Ipanelonline: Jawab survey dapat duit. Daftar SINI

Sunday, December 26, 2010

Interview dan Tips: Soalan-soalan yang di tanya...

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Hari Rabu hari tu aku ke KL sebab ada interview aka temuduga dari syarikat xxxxxx...Syarikat yang buat produk telekomunikasi...Cuak...cuak...Bese la..Budak baru first time nak kena gi interview di syarikat besar-besar...Terasa kerdil diri ini..Hukhukhuk...

Berdebar wey...Interview pukul 4 pm tapi dalam 3.40 pm masih dalam kereta mencari parking...Kecut perut...Tapi bese la, bukan aku yang drive..Abang aku...hikhikhik...

Naik tingkat 15...Bila ting je, terus kuar dari lif...Debor giler weh...Terus berjalan masuk office...Sana speaking...Sinung speaking...Dan juga siap abang aku cakap..."Wahh..syarikat ni semua seksi-seksi eh..." Orang bukan bangsa melayu, memang ler seksi...nak-nak yang pakai skirt pendek...Errmm...

Abaikan kecuakan ini...Apa yang aku nak kongsikan ialah apa soalan-soalan yang di tanya...Ni ikut pengalaman aku la....

Antara soalan-soalan yang ditanya...
1) Please introduce a little bit about yourself....(Yang ni memang wajib di tanya)
2) Whats your project about...(Projek masa study)
3) What the application in your project...
4) Can you do overtime work...
5) If this company wants you to go oversea to training in eleven months, are you willing to go?
6) Can you work under pressure?
7) Are you wants to ask me the questions?

Ni adalah beberapa soalan yang di tanya oleh wakil syarikat...Apa yang penting, kena lah jawab dengan confident...Tapi bese la, gugup tu still adakan...Manusia biasa...

Senyum seindah suria...Cilok dari dekstop adik aku...Ngeh ngeh ngeh...Nie keje dia la ni lukis-lukis kat telur...

Senyum tu penting masa interview..Jangan la buat muka masam je...Sapa yang nak amek bekerja kan kalau muka tak senyum...

Prepare dulu 2@3 hari sebelum interview...Takdelah nak tergagap nanti...

Punctual..Of course...Dalam 30 @ 15 minit awal...

Kekemasan penting...Jangan selekeh-selekeh...Sekeh kan...hehehe...

Bab pakaian, macam bese, kena bergosok, baju kena kemas, pakai baju yang sesuai dan juga kasut bertutup...

Perlu lah tahu serba sedikit tentang company, apa yang company tu buat, apa yang company tu nak, produk apa, misi, visi...Hehehe...Kalau boleh, prepare la jugak...

Dan juga perlulah tahu apa kerja2 yang akan dilakukan dengan position yang kita amek...Contoh: Cikgu...Apa yang cikgu buat, kenapa, di mana, bagaimana dan bla bla bla...hehehe...Penting gak tuh...

Setakat ni je la yang aku nak gtau..Mungkin ada lagi tambahan yang aku terlepas pandang...Mungkin kita boleh berkongsi tips2 dan soalan-soalan yang akan di tanya masa interview...




p/s: Berada di kampung...lalalala...Pada korang2, jangan rindu daku walaupun ku tetap merinduimu...Chewahhh..:p

12 comments:

Abang Jonni said...

selamat berjaya....

kalu aku... aku goreng je telur tu... huhuhu

Mknace said...

:) :) :)
terbaeekkk!!!!

Asyi@asyar said...

gud luck adah amen!!!

wah dpt tips kt sini.. masyeh adah ea :)

Shaheila Malek said...

Nice n gud tips.. :)

maCy said...

gudluck. lme ta intebiu.. huu

Prince Halilintar said...

gud luck adah..dah dpt keje nanti bole la blanje..hahaha:p

CIK TOM said...

wah tips yg bgs..cik tom dpt twrn interview br..leh cuba..huhu

thanks ye adah n good luck!!

Cik Ezy said...

saye pon baru je pas intebiu kat sentol..
mmg cuak giler r..
haha
pape pon.. selamat berjaye..

tehr said...

harap2 adah berjaya
eh, ada ke orang rindu kepada diri sendiri?
saja je nak tanya...

Hairil Rizal said...

Semoga berjaya Adah!

Tambahan soalan: 'Tell me about yourself'

Jgn jawab soklan ni dgn citer hobi, berapa ramai adik beradik, sekolah kat mana...etc.

Beritahu nama, umur, dah kawen ke blm. Then, terus citer pengalaman keje, projek dan sbgainya. :)

AngahSayang2314 said...

angah rindu ngan adah tue yg datang sini adah rindu ngan angah ke hehehee

ASaDa RyutaRo said...

waaa... bagus la entry ni.. pernah jugak masuk interview, tapi soalan dia lain.. :D

Related Posts with Thumbnails