Ipanelonline: Jawab survey dapat duit. Daftar SINI

Saturday, June 5, 2010

Pantai nan permai...Ada cerita disebaliknya...

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Di sebuah kampung yang kecil nan permai....

"Ehhh...jom..jom...ayah dah balik..mesti banyak ikan ni...." kata si mak kepada anaknya....Dengan malasnya si anak berlari-lari turun ke pantai...Melihat hasil tangkapan untuk hari ini...Bak kata orang kais pagi makan pagi...Kais petang makan petang...Kais malam, memang tak nampak sebab gelap gulita....

Tiba di pantai, si anak, mak dan ayah dengan tergesa-gesa menarik bot kecil ke darat...Menarik bot yang berat dan sarat dengan pukat serta hasil tangkapan pada hari itu...Sesungguhnya pada hari itu air laut tenang dan tidak bergelora...

Si anak: Wahh..banyaknya ikan hari ini....

Si ayah: Alhamdulillah syukur untuk hari ini...

Mak hanya tersenyum simpul di tepi dan mula terbayangkan lauk apa yang best untuk di masak hari ini...

Si anak: Alaa...Tapi penat la, orang sorang-sorang cabut ikan ni dari pukat...Dah la panas terik ni...Adeehhh...

Si anak mula memprotes dan mengeluh...Bayangkan lah pada masa itu serius panas giler kerana matahari memang tegak di atas kepala....

Si ayah: Sebab tu ayah tak mahu kamu jadi nelayan...Tak mahu kamu duk di bawah matahari yang panas terik ni...Tak mahu berpenat lelah macam ni...Macam ayah...Kalau boleh ayah nak kamu duk dalam aircond je...Kije rileks2 dalam pejabat dan dapat gaji best-best...Sebab tu ayah suruh kamu belajar bersungguh-sungguh dan memperoleh keputusan yang cemerlang....Kalau jadi orang yang terbaik, ramai orang nak bantu kita dan bangga akan kita...

Si anak terdiam tanpa berbicara dan mula berfikir......





p/s: nukilan kecilku....

18 comments:

ASaDa RyutaRo said...

kasi semangat punya citer ni.. tapi kan. bila ayahnya pulak dah duk dalam aircond, anak masih jugak mengeluh.. nti anak dia cmna plak? nk duk kat dlm icebox? heee :P

sarah shafie said...

hehe...adakah ini kisah anda??

M a W a D D a H said...

asada ryutaro: hehehe...pg2 kamu bg aku gelaks...ahakss...kalu ayah die dah duk dlm aircond, anak tu kena bersyukur la..hihihi...xder kije anak tu nak duk dalam icebox...kikiki...


sarah: hehe..adakah???

m@m@ n@yli said...

mcm pernah ku dengar cerita ini..=).tapi di mana ya, cik adah?hehe..adakah di dalam 'mbk340'..sewaktu pulang dr mc'd????

wadud@duad said...

bagus punya citer.. :)
tula, lain kali jangan kuat mengeluh.. kan dah kene sound, haha.. bagus la ayah camtuh, xmarah2, kalau jenis yang otai, mesti dah terajang beliau.. :p

M a W a D D a H said...

mama nayli: hahahaha...oh mama nayli...miss u... :)


wadud@duad: mekasih...mekasih...ayah yang otai...kikikik

maCy said...

asada :
ase na tampo laju2 j bile bce..
eh, tampar asada? sanggupkah? lalala ;p

sis! best2! abah maCy pun slalu wt drama cm2.. cuma abah tak duk tengah panas la..die pun duk dlm air cond.. tp kt uma ktrg duk bwh kipas je..hee

NaNaJoe said...

pengorbanan ayah tu, sgt2 bermakna..
kita jgn mengeluh...
xbaik taw adah!!~~ heheheh~~ :)

LaNuNsepet said...

hu3.. mendalam maksudnya..
ayah aku tukang rumah..
tak pernah paksa pun aku belajar bertukang.. bawah panas gak adah.

dier nak aku berjaya, kerja lebih baik..

tq adah.. best story.

sweeTSour said...

sgt bagus cerita ni.. pengorbanan mak ayah mmg xterbalas oleh anak2..eh btol ke ayat keyyah..ermm

Willyo Alsyah P. Isman said...

datang berkunjung ke blog sahabat

gades ain said...

uwaaaaaaaaaaa! ingat kat kate kate abah :( abah selalu cakap mcm nieyhhh T_T

Penulis Seni said...

nasihat seorang ayah utk anaknya...
supaya perbaiki taraf kehidupan...
tak semestinya kena keje dok kt pjbt..blh jadi tauke pasar borong..

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

.insaf terus dgr ayah tu ckp cmtuu
.wuuu~ T__T

♥xaturen♥ said...

Nak belajar rajin2. erm.. nanti besar jgn merempit lak, rugi...

M a W a D D a H said...

macy: sanggupkah kamu menampar asada?? arrkkk..of course la tak kan...hehehe

bawah kipas ok gak tuh..ayah-ayah memang suka wat drama best..peace...


nanajoe: ya...pengorbanan ayah memang sgt2 bermakna..anak2 je yg kadang2 buat tak reti aje...


lanunsepet..nice story gak dari kamu cuma dari sudut yang berbeza...moga kamu berjaya dalam semua bidang...


sweetsour: betul la kata kamu tu keyyah...;)

M a W a D D a H said...

willyo: thanks.. :)


gades ain: uwaaa...xmo sedey2 k...ayah kamu berkata begitu untuk bagi kamu kata-kata semangat...


penulis seni: ye..betul kata kamu...


intanurulfateha: :)


xaturen: xmo rempit2 k...stadi rerajin...hehe

Syafrizal said...

berkorban kerana keluarga..
tapi lama jugak tak pegi pantai ni hehe

Related Posts with Thumbnails