Ipanelonline: Jawab survey dapat duit. Daftar SINI

Friday, May 27, 2011

Rules of Food: Untuk mereka yang betul2 nak diet dan jaga pemakanan...

Assalamualaikum dan salam sejahtera....

Selamat pagi jumaat semua...Moga pagi ni ceria-ceria selalu...Yerla kan lagipun hari ni adalah hari last ke sekolah...Untuk mereka yang jadi guru dan anak murid syoklah dapat bercuti panjang...Mesti bersemangat kan nak cuti....Mula la merancang nak gi jalan2 or melancong kat mane2...Eh..Namanya cuti sekolah....hehehe...

Hari tu, agak lama dah la...Aku ada tengok program yang best di tv...Rancangan The Oprah Winfrey Show...Topik kali ni menyentuh perihal makanan...Sebelum tu...Heboh perkatakan isu nasi lemak di ban di sekolah suatu ketika dulu...Korang setuju ker nasi lemak di ban di sekolah? Ciss...Topik lama aku baru nak kupas...Kekekeke...Kalu aku kurang setuju lar sebab nasi lemak sedap...hehehe...Kalau jajan/ cikedis/ makanan ringan dan minuman bikarbonat tuh aku memang bersetuju sangat2 lar kalau di ban di sekolah...Nasi lemak kalau makan dalam kuantiti yang sederhana bagi aku takde masalah....Agak2nya lah sekarang nie, masih ada jual lagi tak nasi lemak di sekolah? Ataupun kat sekolah ada jual buah-buahan, sayur-sayuran tak? Ataupun aiskrim dan gula-gula di ban? Ataupun isu ni heboh sekejap je pada mulanya, tapi mula dijual balik....Ce cite ce cite....Wahai guru2 dan anak2 murid....hehehe...

Iklan dan selingan: Aku dan kawan2 aku melantak steambot....Sila jangan jeles...hahahaha...

Ok la, duk lari sekejap dari topik di atas tapi masih ada perkaitan untuk kita bincang bersama dan fikirkan....Ok...Macam mana kita nak jaga kesihatan dan pemakanan kita...Absolutely from food that we eat...Right! And where the food come from and how the food are produced? Perlu ke kita titik beratkan...Of course...Halal? Yeahhh...Itu sudah semestinya...Dan sudah menjadi kewajipan kita untuk mencari makanan yang halal....Tak mahu lar, kes halal ni kita pandang remeh temeh sebab dikhuatiri akan menjadi darah daging kita...Hope pihak jakim berkeras dalam hal ini dan sepatutnya isu produk mana yang ada DNA babi ataupun seangkatan dengannya wajib diwar warkan kat tv ataupun radio...Supaya semua orang alert...Sebab bukan semua orang baca blog ataupun baca berita, isu2 semasa di internet....

Okla...Back to the topik...Dalam rancangan Oprah ni, memang sebut pasal isu makanan yang sihat...Oprah bersama Michael Pollan (pengkaji/penyelidik tentang makanan)..Isu yang dikupaskan berkenaan...What we eat...How we eat...Where the food come from and how the food are produced in factory...Memang ada perkaitan dalam makanan kita sehari-hari...

Daripada soalan Oprah yang pertama ditanya, daging manakah yang berkhasiat...Antara beef, pork, goat dan chicken...Dan ramai yang berada di studio tu berkata AYAM...Tapi sebenarnya adalah goat (KAMBING) di mana kambing ni kurang kolesterol dan mempunyai protein yang tinggi.

Dan ayam...Memang mempunyai permintaan yang tinggi di seluruh dunia...Tapi ketahui kah anda macam mana ayam tu membesar, membiak, penjagaan ayam2 tu, macam mana pengusaha handle pembuangan daripada sisa2 ayam...Kebersihan ayam...Penyembelihan dan lain-lain lagi....Oleh kerana permintaan ayam meningkat, ada yang mula menyuntik ayam supaya cepat membesar...(Sumber rancangan Oprah)..Ayam pun dah malas dah nak exercise, tu yang jadi tak sihat tu (melalut)...

Ok, bila kita ke supermarket, memang kita akan teruja dengan makanan2 yang dijual...Nak2 makanan yang dibekukan dan ekspress...Ayam goreng, coklat yang tinggi kandungan gula, makanan2 ringan dan lain2 lah...Ha, berapa kalori dalam makanan2 tu semua....Tak termasuk lagi makanan2 ekspress seperti McD, KFC dan seangkatan dengannya....Of course, banyak kalori dan lemak di dalamnya...Sekarang ni fast food makin lama makin murah...Camner orang nak jaga kesihatan nie....Aku juga boleh terpengaruh...Huhh...

Dalam rancangan ni, Michael Pollan memperkenalkan satu buku iaitu Food Rules. In his 20 years of reporting on food, Michael has picked up a number of rules to eat by. They're now collected in an eater's manual, Food Rules.


His guidelines to good eating include:

1: Eat food.
   (Makanlah makanan yang berkhasiat ye kawan2...)

2: Don't eat anything your great-grandmother wouldn't recognize as food. 
   (Contohnya makanan yang dalam tiub...Mungkin kalau nenek moyang kita masih hidup, mesti dia ingat tu adalah ubat gigi ke...Kiranya variasi dalam makanan la...Tambah ingredient tu, ingredient ni..Bentuk tu, bentuk ni....msg mesti tinggi...Memang sedap...Tapiiiii....)

7: Avoid food products containing ingredients that a third-grader cannot pronounce.
   (Makanan yang susah nak sebut tu mungkin makanan baru yang dihasilkan....Apa kandungan dalam makanan tu?)

13: Eat only foods that will eventually rot.
   (Yeahh..makan lah makanan yang cepat basi...Maksudnya takdelah dalam makanan tu letak ubat ke ape...Kalau cepat basi bermakna cepatlah hadam makanan tu dalam perut kita...Takde lemak..)

39: Eat all the junk food you want as long as you cook it yourself.
  (Makanan junk food boleh dimakan, tapi kena masak sendiri sebab kita tahu kandungan minyak, gula dan semuanya lah)...
 

"It's not that hard to eat well if you're willing to put a little more time into it, a little more thoughtfulness into it and, yes, a little bit more money," he says.
 
Yeahhh, kita tak nafikan bahan mentah pun makin lama makin mahal...Sayur, tepung, gula semua tue dalam penyediaan makanan....Kadang2 harga sayur pun boleh meningkat dalam sekilogram...Dan mula lar orang mencari fast food yang semakin lama semakin murah....


Apa yang penting, kita kena rajin dalam penyediaan makanan....


Video Rancangan Oprah dengan Michael Pollan berkenaan isu ni:
http://www.oprah.com/oprahshow/Food-Expert-Michael-Pollans-Food-Rules-Video



p/s: Entry lama yang aku hasilkan...
p/s: Kadang2 aku pun suka makanan ekspress....Hadooiiii...
p/s: Kalau salah, sila tunjukkan...

9 comments:

Korset PB RM1299 said...

Korset PB RM1299 Baru dan Original Warranty seumur hidup. Cepat sementara stok masih ada.

Nasriq said...

Agak bermasalah nak control makan bagi mereka yang suka makan macam aku ni....

Keyyah said...

bahan mentah makin lama makin mahal...fastfood mkin lama mlkin murah..ngehhhh...semakin xsehat lah cenggiitu...

wadud@duad said...

thanks adah..
ilmu baru// hehehe..
adah xjaga ke diet??? :+

intan suraya said...

err.. kalo intan macam mana yer?? blh mkn sume ke?? intan kn x underweight..hehe

Mr iz said...

terima kasih... info baik ni... he he he... tapi pulun tetap pulun jugak ni ha ha ha.....

ïêmå å¢klê§ said...

steambout bestnya...
mcd pun best.....

Edy Zaidi said...

nafsu makan xleh nak control la...T_T

DALILA said...

antara ayam, itik,rusa, landak, arnab, lembu dan kambing yang aku pernah makan..pastinya aku akan melantak kambing banyak2 tanpa pikir 20 kali..haha.

p/s: patutla aku xgemuk2 walau mkn kambing banyak manapun..hehe

Related Posts with Thumbnails