Ipanelonline: Jawab survey dapat duit. Daftar SINI

Monday, July 11, 2011

Api yang membara....

Bila satu ketika....
Api kecil....
Menjadi marak...
Perlukah kita tambahkan lagi maraknya....
Perlukah kita tambahkan lagi baranya....

Macam mana kita....
Mahu kurangkan api marak itu....
Tenangkan api itu...
Supaya ia reda....
Dan kesepakatan di capai....

Tiada gunanya kekerasan...
Tiada gunanya menentang....
Tiada gunanya menyalahkan satu sama lain....
Mungkin kelembutan boleh digunakan....
Atau secara psikologi....
Yang menusuk di kalbu....
Dan menikam terus dalam sanubari....
Yang boleh diterima pakai oleh semua orang....
Tapi sesungguhnya....
Kita tidak boleh puaskan hati semua orang....
Sebab....
Pandangan kita berbeza-beza...

Jalan yang lurus perlu di pandang....
Yang bengkang bengkok perlu di pandang juga....
Untuk diperhalusi...
Dan dinilai....
Yang mana yang baik....
Dan yang mana yang buruk....



Apakah anjakan paradigma yang akan berlaku.....



p/s: Semua orang dah bersekolah....

14 comments:

wadud@duad said...

ler ingatkan lagu awie.. hehehe..
maybe lagu lain kort..
sedap ayat..:D

ïêmå å¢klê§ said...

kalau iema..
iema duduk diam jerk..
nanti die trpadam la sendiri..
hihi


p/s--> iema dah tengok yang adah buat 2 sebab baru sampai kampung..hihi cantik sangat..thxs..

M a W a D D a H said...

wadud: ni bukan lirik lagu la wadud...hahaha...adeh! adeh!



iema: hehehehe...dah sampai ea...sama2...:)

zati embong said...

dulu dan skrg memang dah lain. Moga yg baru ini akan mendatangkan kebaikan.

asnizaziz said...

ni ada kaitan dgn 'bersih' ke?hehe

tehr said...

saya sampai sekarang masih ke sekolah tiap hari
hehe

kehidupan harian juga satu sekolah, adah
ada yang masih belum lulus lagi

Nasriq said...

aku suka jalan yang lurus sikit sikit bengkok jea... kalau lurus sangat pun bosan jugak...

Prince Halilintar said...

call je bomba..hahaha..

adah..prince dah kembali..

p/s: saje je nk jerit2 wat bising kat sini..haha

Hairil Rizal said...

Persoalan yang rumit ni Adah, tapi bak kata org putih, 'somebody got to do this dirty job'

Ishhh...

bunga said...

tak kira apa pun..perlu lihat mana yang terbaik dan x..

Pencacai Alim said...

baik punye..:)

maCy said...

ni sajak ta mengarot. hik2..

teringat lagu anak kecil men api kt belog asada..


p/s : bile ta nna date, asek bz j. macy blk mgu ni.huhu

fiezah91 said...

hehe. tak tau nak komen apa.simbah je dgn air supaya api tu terpadam dgn sendirinya. hhehe :P

ORLANDO AHMAD AL BUAYAK said...

kalau 'terbakar' pegi amik wuduk...

Related Posts with Thumbnails