalan2, yang jual2 produk2, yang jenis suka amek gambar ngan DLSR dan macam2 jenis lah....Aku rasa muka aku ada sedikit berubah....


Ada rasa ceria sikit2...Macam-macam info dan pengajaran leh tahu dari cerita-cerita orang...
So di sini...Kalau nak update blog, boleh timbul ker BLOGGER KERING IDEA? Ahakkksss...Takde la sampai nak copy and paste je kan....Kadang-kadang, eh..aku punya experince macam ni gak laaaa...Tapi jalan cerita berbeza sikit...Dah boleh la tue buat cerita kita sendiri...Dan bila kita baca blog orang lain...Oh, cerita dia macam nie, ada masalah macam nie...So, apa kata kita bantu dia bagi dia rasa bersemangat, bertenaga, ceria dan tabah dalam menghadapi kehidupan dia...Sekurang2nya kita dapat tolong hati dia yang tak tenang tu kembali tenang....Bestkan dapat tolong orang lain...

Apa yang kita rasa, apa yang kita buat, apa yang ada dalam pemikiran kita mengenai persekitaran kita pun kita leh wat entry tau....Kita leh berkongsi info, ilmu dan macam2 lah....Dah tak terkata dah...hehehe

Kalau tengah2 kekeringan idea tu...Apakata kita gi makan dulu...Minum2 dulu.....

image
Tembikai pun tembikai lah....Janji kenyang...Oh yeah...Mana lah tahu kan tengah2 duk makan tembikai tue, tetiba...Ting...Ting...Ting...Idea mencurah-curah...Mana nak tahu kan...Idea tu kadang2 tiba tanpa kita paksa...Ahaksss...

(Terhenti jap entri ni sebab gi makan nasi + daging korban goreng....Hehehe)
Ok...Sambung balik....

Kadang2 tu kita ni ada sikit-sikit lemau, bosan dan pape jer lah....Dah kalau memang ngantuk dan bosan sangat dan duk fikir apa la yang nak dimasukkan dalam blog nie...Apa kata kita tidur dulu...Mimpi-mimpi indah dulu...Alaaa...Tak kisah la tidur macam mana pun...Janji selesa..Yer takk...


image

Kadang2 mimpi tu kita leh wat entry...Macam aku...SINI...Lalalalala....

Ala...dah kalau bosan dan kekeringan idea sangat...Jom lah kita berjumpa...Antara blogger ngan blogger....Yer tak....Selalu jer aku tengok perjumpaan antara blogger-blogger tu kat KL...Memang selalu tak berkesempatan... Aku berkesempatan jumpa Macy, Lanun dan Chera jer...Chera ni dah lama tak update...

image

Kat situ, boleh la kita bertukar-tukar pandangan...Bertukar tukar pendapat...Yer tak...Kebanyakan blogger-blogger ni jenis yang rileks jer...Cool...Sempoi...Eh..ker aku jer yang rileks, cool and enjoy...Ahaksss...Teringin gak nak jumpa blogger-blogger yang selalu singgah blog aku nie...Terutamanya mereka-mereka yang da best mengomen blog aku ni tanpa jemu...Nama-nama ada disebelah kanan sebagai "Korang yang best"....Ntah bila ntah nak jumpa....hihihihi...

Ala...Walau siapa pun kita, di manakah kita tinggal, nama apakah kita, kerja apakah kita, dalam bidang apakah kita...Kita mestilah sentiasa ROCK!!! Yeah...Yeah....Seorang blogger yang ROCK gitu....
  


image 
So..Lepas nie...Kalau kekeringan idea...Boleh la cuba seperti apa yang aku citer tu...Ahaksss
Wanna join...Klik SINI...



p/s: Eh...terjoin Cerita Kreatif la plak...baby ni la...cute sangat....ngeeee...:)

Wednesday, November 17, 2010

Peristiwa di hari raya korban...

Assalamualaikum dan salam sejahtera....

Allahuakbar allahuakbar allahuakbar....Lailahilallahhuwallahuakbar....Allahuakbar walillahilham....
Aku tersedar...Ohh...Dah pukul 6 pagi...Aku mengeliat manja...Sejuknya.... Sekarang ni memang musim hujan plus plus plus sejuk giler...Bukan setakat pagi2 je sejuk...Kadang2 sekarang ni petang2 pun sejuk gak....Musim hujan sekarang...Asyik rasa nak berhibernasi jer kat rumah...Adakah itu satu alasan? hehe...

Pas mandi sunat hari raya....Sembahyang subuh....Gosok baju...Pakai baju raya...Kitorang bergegas ke masjid untuk menunaikan solat sunat hari raya korban....Opss...Sebelum tu tolong2 keyyah masak di dapur...Masak nasi himpit ngan sate...Sedap tu....:)

Memang agak awal la kitorang sampai di masjid tu...Tapi bila masuk masjid, orang dah ramai...Kiranya lagi ramailah orang datang awal dari kami...Ingatkan kitorang lah orang yang paling awal...Hehehe...

Habis bagi salam terakhir after solat...Rasa nak terkencing plak...Bergegas aku keluar dari masjid tu nak cari toilet....Keluar2...Rasa terkejut sebab ada saf lelaki kat belakang...Diorang tak muat masjid belah lelaki...Adehh..Malu...Malu...Dah la buat muka nak terkencing...Tak sempat nak buat muka control ayu...Malu2...isskkhhh...Tapi...Fuh...Sib baik takde mamat hensem kat situ...Sempat lagi....Hahahaha...

Balik2 umah, sempat lagi berposing2...hehehe...Posing kat umah jer la...Tapi tak snap pun masakan yang best tu...Nanti ada orang terliur plak..hihihi...

 Jom teropong awek2...hihi

Pastu...Pastu.....

Terbungkam tidur...Hujan2 ni memang syok tidur...Berada di perantauan ni tak tahu nak beraya di mana....Adeehh...



p/s: Thanks pada mereka yang bagi dan akan bagi daging korban...Suka-suka...:) Pasni, menari nari lah daging korban dalam perut ku...hehehe

Tuesday, November 16, 2010

Hari raya korban...Aku pun berkorban....

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Selamat hari raya aidiladha buat teman2 dekat, teman2 jauh dan mereka yang sudi menjengah dan membaca blog yang tak seberapa nie...Aku nak ucapkan selamat hari raya korban...

Hari raya korban....Aku pun berkorban...Tapi bukan berkorban lembu...Berkorban masa aku untuk perkara yang amat penting dalam hidup aku...Berkorban untuk tidak balik ke kampung halaman...Aku beraya di perantauan...Waaa...T_T....Jauh lah sangatkan...:p

Snap gambar masjid masa jalan2 ngan Keyyah...Masa matahari terbenam...

Esok dah ada niat nak sembahyang raya di masjid...So malam ni kena tidur awal lah...Sebab nak kena bangun awal, mandi sunat, dan terus gi sembahyang raya...

Pasal juadah raya...Terserah kat Keyyah...Dia pun tak balik....Kekekeke...Seronok ada geng...Ser pun tak balik....hehehe...Mungkin beraya di lab...Arrkkk...

Kepada mereka yang baik hati dan ikhlas nak bagi juadah raya ataupun daging, sila-sila lah bagi....Sebesar tapak tangan, nyiru aku tadahkan... Nyiru besar lagi ha...:)

Semoga hari raya korban kali ini dilalui dengan lebih bermakna....



p/s: Hope pengorbanan aku berbaloi dan ada satu sinar atau nur buat aku....Aminnnn....
Related Posts with Thumbnails