Ipanelonline: Jawab survey dapat duit. Daftar SINI

Friday, May 20, 2011

Jalan penyelesaian bila buntu....

Assalamualaikum dan salam sejahtera....

Selamat pagi semua....Sikit je lagi nak tengah hari...hehehe..
Berkenaan entry yang sebelum ni, thanks atas nasihat semua kawan2...Memang jika diberi nasihat dan semangat akan lagi lebih bersemangat dan berfikir untuk bertindak...Thanks ya!! :) Sebab kadang-kadang fikiran kita tak boleh berfikir dengan lebih baik bila dalam keadaan bercelaru dan buntu...Hope dapat perkembangan yang lebih baik....Apa yang penting, kerjasama...hehehehe....

Antara2 perkara yang boleh kita cari jalan penyelesaian bila dalam keadaan buntu dan tekanan adalah:

1) Bercerita dengan orang lain dengan masalah kita.  Bercerita dengan kawan terdekat ke, famili ke, dengan yang tersayang ke....Mungkin ia sedikit sebanyak membantu kita...Kalau berdiam diri je dan pendam je masalah kita memang satu masalah untuk kita buat keputusan...Percayalah!

2) Mendengar terapi2 yang berada di sekeliling kita seperti burung berkicau, desiran pantai, bunyi angin, bunyi hujan atau mungkin dengar lagu...Tapi ni bila berada dalam keadaan stress...Insyaallah ia mampu mengurangkan sedikit tekanan dalam diri kita...Ni tahupun dari blog asada...Kat SINI...Siap ada video ha kalau korang duk dalam bandar...hehehe...Actually kat sini, first time aku dengar salji turun...Nak dengar kat luar negara, memang mimpi lah...hehehe...


3) Membaca sedikit sebanyak pengetahuan melalui buku atau web...Mungkin boleh membantu...

4) Membaca al-quran, yasin...Memang membantu kalau menghayati dengan penuh perasaan.

5) Last but not least, buat sembahyang istikharah supaya diberi petunjuk oleh-Nya...Bukan sebab nak cari jodoh je kena sembahyang istikharah....Bila kita banyak pilihan, sembahyang istikharah penting gak...Walaupun ia bukan memberi petunjuk dalam mimpi, mungkin ada petunjuk dalam alam realiti...Insyaallah...Sebenarnya, sembahyang istikharah ni bagus kalau buat hari-hari...Tapi aku, ya Allah lemahnya aku....

Mungkin ni pandangan aku...Kalau korang ada pandangan lain, boleh lah berkongsi pandangan di sini...Mungkin boleh membantu orang lain selain aku...Kan...:)



p/s: Contribution...contribution....hukhukhuk

9 comments:

zati embong said...

itulah sebaiknya adah.mintak dari Dia.akan dapat jawapan yang pasti.

intan suraya said...

baguss entri nie adah.. blh jd tips kalo buntu nanti..hehe

Nasriq said...

hari2 ada masalah... yang penting cara nak selesaikan masalah, tapi bukan sekadar merenung masalah...

Mr iz said...

kalu buntu lagi..he he he... layan menonton tb sampai lelap...he he he... bole ke... he he he

qellissa said...

Lissa kalau buntu suka mkn byk..sebab tu bdan sekarang ni naik mencanak2..adesss

Prince Halilintar said...

betul tu adah..prince setuju sgt..sbb prince pun buntu sblm ni..ade antaranya yg prince amalkan..cayalah adah..blh bg tips lagi..thumb up!

mie said...

betul tu...
bacaan yaasin memang menenangkan

little_teddy said...

ada lagi...beli teddy bear banyak2...buat koleksi.Best woooo...I like.heheh

KUREKURE COMEL said...

hhmmm...mina pun sgt beruntung....
sbb ada ehem..ehem...yg sudi bg nasihat dan bimbingan...






smile....

Related Posts with Thumbnails