Ipanelonline: Jawab survey dapat duit. Daftar SINI

Tuesday, December 21, 2010

Tips bangun pagi yang ceria....

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Kita lupakan kesedihan itu sementara waktu...Kata orang tua-tua..."Buang yang keruh, ambil yang jernih...Baru teguh peribadi"....Eh..Macam nyanyian P. Ramlee lak kan...Hehehehe...Berdoalah moga ada sinar kebahagiaan dan sinar kejayaan suatu hari nanti...Aminnn...

Bukan nak cerita pasal itu....Cerita pasal lain plak...."Cerita kedai kopi....cerita kedai kopi...tiada hakim tiada saksi....cerita sensasi di kedai kopi..." hahaha..Ternyanyi lagu Malique feat Salam plak....kekekeke...

Bangun pagi ni rasa ceria je...Mungkin sebab tidur awal skit kot malam tadi...Bila tidur awal, badan kita, mata kita akan segar kan...Berbanding kalau tidur lambat....Tidur dalam pukul 3@4 pagi, confirm esok kan nya tu, kepala kita jadi weng weng macam tak betul, badan pun jadi lemah, muka pun nampak sedikit monyok...Bila tidur awal, rasa badan ni sedikit cergas dan bertenaga...Tenaga ni lah yang kita nak guna sepanjang hari ni lak kan....

Snap-snap masa adik aku konvo...Bear pakai topi...Ceria kan...:)

Camne ni nak bangun awal....

1) Dah sah-sah la kena tidur awal...
2) Set dalam minda, nak bangun awal...Nak bangun sembahyang subuh...Bila terkejut tu, terus lah bangun...Jangan duk tidur balik, confirm payah....
3) Niat dalam hati..."Ya Allah, aku bermohon kepadaMu, kejutkan lah aku awal esok pagi kul sekian sekian sebab sekian sekian..." Mitak tolong dengan-Nya...Insyaallah....
4) Set jam kat jam loceng ke...Henset ke...Buat ringtone paling menyampah korang nak dengar...Jangan lah ringtone pun macam mendayu-dayu atau slow macam tak nak dengar je atau pun macam bunyi kentut...Kentut yang nak tak nak keluar tu....Hahahaha...
5) Kalau ada famili, kawan-kawan, adik beradik, jiran tetangga, pesan kat diorang suh kejutkan...Suh la simbah air ke kat muka korang...Setakat sebaldi tu, ok la kan...Tapi korang jangan marah plak....Hahahaha....

Aku praktik no 1, 2, 3 je....Yang 4 dan 5 tak la...Aku suh korang la cuba dulu tengok camner...Hehehe...Ya..Actually aku lama tak set jam...Tak kira lah jam loceng atau jam henset...Tapi yang penting kena tidur awal lah...Dah kalau tidur pun dalam kul 3@4 pagi...Huhhh...Payah la mata ni nak terbukak dan yang pasti, badan pun dah penatkan....



p/s: Kita akan ceria bila kita ceria dan kita akan monyok dan bersedih hati bila kita fikirkan perkara-perkara yang sedih dan memenatkan otak...Apa yang perlu dilakukan...Ingat pada-Nya...Mohon semuanya ok...Tapi ingat, tindakan dan kekuatan tu pun perlu ada jugak....

15 comments:

Prince Halilintar said...

prince sentiasa bersemangat jer bila bangun pagi kerana mencari rezeki..hehe ~thumb ups~

Cik Tom said...

hehe..semangat bc n3 adah pg ni...

Keyyah said...

bagus2.tdo awal n bgn awal.. petua awek muda nih..nak lg awek muda, kena la amik wudu' n solat subuh.. heee..

iqbalsyarie said...

kawan saya, tidur awal tiap hari tapi dalam kelas tetap mengantuk

Eh, kawan saya ke saya? haha

Asyi@asyar said...

wahhh info yg bagus lar...

buangkan yg keruh ambil lah yg jermin... sepakat membawa berkat hehehe

bulatkocik said...

adah...cuba tepuk batal plak.. cara nie amatlah mudah tapi mujarab...hehe

Nashays said...

pun susah nak bangun awal..nak tido pon susah lelagi klu dah gadap internet..tp org kata makan apple..ntah lah x penah cuba lak..klu makan pon x perasan senang ke tak nak bangun pagi

echah mashuri said...

ceria..ceriaaa..ceria duniakuu..lalalla

Shaheila Malek said...

kalau ikot yg kedua tu sbnarnya dah boley kan... :)

Hairil Rizal said...

No 3 tu mmg jadi..asalkan kita yakin.

InsyaAllah!

E.d.Y said...

tido mengiring kesebelah kanan..insyaAllah senang bangun pagi@subuh

Cikbelog said...

selalunya set mind dan bedoa supaya esok tu bangun awal pagi. kalau bangun lewat je konpem rasa otak ni beku semacam jerk..hikk

maCy said...

dlu macy amal bce fatihah then tpuk bntal 3kali. mmg dbntu :)

Nazz@Purple said...

ade 1 petua lecturer nazz..dia kata nak bgun awl..sebelum tidur..tepuk2 bantal..pastu kata..bantal..bantal..sok aku nak bangun awal solat subuh tau..

kalo bantal menyaut..nazz tak tau ar..

en tilam said...

kalau saya punya tips..lepas bangun pagi jer terus pergi pandang cermin.Lepas tu cuba senyum seikhlas hati kat depan cermin tu. Kompom masa bangun tu muka moyok dan masam jer.Bila dah buat mcm tu mesti kita rasa bertenaga dan ceria. kalau boleh gelak sekali depan cermin tu..sampai muka moyok kita jadi ceria..

Related Posts with Thumbnails