Ipanelonline: Jawab survey dapat duit. Daftar SINI

Monday, June 21, 2010

Mestilah alert dan cakna dengan tiket kamu....

Assalamualaikum dan salam sejahtera....

Wahhh..rasa macam dah lama giler tak memicit-micit keyboard ni walaupun hanya beberapa hari tak berblog..Ya..minggu lepas memang minggu yang agak busy...Buat preparation untuk kenduri kendara...Tapi tak buat lagi entry pasal kemeriahan kenduri tersebut...Sebab, gambar-gambar kawen semua ada dalam external hard disk tapi wayar penyambungannya dah rosak..Kena pergi cari di kedai dulu, baru leh upload gambar..huhuhuhu..Sabar ye...Opsss..bukan adah ye yang kawen tau...Hehehe...

Hari ini adah nak bercerita dan nak suh pembaca-pembaca berhati-hati semasa membeli tiket bas...Bukan apa, dengan kesalahan membeli tiket bas bukan sahaja akan menyusahkan diri sendiri bahkan orang lain, pemandu bas, penumpang bas dan yang sewaktu dengannya....Ini berlaku semasa adah jadi penumpang bas dari Kluang ke Melaka...Alkisahnya....

Penumpang 1: Bang...Semua tempat duduk dah penuh...Tapi saya ada tiket....
Tiket Checker: Haa....Jap ea..Nati saya check penumpang lain...

Dan apabila di check, rupa-rupanya ada seorang penumpang yang ada tiket tapi tiket dia yang semalam punya...Dia cakap dia beli tiket yang hari ini..Ha..camne tu??...Dia berkeras hati nak gak naik bas untuk balik ke Melaka dan menyatakan bahawa tiket yang dia beli tu untuk hari ni punya...Adehh..Masalah..Masalah...Dan tiket checker itu membenarkan penumpang itu duduk jugak dalam bas itu....

Kesian pulak kat pakcik yang ada tiket itu..Disebabkan kesalahan penumpang itu membeli tiket, pakcik tu pulak tiada tempat duduk..Terpaksa la pakcik tu duduk di tepi tangga..Tiket dia dah betul...Camne tu...Nak halau budak itu memang tak sampai hati la kan...Errmmm...

Kita nak salahkan siapa dalam kes ini...Yang keluarkan tiket itu? Pakcik yang kesian itu? Penumpang-penumpang lain? Errmm..Of course la diri sendiri...Lain kali sebelum beli tiket tu, check la dulu tiket tu...Check tarikh dan masa perjalanan bas tu bertolak...Ni beli je tanpa check dulu...Adeehhh.....


Bukan kali pertama berada dalam situasi penumpang salah membeli tiket..Pernah sekali ada situasi begini semasa nak balik dari KL ke Melaka....Adeehhh...Kalau penumpang yang mengadu tu orang tua ataupun orang mengandung, agak-agak nya ada tak penumpang yang lain yang baik hati nak bagi duduk kat penumpang yang jadi mangsa itu..Ade ke...

Cuba bayangkan kalau tiket tu tiket flight..kan naya tu....

p/s: lepas beli tiket, terus check tiket tu..check tarikh dan masa bas bertolak...jangan nak menyusahkan orang lain plak...pesanan penumpang yang baik hati...hehehe

17 comments:

sweeTSour said...

Adah mmg baek hati..lalallaa...

tp mmg kes naya kalo salah tarikh..mmg btol2 kena alert..

M a W a D D a H said...

sweetsour: hakhakhak...selalu baek hati...hehe..masuk bakul, angkat sendiri...

tu la..bahaya tul...nak2 kalu ada kes urgent..lagi la naya...

Mario said...

apsal ko tak bg pakcik tu duk kt tempat ko weh...hehe

fazRul said...

boleh plak jadi cam 2..ermm..nie semua salah tauke bas..hahaha

pttlar lama tak nmpk adah..klu tak shari smpai 3 entry..mmg blogger tegar..huk3

wadud@duad said...

kalau dah nak menipu tuh, ape2 leh buat adah..
hati2 la ekh.. :p
hehehehe....
lar..
patot la lama x nampak adah, kenduri kendara rupanyarrr...hehehee

M a W a D D a H said...

mario: hehehe..sebab aku tgk pakcik tu gagah je...:p alasan xmunasabah...


fazrul: hehehe..tauke bas tu ke yg bersalah?? :p

hahaha...pasni xleh dah wat 3 entry..kene slow2..nati baru ada yang rindu..macam fazrul..hahahhaha

M a W a D D a H said...

wadud@duad: tue la kan..ntah2 penumpang tu tipu kot..kesian plak kat pak cik tu kan...

laaa wadud ni..xperasan lagi ke adah lama xmuncul sebab kenduri..adeh..adeh...hehehe

NaNaJoe said...

cita sal tiket ingt lak sal ulat tiket gaduh ngan jpj smlm~ huhuhu~~

M a W a D D a H said...

nanajoe: haa..yeke..hehe...bole plak ulat tiket nak gaduh ngan jpj..pastu nana, apa kesudahannya..hihi...

Yuni Aisyah said...

kecian pakcik tu...tp nasib bek la dpt gk nek bus tu...org yg sepatutnya dpt tmpt duduk x dpt duduk lak..kesian..

maCy said...

ni sme salah bas.. eh? kesian bas tu.. ehehe

pna ade owg sala tiket, dr mlake ke segamat duk ats tong ape tah..
nsb la dkt j..

pnumpang baik ati~~ muahh! rindu la ;p

♥xaturen♥ said...

ulat tiket belasah pegawai JPJ ke ape, cam tu la... dahsyat la diaorang.. lagi kesian tu.!

M a W a D D a H said...

yuni aisyah: tu la..kesian sgt..huhu


macy: haha..bas erk yg perlu di kasihankan..kikiki...kalu dekat xper macy..kalu kat tempat yg nk g tu jauh..ni kire kes naya ni..huhu..

rindu gak sama kamu..muah...hehehe...ermm..keep on blogging ye macy...;)


xaturen: lagi dasyat kalu masuk bab belasah dan membelasah ni..huhu

qellissa said...

tu lah lenkali kena tgk betul2 tiket bas tu..dah x pasal2 pakcik tu kena duduk kat tangga plak..patut halau je dak tu..da terang2 tiket dia semlm punya..lenkali check dulu b4 beli...tak patut..tak patut

MiloMasihPanas said...

mmg naye la kalau salah beli tiket nih... nak g tukar blik pom dah x leh da.. penah skali dulu mase duk johor nk bli tiket blik ke tganu tapi tsilap bli tiket dri tganu n ke jhor.. naseb baek la prasan...


post terbaru, ♥♥♥antara sebab aku tak tunggu hari bapa♥♥♥

M a W a D D a H said...

qelissa: itu la..pttnye..kalu nak diikutkan, kena halau je budak tu yang salah tiket...tapi tu la, nak wat camnekan, orang kita ni memang baik dan ada perikemanusiaan...kirenya masih ada lagi tolak ansur dalam diri...tp kalu 2@3 org silap tiket dalam 1 masa, cmne tue..kene duk celah tayar la nmpak gayanye..hihihihi...


milomasihpanas: tu la kan...memang naya kalu tersalah beli tket..kene tengok balik tiket tu..mana lah tahu kaunter tiket tu silap tekan ke..uhhuhuhu

ASaDa RyutaRo said...

betul tu.. kena check betul2.. asada pun pernah kena, tp ni salah si pengusaha bas express.. salah hantar bas. dia hantar bas yang seat tak ckup.. uhh..

jadi asada la yg kena tukar naik bas lain dr syrkt yg sama.. nasib baik la leh sampai gak ke destinasi. huhu..

Related Posts with Thumbnails