Ipanelonline: Jawab survey dapat duit. Daftar SINI

Friday, February 18, 2011

Hero Terlampau: Cuba dulu, baru tahu....

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Aiisshhh adah nie...Asyik2 update blog...Asyik2 update blog...Takde kerja lain ke adah?? Mesti korang ingat camtukan....Kerja? Memang kerja banyak giler...Siyes...Tapi tak reti nak buat...Buat2, xdapat...Adehh...Pengsan camner nak settle...So aku hold jap....

Cuba dulu, baru tahu...Kata hero terlampau (aku la tue...hahaha)...Kalau takut2, tak payah buat...Apa kebenda tu adah oi...Hihihi....

Tadi aku gi amek iron aka seterika kat kedai...Dah boleh berfungsi dan harganya RM5...Perlu ke cakap tue...Hahaha...Tu harga servis dia...Servis untuk baiki....Bukan apa...Sebelum ni aku dah beli plug ngan wayar yang baru...Bajet nak baiki sendiri la kan....Nak jadi Mc Gyver la katakan...hehehehe...Takdelah...Sebab aku rasa iron tu rosak bukannya sebab kat dalam tu yang rosak tapi wayar yang rosak....Tapi oleh kerana peralatan tak cukup terpaksa lah aku hantar kat kedai...Senang dan mudah gitu...Huhh...Tak tercapai hasrat ku nak jadi hero...Hero untuk diri sendiri...

Tapi tak pe...Dah pernah jadi hero...Bajet bagus la kan...Hahaha....Baiki kipas ngan extention wayar...Ala yang tu cuma main solder2 jer kalau wayar terputus...Tak pun kadang2 extention wayar yang kita guna tu rosak sebab fius terbakar...Tukar jer fius tue...Tengok berapa ampere fius yang terbakar tue dan beli kat kedai...Hanya kerana wayar putus atau fius terbakar, terus kipas atau extention tak berfungsi....Rugi jer kalau tak baiki...

Tu pun sebab aku pernah bawak balik kat rumah 3 extention wayar yang rosak dulu-dulu...(Aku memang penggemar membeli extention wayar dulu2)...Ayah aku cakap, "Bukak la sendiri tengok apa yang rosak...Kan mu tu engineer"....Mentang2 aku belajar engineering, terus kata aku pandai buat...Adeehhh...Pengsan....



Kata orang try dulu, baru tahu...Tapi kalau takut pasal letrik nie, baik tak payah...Lecturer aku dulu pernah cakap, kalau TV rosak, jangan mandai2 nak baiki sendiri....Bahaya...Boleh hangus badan...



p/s 1: Tercetus entry ni sebab baca entry Prince Halilintar semalam....Kekekekeke...
p/s 2: Kurekurecomel!!! Adah dah pos yang Mak Limah punya tue... :)

19 comments:

KUREKURE COMEL said...

perhhh....mina kalo brgr letrik trus cmpk je..hehehe...xreti nk baiki la...adah kan engineer....huahuahua.



wahhh...beshhhnye....xsbr nak tgk...
adah keje TM jgk ke?kihkihkih...

Cik Ezy said...

xreti nk repair brng2 letrik ni..
tkot kene karen,,
ekeke

M a W a D D a H said...

kurekurecomel: ni sorang lagi ha kate org camtu...:p rugi mina campak camtu..nak2 kalau wayar je putus...

sabo..adah ade amek gambo...nantikan xsaspen lak kang...hehe...adah xkeje lagi la..huhu...tpi dlm bidang tue la..:)

Keyyah said...

adah mmg hebat...hehehehe

M a W a D D a H said...

cik ezy: xreti xyah..bahaya gak...

Keyyah said...

tolong baiki henphone Keyyah boley x adah..boley la boley a...hihi

AngahSayang2314 said...

angah kalau tahu angah akan buat macam adah gak tapi kalau tak leh biarkan jer... hehehe

Prince Halilintar said...

repair moto pun mesti pandai adah ni..hehe

comeynya gambar adah lukis tu..hhaha

Cik Jari said...

hikhikhik....engineer mmg terer bab baiki2 mesin2 nih kan??


~lampu meja CJ rosak la adah..leh tlg baiki???

Son Of Rubiah said...

Memang x berani nak baiki sendiri kalau aku .. sedangkan masa nak caj telefon yang dah padam nak on balik pun rasa gementar je, ni kan pulak buka2 sana sini, wiring sana sini ..memang x berani.

Hairil Rizal said...

Yg kecik kecik bleh la DIY sendiri.Yg besor mmg la harusss antar kedai.

Cayalah Adah kerna berani jadi hero!

E.d.Y said...

wah..boleh bukak kedai elekrik ni..haha

Abang Jonni said...

aku tukar mentol je tau.... huhuhu..

✿ CikCimi said...

heee~
tapi lukisan tuh comel je.
:D

M a W a D D a H said...

keyyah: keyyah lagi hebat...hahaha...keyyah, kalau henpon, aku leh jahanamkan...hehehe



angahsayang: sama lar...kalau bukak2, and then macam susah je last2 surrender...kekeke

M a W a D D a H said...

prince halilintar: prince, kalau bab motor adah pandai isi minyak, isi angin and bawak je...kekekekeke...hantar kedai apek je motor...:p



cik jari: mentol kot de problem...try check..hihi

M a W a D D a H said...

son of rubiah: hehehehe..lame2 berani la tue...xde pape kalau on henpon tu...



hairil rizal: gimik jer tue...buat skali tu pun aku nak kecoh...ape da adah nie...:p

M a W a D D a H said...

edy: oh tak boleh..lagipun bukan dalam bidang letrik pun sebenarnya...kekekeke...



abang jonni: ha...ok la tue...tukar mentol lampu pun kena tau jugak tue...:)



cik cimi: hehehe..merapu je tu aku lukis...

a.samad jaafar said...

rupanya ada jugak yg jadi pengumpul xtention wayar ye.. koleksi unik nih..hihihi...errr..pastikan ianya beraneka warna ye AddAh...

Related Posts with Thumbnails