Ipanelonline: Jawab survey dapat duit. Daftar SINI

Sunday, February 20, 2011

Blog yang menjadi pilihan hati...

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Buat apa tu kengkawan...Update ape hari ni....Hehehehe...Hari ni aku nak berbicara berkenaan dengan blog...Wehh..Apa tu blog wehh...

Ada orang kata blog tu tempat meluahkan perasaan, tempat nak menjana pendapatan, tempat nak mencari hiburan.....Tapi tanpa kita sedar blog tu juga tempat mencari kenalan, boyfriend, girlfriend, dan macam2 lah....Hehehehe....



Macam2 cerita dalam blog kita lihat....Ada banyak kategori...

1) Blog masakan: Blog2 ni memang mantap ah dengan masakan yang sedap2 and power2 semuanya....Suri rumah yang tak pandai masak pun boleh jadi pandai masak dengan adanya resepi2 yang ngetop dan menjilat jari kaki tuh....hehe...Beruntungnya sapa yang kerja chef kat hotel2...Leh pelbagaikan bahan masakan...Bos pun sayang...Kalau kat rumah, laki lagi lah bertambah sayang...Kekekeke....(Mandai je adah nie...:p)

2) Blog tutorial: Macam2 tutorial nak dibuat...Edit situ edit sini...Lagipun boleh membantu blogger2 lain jugak dalam meng'edit' blog nie...Memang bagus ah...Tapi bukan sahaja boleh membantu blogger yang baru nak bertatih malahan pada mereka yang diluar sana yang dah bekerja...Maybe membantu diorang melaksanakan kerja diorang yang kreatif dan inovatif tu...Sapa yang tahu kan....

3) Blog fotografi: Wahh..Yang ni memang hebat...Macam2 skill amek gambar yang kita jumpa...Cantik...Nak2 kalau amek dengan DSLR yang mahal tuh...Aduhaiii, bila ntah aku nak beli nie...Berangan boleh la pada masa sekarang...Hehehehe...

4) Blog barangan antik: Bagus gak mereka yang suka akan barangan antik...Bukan senang nak jumpa orang2 yang still mencari barang2 antik nie...Aku suka tengok...Lagipun kita boleh mengimbau kenangan lalu tentang nenek moyang kita...Kata orang, tiada dahulu, tiada lah sekarang...Maknanya, ada dulu, of course la sekarang ada...Jangan pening2...hehehe...

5) Blog hobi: Means ada yang hobi suka memancing, cerita pasal ikan je...Pasal pinggan mangkuk, pinggan mangkuk jenama apa, berapa harga...Kraftangan...Banyak kraftangan yang menarik2 untuk dilihat yang kita rasa...Eh, benda nie...Tak sangka boleh buatkan....

6)Blog cerita artis: Artis makan apa, pakai apa, buat apa, keluar ngan sapa....Semua nak dicerita...Yer la kan...Artis malaysia mesti ramai yang nak tahu perkembangan diorang nie...Glamer wehh...Tak kan tak mo tahu kot...

7) Blog isu semasa: Bagus gak blog camnih...Bila kita tengok kat dashboard kita tahu la jugak kan info2 terkini...Nak2, kita tahu dulu dalam blog and then malam sket baru kuar berita...Blogger2 ni cepat sket bertindak dan cepat je mencari info...

8) Blog agama: Suka gak blog2 berunsurkan agama...Sekurang2nya bagi kita ilmu yang berguna untuk kita praktikkan dan pelajari...Ilmu Allah amatlah luas, okeh...Amatlah rugi sekiranya ilmu2 ni tidak kita pelajari dan ketahui....

8) Blog personal: Yang ni cerita hal peribadi...Kehidupan seharian yang perlu untuk kita kongsi bersama...Pasal anak, pasal suami, kawan-kawan, saudara mara...Manalah tahu kan dengan pengalaman dan cerita kita, orang lain leh jadikan teladan dan sempadan...Memang syok kalau merapu rapu tahap gaban...hehehe...

Blog aku agak2 dalam kategori mana?? Hehehehe...Banyak merapu raban la kan...Tapi tak semua...Amek yang baik2 aje...Yang teruk2 tu jadikan sempadan....Hehehe...Best jugak kan kalau ada tips2...Ada la jugak sikit2 kalau korang pandai cari....:)

Dan blog mane kah kategori yang aku suka baca?? Boleh dikatakan semua kategori di atas aku suka baca...Kiranya minat baca semua blog...Kalau kita nak tahu pasal nie, kita pergi blog nie dan amek ilmu dari situ...Alhamdulillah sekurang2 nya ada yang nak berkongsi ilmu dengan kita...Dan dengan ilmu yang baik kita boleh praktikkan....

Ilmu itu luas okeh...Bestnya kalau dapat mendalami ilmu yang pelbagai ini...Jangan hanya tahu satu ilmu saje, rugi tau....

Ada kategori blog yang aku tertinggal lagi kah??



p/s: Ya ampun...Berjela2 panjangnya aku taip entri ni...Kalau buat thesis macam ni alangkah bahagianya hidup...

21 comments:

KUREKURE COMEL said...

blog lawak tertinggal...hehehe....

blog adah ni jenis cmpur kot...
mcm mina gak...kihkihkih

EdY Zaidi said...

suka semua blog, asal blog tu ringkas dan xlama nak loading

echah mashuri said...

blog adelah kehdidupankuuu.ehhehe

skandaLdariLangit said...

blog saya awk tak suka ;p

Keyyah said...

blog rojak kowt..tetttttttt

syarifah radiah ibrahim said...

blog cerita tentang fesyen
hee~

sekarang ni dah ramai sangat2 orang tulis blog
so, kena la pandai2 tapis sendiri ye
buang yang keruh, ambil yang jernih..


;D

Hairil Rizal said...

Adah punyer...blog personal kot?

Cik Ezy said...

blog saye kategori blog personal..
xreti nk kongsi2 tip..
hihikk
reti cite psl diri sndri je..
huu

tricksrex said...

blog hobi plg best skali kalo singgah kan adah

little_teddy said...

Belog ko ni, macam macam ada..Bagus..tiap kali aku baca mesti berubah ubah cerita dan konsep.Tak merapu macam belog aku..Tapibelog aku kategori khayalan kan?Mana ada bear buat belog.Huhuhuhu

Abang Jonni said...

blog adah kategori santai.... huhuhu...

tak la merapu... best apa...

CIK TOM said...

cik tom plg suka blog personal dan tutorial...huhu ;)

sori lm xjenguk sini...busy la ^_^

aniz said...

tak kisah lah blog apa pun adah..yang penting blogmu menjadi pilihan di hatiku..hehehe cair tak? cair tak?? ngeee~

Prince Halilintar said...

at least dari pelbagai bentuk blog yang ade lagi banyak yang boleh kte kongsikan tetapi biarlah sesuatu yang baik, yang buruk kite tinggalkan..

HaNTwO said...

pokcik blog personal dan blog cacamarba heheheh..

emieysandra said...

xpe..yg penting menulis ikut hati,yg pnting kpuasan sendiri xkisah la dlm kategori mana pun..

aibaks said...

rase2nya aibaks masuk kategori blog yang mane ek?

AngahSayang2314 said...

angah tak kisah apa pun jenis tapi kalau bosan punya blog angah tak baca & komen

mie said...

eh!!
blog gue bercampur aduk ni...
nak masuk kategori mana??

blog rojak kot..
ehehee

XIX Dragunov said...

blog ni dalam kategori blog campur2, hahaha~

Cik Jari said...

suke belog campur2..ade masam-macis pahit & tak statik pada satu genre je....heheh

Related Posts with Thumbnails