Ipanelonline: Jawab survey dapat duit. Daftar SINI

Sunday, April 25, 2010

Jom baca perkara penting....

Assalamualaikum dan salam sejahtera....

Hari ini dan pada petang ini aku membelek-belek buku Panduan Perubatan Nabi...Dan yang menarik perhatian ku adalah mengenai Pesanan Imam Syafi'i dalam hal kesihatan..Antara pesanan beliau ialah:

4 hal yang dapat menguatkan tubuh iaitu:
--> makan daging (p/s: bukan daging manusia okeyy, hehehe),
--> mencium wangi harum-haruman (p/s: bau busuk-busuk jangan cium, tapi kalau ada yang suka cium bau  busuk tak tau lah aku nak gtau camne lagi...hehe),
--> sesering mungkin mandi (p/s: pliz la korang, kalau boleh mandi lah...jangan mandi sekali saje tau...busyuk masyam...xder orang nak kan..hehe...jangan lupa pakai sabun kasi wangi dan harum)
--> memakai pakaian dari kapas (p/s: AWAS: jangan pakai pakaian dari plastik yang invisible atau yang menjolok mata).

4 hal yang melemahkan tubuh iaitu:
--> terlalu banyak bersetubuh (p/s: no komen)
--> terlalu banyak bersedih (p/s: dah-dah, g lap air mata tue...xmo nangis2 dah..)
--> terlalu banyak meneguk air liur (p/s: air suam-suam kuku and air masak takpe)
--> terlalu sering memakan masam-masam (p/s: kadang-kadang suka gak makan mempelam)

4 hal yang dapat mempertajam penglihatan iaitu:
--> duduk menghadap Kaabah (p/s: bila la dapat gi sana ni..hanya dapat lihat melalui gambar dan video saje)
--> mencelak mata setiap malam (p/s: alamak, tak pakai celak daaa...huhu)
--> memandang yang hijau-hijau (p/s: so korang, selalu la datang page aku ni yang hijau...korang gak dapat faedahnya...hihihi)
--> membersihkan tempat duduk (p/s: yer la kan..takut ada benda kotor kat tempat duduk tu...)

4 hal yang dapat mengaburkan mata iaitu:
--> melihat yang kotor-kotor (p/s: xmo...xmo tengok)
--> melihat orang yang disalib (p/s: huhu)
--> melihat kemaluan wanita
--> duduk membelakangi Kaabah

4 hal yang dapat menambah kekuatan akal iaitu:
--> meninggalkan kata sia-sia (p/s: kena berkata-kata yang manfaat saje k..hehe)
--> bersugi (p/s: gosok gigi bersih-bersih...nanti ada bau...hehe)
--> sering menghadiri majlis orang-orang soleh dan majlis para ulama (p/s: untuk memperbetulkan diri dan penting untuk bekalan di akhirat nanti)...

Peringatan kepada semua....

11 comments:

DALILA MISMAN said...

banyak ye faedah baca blog ni...warna hijau,ada info..

dan paling penting suka buat aku lapar...

ohh daging kambing, rusa, unta dan landak...bestnya kalau dapat makan lagi..daging adah taknak..berpenyakit...hehe..kiddin

Syafrizal said...

Memang bagus untuk diamalkan. Insya Allah sihat. Tapi jagalah kehalalan pemakanan tersebut.

Miss Izah Mohamed said...

cam tgk blog ni laa..
menghijau je.. :)

M a W a D D a H said...

Dalila: warna hijau kasi mata cerah...hehe..ben suka hijau...hihi..
uikshh..silap sebut daging rusa, unta , landak...plizz jngn ngidam..hehehe...
kering la aku makan daging aku..wahahaha

M a W a D D a H said...

Syafrizal: ya..u r right..halal itu penting...

M a W a D D a H said...

Miss Izah:hehehe..kena tgk selalu..hihi

qellissa said...

slalu tgk yg ijau2...contoh terdekat blog ni lah..lalalala..tp mmg bagus lah en3 ni yg baik leh amal kan..yg x baik tu kena tggal lah..=)

M a W a D D a H said...

qellissa: hehe...sila2 la tgk..hihi...ya..saya sgt2 setuju apa yang qell kata...thumbs up...

si para para said...

n3 yg bagos dan berguna...teruskan....

Hudzy said...

erm...bguslah...banyak juga info baru dapat saya belajar lepas baca entri kamo0 ni....

sertakanlah lagi post yang berunsur begini..moga2 sama2 dapat kebaikan..

p/s:make sure sume yang benar2 aja ya..XD

M a W a D D a H said...

si para para: :).. ngeeee...

hudzy: :) thanks..teruskan membaca.. insyaallah akan masukkan lagi info yang best..hihi

Related Posts with Thumbnails