Ipanelonline: Jawab survey dapat duit. Daftar SINI

Sunday, March 6, 2011

Perlu ada SEARCH dalam blog....

Assalamualaikum dan salam sejahtera....

Ngeee...Tadi baru lepas makan buah pear hijau kelat...Adehhh...Kena peram dulu la nampak gayanya...huhuhu....Perlu ker citer...:p...Ok2...Back to the topic....

Perlu ada SEARCH dalam blog....Haaaa....SEARCH?? Amy search kah...Wawawawa....Bukan lah...Tapi menda alah tu....



Tu ha...Yang dalam picture tu kat atas belah kanan....Tulisan "Not Found?? Just Search"....Kenapa aku kata perlu ada sebab...........



Senang nak cari apa yang ada dalam blog sendiri dan blog orang lain (kiranya isi kandungan la)...Atau blog orang lain tapi ada dalam list dalam blog kita...Paham kan....

Contoh...Tu aku taip "Tutorial Sticky Post"...Terus keluar link2 yang buat entry pasal tu....Mula2 keluar la blog aku dulu...Confirm la xderk kan sebab aku tak pernah pun tutorial pasal nie...Then aku klik la "linked from here", dan klik blog mana yang rasa ada buat tutorial nih....Senang kan...hehehe

Bukan apa...Sebab sebelum ni kita ada terbaca entry tu kat blog tu tapi kita hold dulu informasi pasal tue..dan kita fikir wahhh ok gak informasi ni dan berguna suatu hari nanti...Then, bila kita perlukan informasi tu, boleh la SEARCH kat situ....

Macam mana nak dapatkan widget tu??

Add a gadget, then cari 'search box'...Done...hehehehe...mudah aje...:p

Bagi aku penting la widget tu...Ntah la bagi korang cmner...Maybe korang rasa dan kata, "baik search kat google"..yer tak...Tapi aku rasa better ada widget tu....Sebab boleh pilih dalam blog yang kita kenali yang mudah nak paham....Ngeeee...

Satu lagi penting bagi aku sebab aku pernah buat entry pasal kucing misalnya...Aku nak ingat balik apalah citer aku pasal kucing tu erk...Lupa plak...Ngeeee....Then, aku taip la kucing kat situ...Keluarlah entry pasal kucing tu....Nak cari satu2 entry pasal kucing?? Jenuhhh...hehehehe...



p/s: Tepuk dada, jangan kuat2....:p

p/s: Nati aku update sape yang join contest aku tu okeh...Dah mula risau takut la aku xleh nak pilih sape yang menang....Bukan apa....Sebab....Semuanya kelakar banget....Adehhh...

8 comments:

KUREKURE COMEL said...

mina main letak je dlm blog tu...tp tak pernah search pun...hehehe....




adah kena pilih dgn bijaksana...hehehe...

meh upah mina jd juri nak?kihkihkih

emieysandra said...

malas letak! huhu ;p

XIX Dragunov said...

oooooooo~~~~ baru tau camne nak buat~ wakakaka

wa khairul onggon said...

Betul tu.. search tu menyenangkan kita nak carik apa2 yg kita tulis dlm blog kita.. :)

Cik Ezy said...

xletak pon xpe kn..
hehekk..
xtau nk search pe..
hee

mie said...

gue xtau nak letak buat pe..
ehehehee

CIK TOM said...

cik tom br letak minggu lepas..hehe..senang org nak cr pe2 kan..eh dlm pic tue link blog cik tom ek??hehehe..

intan suraya said...

mmg da ada dalam layout..hehe
meh intan jd juri sambilan.. nak??

Related Posts with Thumbnails