Ipanelonline: Jawab survey dapat duit. Daftar SINI

Friday, April 30, 2010

Siput sedut vs Siput Tapong vs Remis

Assalamualaikum dan selamat sejahtera....

Hari ni aku nak cerita pasal siput sedut...Sebab apa dan kenapa...Sebab tengah hari tadi aku makan masakan siput sedut masak lemak kuning...Makan siput sedut sambil sedut-sedut...Sedap...Kalau makan kat kedai kena makan tengok kiri dan kanan dulu sebab buruk bunyi nya masa sedut siput tu...Hehehe...Actually before this aku tak reti sangat nak makan masakan dari ikan sungai atau pun yang berasal dari sungai....Ntah..Maybe sebab ayah ku memang tak suka makan makanan sungai sebab hanyir katanya...Oleh kerana aku ni perantau lah kata orang, semua masakan aku cuba....Ni gara-gara teman-teman sekeliling..Kata sedap lah apa lah, kalau tak makan kata rugi lah...So aku mencuba lah..Not bad...Sedap....

Gambar dari pakcik google...

Kalau remis aku makanlah...Buat goreng remis masak pedas dan letak serai...Wallah..Memang best...kalau korang tak kenal remis, meh aku tunjuk gambar nya.....

Gambar dari pak cik google gak...
Aku sangat suka makan remis...Kena cari dulu kat tepi pantai kalau nak makan...Remis ni ikut musim...Ada remis belayar dan ada remis yang ada mata...Haaa..Info ni....Remis ni tuan-tuan dan puan-puan...hehehe...Lepas tangkap tu, kena rendam dulu dalam air masin satu malam...Baru boleh masak...Kalau dapat atau beli then terus masak, alamaknya makan remis berulamkan pasir la...hehehe...Tips ni...

Errmmm..Korang kenal tak siput tapong...Cengkerangnya kaler putih...siput ni tinggal kat laut gak dan boleh di makan..Tapi serius lama tak jumpa siput ni..Maybe dia dah malu kot nak menjelma diri...Huhuhu...Takde picture la untuk siput tapong...Aku pernah makan dulu masa zaman budak-budak..Masa tu tak sekolah lagi kot...Kat pakcik google pun tak ada...

p/s: lama tak makan remis goreng cili letak serai...

35 comments:

ardinihumaira said...

sedap! dni suka. tambah2 yang nenek buatkan. nyummiest! ^___^

May Happiness Be Around You Now And Forever

MIRA AMIR said...

sedap ny siput sedut..
suke gila makan siput sedut..
;)

M a W a D D a H said...

ardinihumaira: bestnye die dapat rasa masakan nenek dia..air tangan orang lama mesti best...nyumm..nyumm

farhan asyraf said...

emm..sedap sangat2.farhan suka makan siput sedut.hihi

M a W a D D a H said...

mira amir: jom makan siput sedut sama-sama...sedap kan mira amir...hehe

M a W a D D a H said...

farhan asyraf: jom sedut siput sedut..hihihi

Aqma eUcaLypTus GurL said...

sedap nye siput sedut.. tapi saya tak boleh mkn.. saya alergik.. hukhuk.. sedihnya...

sarah shafie said...

aku tak mkn segala benda ank beranak siput..huhu

M a W a D D a H said...

Aqma: olo..ciannye die ada alergik...kene cari ubat alergik ni kalau nak makan siput sedut..hehe

M a W a D D a H said...

sarah: kuih siput makan tak? anak beranak siput gak tuh..haha

Seri Bahasa said...

siput sedut nie banyak kat belakang rumah seri tapi tak pandai makan geli. tapi benda yang macam remis tu kat sabah di panggil lokan memang sedap.

M a W a D D a H said...

seri bahasa: hehehe...geli la plak seri nie..hihihi...baru nak suh seri masak post sini...hehe

lokan dan remis tu lain...dua-dua saya pernah makan..remis ni dia kecik dan cari kat dalam tanah tepi pantai tapi lokan ni besar skit daripada remis dan dia ada dalam tanah kat ada lumpur..betul tak seri..hehe..kalau salah tolong betulkan..hehe

Shamrin Mat Janih said...

sedap gk tu. lm da rs siput sedut ni

M a W a D D a H said...

Shamrin: jom makan..hehe

Syafrizal said...

sedapnya.. hehe saya pernah cuba abiskan tapi lambat sangat sbb tak biasa sedut2 ni haha

M a W a D D a H said...

Syafrizal: takpe lambat, asalkan selamat..hihihi

XIX Dragunov said...

hoh~~~nnt balik ganu, kokok remis la..hehehe~~

tehr said...

selalu cungkil je siput tu dengan lidi - payah nak sedut - hahaha

NiNa' said...

sampai sekarang x reti makan siput sedut.. huhuhu

M a W a D D a H said...

XIX Dragunov: bila along balik? nk balik gak..along ah kokok sebab along gagah perkasa...hehhehe

M a W a D D a H said...

tehr: wahh..idea best nie..nati boleh cuba..hehehe..thanks tehr...

M a W a D D a H said...

Nina: alaa...sedut je...pernah dengar orang kata kalau nak sedut senang kena potong hujung siput tu dengan betul or gunakan cara tehr tadi...mesti berkesan..hihi

sweeTSour said...

Keyyah xreti jugak nk sedut...guna jarum peniti je senang..haha

M a W a D D a H said...

sweetsour: bagus gak idea sweetsour tu...nati before makan, kene sediakan jarum peniti di sebelah...

.::tAk AdE pErAsaaN::. said...

xpenah g rasa siput sedut dan mmg xnk rasa pun. terasa mkn siput babi.

M a W a D D a H said...

tak ade perasaan: jangan la bayang siput babi...hahaha...haram tu sebab siput + babi..hikhikhik...

ASaDa RyutaRo said...

hahahaha..

aku tak pernah makan! remis pun aku tak tau mende! kahkahkah..

naif giler..

hurmm.. siput sedut ni hidup kat mana ea? mmg dlm sungai ke kat tumbuhan tepi sungai?

tapi ambal aku makan.. nk tengok ambal? click sini

M a W a D D a H said...

Asada RyutaRo: so kena cuba-cuba la makan...mana tahu ada selera..hihihi...

siput sedut hidup kat sungai dan tempat berlumpur...tapi aku tak pernah gak tengok camne kehidupan dia...agak-agak..cmne erk...hihihi...

kalau remis tu, tau la...

oh...spesies tu nama dia ambal..selalu gak nampak kat pasar mende ni..tapi tak pernah nak cuba...kalau ada orang masakkan dan suruh rasa maybe nak jugak try kot...apa erk rasa die... :)

ASaDa RyutaRo said...

sedap weyh!! biasa kat srwk org buat masak rebus ngn serai ape semua tu..

ri tu pegi melaka mkn seafood, kat pantai duyung ke apa ntah nama tempat tu, dia masak sambal, sedap jugak wlupun dia masak pedas.

nti try la masak ambal tu. heee :P

M a W a D D a H said...

Asada RyutaRo: wahh..ni mesti org sarawak ni..kan..kan...

nak cuba gak rasa ambal tu tapi nak tengok org lain makan dulu...nanti kan termakan yang tak perlu makan kan..hehehe...

wahh..jauh tu makan-makan di melaka...mesti best kan makan kt situ..dah lama tak pergi makan kat duyung tu padahal duk kat melaka nie..hihi

.::tAk AdE pErAsaaN::. said...

erk gmbar ambal. mcm popia. sambal tau la

jane said...

huhuhuhuhu

sedap ke????aku tk pernah makan

>_________*

M a W a D D a H said...

tak ade perasaan: hahaha...sambal pun sodap..hihihi...

M a W a D D a H said...

jane: try la jane rasa dulu..kot-kot la tertarik ke..hihi

Abu Luqman said...

dulu kat kampung saya ada la bendah nie, siput sedut ada lagi,, remis sekai sekala ada la..sbb pantai dah berlumpur

Related Posts with Thumbnails