Ipanelonline: Jawab survey dapat duit. Daftar SINI

Tuesday, November 23, 2010

Singgang daging dan air asam tomato...

Assalamualaikum dan salam sejahtera....

Tengah hari semalam aku telah mencuba resepi baru...Holla...Holla...Terfikir2 gak la...Nak masak apa ye...Tengah borak2 kosong dan tercari-cari idea ngan housemate, nak masak apa la ngan daging korban nie...Di bagi idea, apa kata masak "Singgang daging"...Wallah...Kita try2 dulu yer masak singgang daging...Belum cuba, belum tahu...Goggle2 la kat tenet cari-cari resepi...

Sebelum2 ni aku main campak-campak je buat singgang daging...First aku rebus daging, letak lengkuas, bawang besar, asam gelugor, serai dan garam je...Ni resepi dulu-dulu aku buat...Ok lah jugak....

Tapi ni resepi baru aku buat..Kira first time gak la nie...Hehehe...Aku letak dalam ni pun sebab lepas ni, senang la aku nak usya2 buat lagi...Bagi aku, sedap la...Hehehe...

Ni untuk 3 orang makan je....

Resepi Singgang Daging...

1) Rebus daging tu dulu kasi empuk.
2) Sediakan bahan2 di bawah ni untuk dicampak-campakkan...Hehehe
    - Bawang merah (3 ulas). Hiris halus @ dimayang...
    - Bawang putih (2 ulas). Hiris halus @ dimayang...
    - Halia (Hiris halus-halus...Badget2 la banyak mana...Lagi banyak lagi best)
    - Lengkuas (Hiris halus-halus gak...Sama macam halia)..Ala...Letak dalam 3 atau 4 hiris ke tapi jangan lupa dimayang...
    - Serai (2 batang, ditumbuk)
    - Ketumbar (di tumbuk tapi jangan lumat sangat)
    - Cili (Semalam aku letak cili yang pedas tu..Tapi masa aku google dia letak cili kering...Ok je mana2...hehe)
    - Asam jawa (Actually kena letak asam gelugor, tapi asam gelugor dah habis, letak la asam jawa...Sedap gak...hehe)
    - Letak gula dan garam...Gula setengah sudu je..Jangan banyak...Keyyah kata letak gula melaka (nissan orang terengganu panggil) lagi masyuk kot...Oleh kerana takde dalam simpanan, letak gula aje lah...hehe

Ok..done...

Dan ni aku letak resepi Keyyah plak...Aku takut lupa nanti..Nak buat, susah2 plak kang aku tepun Keyyah...Hehehe

Resepi Air Asam Tomato Keyyah
1) Tumbuk cili dulu dalam lesung batu...Dalam 5@6 cili...Kalau nak pedas lagi, tambah lagi...
2) Letak belacan secukup rasa
3) Tomato (1 biji) Dipotong halus...
4) Bawang merah (2@3 ulas)..Dihiris halus-halus (mayang).. Keyyah kata sebenarnya letak bawang besar...Then ramas2 bawang tu...
5) Letak air asam jawa...
6) Campur semua dan kacau sama rata kasi masyukk...

Ok..Done...

Yang resepi air asam tomato actually pernah rasa yang abang ipar aku buat dulu-dulu kala...Orang Kedah buat..Keyyah pun orang kedah..Maybe kat sana familiar kot air asam tomato nie...Sedap beb...

Tapi semalam, masa makan pedas berdecit....Tapi sedap giler wa cakap lu...Aku ok je sebab aku suka pedas..Yummy....



p/s: Takde gambar sebab lupa nak snap tadi sebab dah terliur...Hahaha...
Lepas nie, boleh la aku abadikan resepi aku dalam blog nie...kalau rajin....hihihihi...

17 comments:

Sabihah said...

wahh adah...mcm best je resepi asam tu..nak cilok laa...hehehe...

keje kat trg?susah laa adah...bidang mu ni payoh...jd lect ah?nak??hehehe

M a W a D D a H said...

sabihah: hahaha..cilok2...buat sedap2 tau bie...hihi..
payoh erk bidang aku...ermmm...nak...nak...lecturer kat mana tu? hihi

iqbalsyarie said...

Lapaaarrrr...belanja!

Keyyah said...

adah masak mmg sedapppp.. heee.. makaseh adah... :p

mawar said...

ala adah..len kali boh gambaq.. baru kecuuurrr :P

Tomato Gurl's Life said...

ade tomato...i loike!!!

ASaDa RyutaRo said...

isk.. kurang faham ngan resepi ni. bahan2 tu campur dalam daging yg d rebus tu ke?

adah yang masak? cam di ragui je tahap kesedapan daging tu. hihi ;P

ASaDa RyutaRo said...

lupa plak..

hai adah.. asada datang ni.. *kenyit2 mata*

Prince Halilintar said...

fuhh..kalau prince buka restoran mmg prince cari adah jadi chef kat restoran tu..hehe

Asyi@alasyr said...

adah bila nk belanje asyi heheehe...
klo jmpe adah msti belanje taw.. hhahaha

DAUD said...

cam best, lain kali amik la gambar,
biar lagi terliur.

little_teddy said...

Lapar lapar lapar...Grrrr....nak kuar dah taring bear aku nie.He he he.Ko pandai masak ke?Bagusnye..calon yang bagus untuk isteri solehah bagi suami yang soleh
(chewaahhh aku nie....ada kau kisah)

M a W a D D a H said...

iqbalsyarie: hehehe..macam macy plak asyik lapar je...:p



keyyah: sama2 keyyah...

M a W a D D a H said...

mawar: hehehe..nati kalau aku buat lagi, aku letak...heheh..tahan dulu kecur tu...ahakss



cik tom: hehehe..yer la..cik tom kan peminat setia tomato...kekekeke

M a W a D D a H said...

asada ryutaro: isskkk..tak paham plak dah...adehh..lepas rebus daging kasi empuk tapi still ade kuah la, bahan2 yang adah cakap tu, campak2 jer la dalam tuh...ok? hihi..asada, belum cuba, belum tau...:p

huh..baru dtg..:p

M a W a D D a H said...

prince: hahaha..xterer pun prince...main campak2 camtuh jer...masakan bujang...



asyi@alasyr: hehehe..asyi la belanja..hihi

M a W a D D a H said...

daud: hehe..orait..kalu rajin...:)



little_teddy: eh jap jap..ko ni laki ker pompuan...hehehe...

Related Posts with Thumbnails