Ipanelonline: Jawab survey dapat duit. Daftar SINI

Thursday, August 12, 2010

Jenayah Cyber??? Klik untuk tahu maklumat korang ada di mana...

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Salam ramadhan buat semua umat islam tak kira la di Malaysia ke..UK ke...Mesir ke..Pakistan ke...Singapore ke...Kira dunia la erk...Setiap negara pasti ada orang islam walaupun minoriti...Yer tak...Moga dikuatkan iman dan dilimpahkan rahmat oleh-Nya...

Hari itu aku dah berjanji nak wat entry pasal Jenayah Cyber aka Internet ni...Kalau lama2 kan, nati tak ingat lak...Manusia mudah lupa dan lemah...huhuhu...

Ya..Hari tu aku ada mendengar talk pasal isu ni...Daripada Cyber Security Malaysia...Isu yang diketengahkan adalah berkenaan 'Cyber Criminals', 'Mobile Phone Forensics' dan juga 'Digital Forensics'...Seriusly, memang menarik topik2 yang dibincangkan dan diketengahkan oleh orang2 di Cyber Security Malaysia ni...

Pasal 'Cyber Criminals' tu...Yeahh...Memang selalu kita dengar di TV atau pun di internet pasal isu ni...Di mana ramai penyangak atau penjenayah yang cuba menipu orang secara online..Tak kira la menipu orang dalam menjual barang atau produk, suruh masuk apa2 la jenis perniagaan yang menguntungkan diorang, mencari lokasi yang best untuk mencuri dan merompak dan sebagainya...


Kadang2 apa yang kita dedahkan kat internet memang sangat bahaya...Maybe ada dikalangan kita yang cuba untuk mengeksploitasikan kita ataupun cuba untuk buat khianat kat kita..Kita mana nak sedar bahawa maklumat kita sudah didedahkan kat internet tak kira la melalui facebook ke, friendster ke, tagged ke, fotopages ke, youtube ke...Ataupun melalui blog sendiri...Seluruh dunia boleh tengok dan mengakses kita punya pages....Eerrmmm...Yang paling menakutkan tu...Errmm..Ok la, kita anggap apa yang kita kata maybe gurau2 ataupun saje nak berjenaka..Tapi orang luar anggap kita macam mana lak kan...Dah ada dah isu2 pasal ni kalu korang perasan...Kata orang, "Kerana mulut, badan binasa"..Mula la orang canang-canang nama kita dan bagitau keburukan kita...mana tak malukan...
Dan jenayah ni banyak juga berlaku di laman web Facebook di mana pengkhianat atau penjenayah ni melihat atau menjejaki aktiviti harian kita di Facebook...

Yela kan..Kata orang, "Sharing is Caring"..Right??..Tak kan la kita nak dedahkan apa2 yang ada pada badan kita dan cakap, "Sharing is Caring"...Fikir2 kan lah...Benda2 yang tak sepatutnya didedahkan tu, baik sorok2 je la...Tayang je kat suami korang...Tak kan nak tayang kat seluruh dunia nak cakap, "Aku lah cantik", "Aku lah lawa"...Huh...Insaflah...Masih sempat lagi untuk bertaubat...Opss, tetiba teremo laks...

Oh ya...Korang nak tau tak maklumat korang ada kat mana dalam internet ni...Sila la check melalui emel atau letak je nama korang di link ni...Ada banyak link, tapi letak 2 je la untuk korang tengok di mana maklumat korang berada...Link pipl dan 123people...

If korang ada masalah ataupun terkena jenayah cyber ni..boleh la emel di cyber999@cybersecurity.my atau layari laman web ni...CyberSecurity...Boleh la lapor kat situ...Kat TV pun ada iklan pasal nie...

Kat sini juga boleh mengesan jenayah melalui internet dan mobile phone..Diorang ada software yang boleh detect di mana mesej di hantar dan sebagainya...Juga boleh check digital security di mana orang leh edit gambar dan letak sesuka hati gambar kita untuk tujuan yang tidak baik ataupun nak menjatuhkan maruah kita...Diorang leh analisis dan tengok ketepatan gambar itu sama ada ori ataupun tak...Dan juga gambar yang diambil oleh CCTV...


Maybe isu blackberry yang diperkatakan tu yang nak diharamkan tu, maybe atas sebab ni di mana segala penghantaran data dan maklumat yang dibuat tidak sampai pada server Malaysia...Tapi terus pada server luar...Memang bahaya...

Kalu ada salah silap harap dimaafkan dan diperbetulkan...



p/s: Agaknya la dalam 10 tahun akan datang, if nak cari keje atau interview, just cakap kat majikan.."Google me, u can find it"...Hehehe...Tak payah dah resume or CV...

20 comments:

Keyyah said...

fuyyo..entry yg berfaedah...tetiba takut pulak nak berblog..hehe

M a W a D D a H said...

keyyah: hehe..entry berfaedah jap..sebelum ni entry melalut dan ke laut...hihi..jgn takut dilambung ombak, kalu berumah di tepi pantai...eh..ade kena mengena tak? hihi

wanie said...

ohh phm dah..mmg bhaya jgk kan..lpas ni nk kne hati2 lah..hehe..lpas ni jenayah ap lak plak timbul..haihh dunia, dunia..canggih salah, tak canggih pn slh..mcm ni lah kalo dh d salah guna..

AngahSayang2314 said...

salam ramadhan

hohoo 1 info yg baik la.. taoi kan angah rasa memang patut ada security kalau tidak ermmm abis la macam mana nak kesan kan???

khairul_bariyyah said...

ngee? takotnye... huhuhuh

maCy said...

macam mlampau plak mjikan kne gugel cri pkerja.. haha

Syafrizal said...

Saya selalu dapat email org menyamar jadi Maybank... tgk pada link website dia banyak yang menipu hehe

M a W a D D a H said...

wanie: itu la..kalu dah di salah gunakan, benda yang baik jadi xbaik..huhu



angahsayang2314: salam ramadhan jugak..:) memang patut ada pun security tu..huhu



khairul_bariyyah: rileks2..hihi..berani kerana benar..ngee..



macy: hahaha..ok la tue..kan dah canggih...kikikik



syafrizal:bahaya tue..jangan percaya..menipu tue..

echah mashuri said...

td bru lec crite psl blackbery tu..
hhaha.,,google me?cehhh..maklumat dhujung jari adah!huuu

M a W a D D a H said...

echah: ooo..yeke..meh citer kat adah lak..hihi

hahaha..google me..kan senang..xyah pikir2 nak update resume..hihi

Hamzah Ian said...

kalau aku jadi majikan sure tak ambik pekerja camtu..ehhehe

M a W a D D a H said...

hamzah ian: hahaha..ko xyah jadi majikan ar..:P tu majikan 10 tahun akan datang..ngeee

diraja22 said...

mungkinkah akan datang dunia tanpa sempadan terus..

M a W a D D a H said...

diraja22: mungkin kah?? hehe

ASaDa RyutaRo said...

saya bukan penjenayah.. saya hanya stalker yg senyap2 saja. lalala~

M a W a D D a H said...

asada ryutaro: padahal busy memanjang..:p

ASaDa RyutaRo said...

ni dh tak bizi dah adah.. tapi semalam tenet 1 hari takde. uhh!

M a W a D D a H said...

asada ryutaro: kesiannye xde tenet..rileks2..bulan pose ni..slmt berpose..hihi

ASaDa RyutaRo said...

sekarang dah ada.. takde la hidup ni terasa kosong sangat. hahaha

M a W a D D a H said...

asada ryutaro: internet adalah segala2 nya....kikiki...

hidup kosong ea asada tanpa internet...:p sile2 penuh kan apa yg kosong..lalala

Related Posts with Thumbnails