Ipanelonline: Jawab survey dapat duit. Daftar SINI

Tuesday, March 15, 2011

Bersembunyi di balik awan....

 Bersembunyi di balik awan....
Seakan awan memahami....
Bila ia menjadi kelam dan gelap...
Berair lah dia...
Jatuhlah manik2 mutiara di bumi....
Bila ia terang dan cerah...
Menandakan hari itu amat baik sekali....
Tapi tak seceria matahari....


Di sebalik awan....
Seringkali kita nampak pelangi....


 Pelangi....
Sangat indah sekali....
Kadang-kadang....
Mahu menggapai pelangi....
Mahu menggelungsur di atas pelangi itu...
Mahu menggoyang-goyangkan kaki sambil duduk di atas pelangi itu....
Berfantasi seketika....

Bila tiba masanya...
Pelangi juga mahu menghilang...



Kenapa mahu menggapai pelangi....
Kenapa pelangi...

Adakah ia untuk insan yang berangan-angan?
Kenapa insan itu mengejar pelangi sedangkan ia adalah metafora yang cantik tapi dipegang tiada....



 p/s: Berpijaklah di bumi yang nyata....

12 comments:

intan suraya said...

wah.. b'puisi nmpknya adah malam nie.. ada apa2 yg berlakukah??

aniz said...

Cik Adah..saya dah join contest anda =D


http://semanizstorica.blogspot.com/2011/03/contest-santai-cerita-kelakar-anda.html

echah mashuri said...

amboi.berfalsafahhhh.heheh.nice one adah!:)

Hairil Rizal said...

Garapan yg indah cik Adah!

Tak salah mengejar pelangi selagi tahu dimana hadnya :)

sumanje said...

salam...
wah..!!!!
su suka....

Prince Halilintar said...

adah ni mesti tgh berjiwang tgh2 mlm ni kan..tapi prince puji puisi tu best terus prince pun berjiwang-jiwangan..hahaha

skandaLdariLangit said...

pelangi sememangnya menghilang..

wadud@duad said...

wah..
puitis lah adah...
tekagum..
ngeeee.... :D

nora said...

pelangi ada 7 warna...
pelangi.....(ok aku mmg tak pandai puisi :p)


ENTRY HOT : Lucah Day :p

qellissa said...

puisi2 cinta ke?lissa bersembunyi di balik tiang letrik..agak2 nampak tak?=)

little_teddy said...

kau ok ke tak nie menjiwang plak tetibe....huuuu..berpuitis la ko ni adah.

KUREKURE COMEL said...

adah...awat nak duk atas pelangi tu...


ok..ok...mina serius ni...

mina suka adah berpuitis...smpai tergamam ni...

Related Posts with Thumbnails