Ipanelonline: Jawab survey dapat duit. Daftar SINI

Sunday, June 27, 2010

Terubuk Pekasam di Kidnap...

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Hari ini aku teringin nak makan terubuk pekasam yang di beri oleh mak Kak Syita...Terubuk pekasam tu di datangkan khas dari Sarawak tau...Thanks mak Kak Syita dan Kak Syita kerana memberi terubuk pekasam yang jauh itu (harap Kak Syita baca entry ini)... hehehe.....Actually ni kali pertama aku merasa terubuk pekasam Sarawak...Dan ianya sangat sedap...Ini pendapat orang yang pertama kali makan...Hehehe....

Gambar di ambil dari pak cik google....

Begini lah gambar ikan tadi after di goreng...Goreng saje...Tak reti dan tak tahu resepi terubuk pekasam ini...Ada sapa-sapa tahu tak terubuk pekasam nak masak apa yang best?? Jangan lah segan dan silu tinggal komen kat entry ni ya...Nak tahu gak resepi apa yang best dengan terubuk pekasam ini...:)

Tapi tadi after pulang dari lab, separuh terubuk pekasam telah di kidnap oleh en meow...Jemur jap tadi separuh terubuk pekasam itu oleh sahabatku kat luar sana...

Buat en meow: kenapa la ko mencuri terubuk pekasam yang sedap itu...aku belum puas lagi nak makan...Tuk keyyah, jangan sedey2 tau...Kesian kat Keyyah..Tak sempat dia nak merasa terubuk pekasam Sarawak....Takde gunanya nak mencari en meow...Maybe die dah melantak dengan rakusnya terubuk pekasam itu...huhuhu....


p/s: Mengidam cendol lagi...tadi singgah kat kedai cendol, tapi cendol dah habis...Sedey...Cendol yang ada pulut yang best...huhuhu

18 comments:

khairul_bariyyah said...

adah.. ari 2 penah makan gak... tapi,tataw la terubuk pekasam ke ape.. yang pasti terubuk ah, tapi die bwat ala2 ikan masin.. dtg khas dari sabah..

wuu~ goreng ratah macam 2 pon sedap.. yummy~ =)

sarah shafie said...

nsib baik aku dh merasa td..huhu

maCy said...

ngidam cendol. smpi ati sebut kat sini.wuwuwuw

wadud@duad said...

bahaya makan ikan terubuk.. berbisa.. :p
kalau wadud makan ikan tu kan, mesti wadud baca doa ngan alfatihah..hahaha :p

M a W a D D a H said...

khairul_bariyyah: wah..sedap tu..sila pos kat adah..hehehe


sarah: :) langkah kanan...


macy: hehehe..cian kat die..macy, kat ne tempat best r mkn cendol? jom kite pegi cari...;)


wadud@duad: doa makan kena bace wadud...hehehe...mesti la bahaya buat orang yang tak pandai makan ikan terubuk...bnyk tulang...:p

rutikeben said...

bukan trubuk masin ke nih

goreng makan dengan nasik goreng panas2 sedap wooooooooooooo

M a W a D D a H said...

rutikeben: eh, tak sama ke?? :p

rutikeben said...

tak penah lak dengar sebut pekasam

slalu trubuk masin..sebab dia letak garam,jd la masin..hahaha

M a W a D D a H said...

rutikeben: hehehe...ada la...tpi ye la kot yang kat atas tu terubuk masin...opsss..pembetulan: Terubuk masin yang dikidnap...hehehe

yela ruti..tak kan nak letak gula plak...:p

rutikeben said...

hahahah

letak gula kang jd trubuk manis..ekekeke

dayna said...

terubuk masin ade la..klu nk wat pekasam pon sedap jg..jg2 tulang jgn smpai tercekik plak.

gades ain said...

erk erk. ikan ape ni? xpernah dgr pon. hehe. sedap tak adah? ;D

rizputra7 said...

kat kampung saya pon femes ikan pekasam nie.sedap

ejum said...

whhh..sedap giler..lama x mennyantap ikan terubuk...

M a W a D D a H said...

rutikeben: hahahaha..terubuk manis dr rutikeben...hehehe


dayna: jaga2 ye..banyak tulang ikan terubuk..hehehe


gades ain: ini namanya ikan terubuk..sedap tau tapi masa makan tu kena hati2 sebab ikan ni banyak tulang...


rizputra7: kampung awak kampung apa ye...hehe


ejum: jom kita menyantap sama-sama ejum...;)

fiezah91 said...

erkkkk..jap2..nak tnya..terubuk pekasam tu apa?wakakaka..salu dgr terubuk masin jek..ngeee :P

M a W a D D a H said...

fiezah91: adoiii...apabila org sarawak menegur...hahahaha...ye..ye..adah silap terubuk masin...kikikiki....

ASaDa RyutaRo said...

hahahaha.. kesian giler keyyah tak sempat merasa.

hurmm.. yg sebenarnya terubuk masin ke terubuk pekasam? cam baru hari ni je dgr ada terubuk pekasam. ngee~~

Related Posts with Thumbnails