Ipanelonline: Jawab survey dapat duit. Daftar SINI

Tuesday, April 27, 2010

Ikan yang baik...

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Hai..hari ini aku nak bercerita pasal ikan...apa itu ikan..eh..mesti lah korang tahu kan...kalau xtau, xtau lah aku...ikan kan yang kita makan...walaupun bukan hari-hari makan....sume ikan leh makan kecuali ikan buntal, ikan pirana and apa ye lagi erk...hehehe...oh tidak...ikan pirana makan orang...bukan orang makan ikan pirana...hehhe...meh baca jap pasal ikan ni...Opss..tapi ikan nemo dan ikan di bawah nie jangan korang try-try nak rasa...hihihi...Korang pancing jerk kat pasar kalau nak...Tak pun kalau nak express, just amek order..."abang or kak, nak order ikan bakar 1"..Chewah, ayat sedap...I like ikan bakar..ermm..bestnya....



Gambar di atas di klik-klik oleh kamera masa kitorang pergi Aquaria Kuala Lumpur suatu ketika dahulu....Like this moment...Dapat tgk penyu berenang...Tgk ikan jaws...Gigi dia memang tajam ah...Ikan pari yang besar..kalu buat pari bakar pun sodap...Sib baik ada dalam Aquaria tu...Dan the second picture adalah gambar ikan pirana...Ikan pirana yang tengah rakus makan apa ntah...huhu..menakutkan aje....Oppss...Opsss..Lari topik jap...Jom kita berbalik pada topik kita pasal ikan...Jommm...

Dari Anas bin Malik RA, Rasulullah SAW bersabda: "Dihalalkan untuk kita dua macam bangkai dan dua macam darah, iaitu ikan dan belalang serta hati dan limpa." H.R Ahmad dan Ibnu Majah.

Ikan banyak jenis. Ikan yang paling baik adalah enak rasanya, harum baunya, sedang ukurannya, tipis kulitnya, dagingnya tidak terlalu keras dan tidak terlalu lembek, hidup pada air yang mengalir pada tambak/kolam kecil dan makanannya ialah tumbuh-tumbuhan bukan kotoran.

Tempat ikan yang baik adalah pada sungai yang airnya jernih, tempat diamnya di batu-batu, airnya baik, tidak kotor, bebas bergerak dan terlindung dari panas matahari serta hembusan angin yang kuat.

Adapun ikan yang hidup di air masin, itulah ikan yang paling baik, kerana panas dan kering. Jika di makan dalam keadaan baru mati, melembutkan bagi perut.

p/s: Suka tengok ikan berenang-berenang...Ikan yang fresh dan siap di masak pun sodap...Lagi seddapp...Nyummm..Nyummm....

25 comments:

sarah shafie said...

mcm ku kenal ikan2 ini..ahaks..

M a W a D D a H said...

sarah: hehehehe...

hazman aka species1980 said...

ikan memang banyak khasiat....

kisahremaja said...

Kena pandai pilih ikan yang segar baru la selera nak makan....

DALILA MISMAN said...

i like sushi king....tiba-tiba..hahaha

Syafrizal said...

ikan memang sedap... masa apa pun sedap tapi tgk ikan le...pastikan buang isi perutnya hehe

sweeTSour said...

sgt suka tgk ikan2 itu..bila nk g lg..

M a W a D D a H said...

hazman: ya..ade sumber protein yang penting untuk tubuh badan kita...

M a W a D D a H said...

Ya...Kalau ikan segar, masak apa pun sedap...nyamm..nyamm..

M a W a D D a H said...

Dalila: sushi king dah lari topik nih..hihihi

M a W a D D a H said...

Syafrizal: ya, ikan memang sedap..memang ler kena buang perut, kalau tak xtau la rasa masakan jadi camne..hihi

M a W a D D a H said...

sweetSour: kita g tempat lain plak lah...yang ada ikan..hihi

si para para said...

jom makang ikang..hehe

ASaDa RyutaRo said...

waaaa~ hari ni byk lak org citer pasal ikan bakar. lama giler dah x mkn ikan bakar.

last mkn ikan bakar tahun lepas!! uhh!

ikan buntal x boleh mkn ea? kenapa?

M a W a D D a H said...

Asada Ryutaro: sama la..dah lama gak tak makan ikan bakar..rindu gak nak makan ikan bakar...tertunggu-tunggu gak orang ajak g makan...hehehe

ikan buntal tu beracun la wak..of course la tak leh makan..hihihi

ASaDa RyutaRo said...

ye ea beracun? siyes! pernah je mkn dlu. xde plak racun..
siap masak kari kaw2 punya.. sedap!

dlm quran, (ayat mana, dah lupa), maksud ayat tu lebih kurang camni "segala yg hidup di dalam laut tu halal"

err.. klu salah tolong betulkan.

lepas mkn ikan buntal tu baru tau ikan buntal beracun. kat srwk cam selamba je org mkn. siap ada jual kat pasar ikan lagi.

M a W a D D a H said...

Asada RyutaRo: erkkk... ermmm..tak tau la plak..tapi tadi search gak la kat pakcik google pasal ikan buntal nie, dan ada gak la satu restoran ni yang masak ikan buntal tapi mesti kena pandai masak la...memang boleh makan kot tapi ada cara masak dan siang ikan tu...ermm..info baru...

tapikan, apa erk rasa makan ikan buntal? nak tahu gak??

pasal yang asada ryutaro cakap yang "segala yg hidup di dalam laut tu halal" ada dalam al quran tu...ermmm...mula terfikir-fikir yang kuda laut tu boleh makan ke? belut elektrik? ular air? ikan u bodo?..camne plak?? hehehe...

ASaDa RyutaRo said...

hahaha.. ada ikan yu bodo ea? keke :P

tu la. klu ikut ayat tu, boleh makan semua la yg dari laut tu.. sanggup or tak sanggup je lagi.

zaman rasulullah dlu, para sahabat mkn dhob (biawak pdg pasir), nabi x mkn. tp dhob halal d mkn.

so.. ada yg sanggup mkn, ada yg x sanggup mkn.

camtu la.. (klu salah or ada penambahan harap kongsi)

M a W a D D a H said...

Asada RyutaRo:ada la ikan yu bodo..hehehe..saya pernah tengok... :).. jangan la makan k..takut jadi perangai macam yu tu..hehehe

pernah dengar citer gak pasal biawak pasir tu pada zaman nabi..tapi kalau dalam keadaan darurat, memang dibenarkan dalam islam kan...

menarik betul topik nie..hihihi

p/s: saya pernah makan ikan yu...sedap...(bukan ikan yu bodo)..hehehe

ASaDa RyutaRo said...

dhob tu mmg halal d mkn la. biawak padang pasir ni dia x mkn sampah sarap. cuma nabi je x mkn.

klu haiwan yg d darat, byk permasalahan. kena tengok taring dia, apa dia mkn, kuku mencengkam, berbisa apa semua.. (ingat sikit2 sbb study ni dlu2)

tp klu ikan d laut, semua boleh mkn.

xpernah mkn ikan yu. adah mkn yu yg besar tu ke?

M a W a D D a H said...

Asada Ryutaro: oooo..nice info.. baru ku tahu...saya budak baru belajar..hehehe...kalau ada pape info lagi, leh la bagitau lagi..hihi..

ikan yu tak semuanya besar...yang sederhana besar..sedap kalau buat gulai ikan yu..ikan yu banyak khasiat tau... :)

ASaDa RyutaRo said...

adah ni semua ikan pun sedap..

tapi tajuk entry ni kan ikan yang baik..

act ikan yg baik tu ialah ikan yg sopan santun, x kacau org, hormat ibu bapa.. kekeke :P

gurau je.. lalala~

siti nurkhijah said...

menyampuk disini yer...

tq sbb masukan link akak di link exchange...
kalu nak cokelat selalu jenguk blog akak yer...

afayufu said...

cantik ikan2 ni... nuff zzzz

nouriyuko said...

wahhhhhhhhh..topik ikan ek..aku sangat suka bangat ....ikan segala jenis ikan...tp ikan keli la sedap ek...

Related Posts with Thumbnails