Ipanelonline: Jawab survey dapat duit. Daftar SINI

Tuesday, August 24, 2010

Dalam bulan puasa, tapi dekat nak raya...

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Pejam celik pejam celik...Tup tup...Dah nak masuk 15 ramadhan dah pun...Sungguh sekejap je masa berlalu...Rasa macam tak puas lagi berpuasa..Tapi dah rasa dah sikit aura nak raya tue...Tapi tula..Aura nak raya dulu dan sekarang memang amat2 berbeza..Tak perasan ea...Meh nak story skit...

1) Dulu2...Bila hampir2 nak raya, mula la bertungkus lumus buat kuih raya..Buat sampai berbalang-balang...Tak kisah la kuih bunga ros ke, tat nanas ker, almond london ke, kuih kacang mazola ke...Mesti best buat sama2 adik beradik...Tapi sekarang, kuih raya ni main tunjuk2 je..Just hulur duit je la...Biasa kalu gi raya, mesti orang tanya...Ni kuih tunjuk ke kuih buat sendiri...Tapi tu la..Sekarang da tak sempat..Main kuih tunjuk2 je...Senang, mudah dan cepat....

2) Dulu selalu jugak la pos kad raya kat kawan2..Beli kad raya berpeket2..Mula la mitak alamat kat kawan2 takut termiss nak hantar kad raya...Setem pun beli banyak2...Pastu bila nak pos tu, suh abang posmen poskan bila dia hantar surat atau kad raya..Pos dari rumah je...Malas nak g pejabat pos..Suka sangat menyusahkan abang posmen..Tapi sekarang, mesti abang posmen gembira dah...Sebab orang dah jarang dah pos pakai kad raya..Dah ucap melalui facebook, sms, call atau blog..Tak percaya? Tengok la nanti bila nak raya..hehehehe...

3) Dulu2..Suka je dengar mercun meletup...Kata orang..Lagi kuat bunyinya, lagi power...Dulu2 takde la plak dengar orang putus jari main mercun..Tapi sekarang dah kena marah dah bila main mercun..Selalu je dengar berita ada orang putus jari la, ayah simpan mercun lah...Dah masuk berita dah kan...Mula la mercun diharamkan...Tapi tu la...Sekarang ni, dengar mercun rasa bingit je telinga..Dan rasa nak marah je kat orang..Sebab buat terkejut...Luruh jantung dibuatnya...Adehh...

 

4) Dulu macam best je rasa g bazar ramadhan...Seronok...Tapi sekarang...Macam tak seronok plak..Kuih pun dah naik harga...Kalu tak naik harga pun, kuih tu makin mengecik...Tak pun mula la ada kes keracunan makanan ke...Ada telur lalat ke dalam makanan...Isu halal dan tak halal bab2 makanan nie...huhuhu...

5) Ulat2 tiket mula la muncul dan menampakkan muka..Kesian betul pada mereka yang terkena ngan ulat tiket nie...Masa tak raya, x mo plak muncul..Adoii...Dulu2 ada ke ulat tiket?? hohoho

6) Dulu memag rasa hepi giler dapat baju raya, kasut raya, tudung raya walaupun sepasang...Mula la sebelum raya tu berposing2 dulu pakai baju raya tue..Tak pun pakai kasut raya dalam umah..Ketuk ketang bunyinya...Ye la kan..Dapat barang baru..Sape tak hepi...hihihi...Budak2 la katekan...Tapi sekarang, rasa macam dah hilang dah aura tue..Adakah umur makin meningkat?? hehehe...

Walaupun awal lagi...Tapi still nak ucap...kikikiki...


p/s: walaupun busy dengan progress research, masih ada masa wat entry ni?? adehhh...

23 comments:

Cik Jari said...

yeahhh...dulu2 salu je lawan 'kad raya sape paling banyak' atau 'sapa paling dpt bny kad raya'...dan pemenangnya bukanlah Cik Jari...
uwaaaa,my sis salu menang sbb dia ramai kawan..

haa,cik jari suka denga bunyi meriam...best!! tapi ta suka mercun...rindunya suasana kampung...skrg nih msti da berdentam dentum bunyi meriam....

cik adah, jemputla beraya ke rumah di hari raya nanti:))

echah mashuri said...

waaa..nk balikkk....nak balik...seminggu lagi dh cuti...xsbr r sis...excited sgt sbb thn ni abg2 rya kt sini...da thn lps kt umh bini..horey!heheh

Syafrizal said...

sambut la dengan sederhana ye...

M a W a D D a H said...

cik jari: wahh..siap main lawan2 kad raye lagi ha..hahaha...eh jap, rasa2 nya dulu ade gak camtu..kikiki..pastu malam raya, mula la tampal/tepek kat raya kat dinding umah atau gantung kad raya..nak menunjukkan hari raya lah katekan...hahaha..

suka gak suasana kampung..seronok kan..hehehe

jemput cik jari gak..hehe..alamat pun tak tahu..hihihi

M a W a D D a H said...

echah: sabar ye echah..nati leh la raye puas2 kat umah tu...seronok la kalu semua adik beradik berkumpul...kalu semua tak balik, memang terasa sunyinye..huhu..

selamat hari raya echah..hehe

M a W a D D a H said...

syafrizal: sambut dengan sederhana..yang penting, hepi bersama famili, sedare mare dan sahabat handai..:)

Rashid said...

salam

Blogger tegar katakan.. hehe. takper. Dengan menulis ia bisa tajamkan lagi idea..

khairul_bariyyah said...

eh,yg pasal dapat baju raya sume 2,still happy lagi.. baju cantek kot~! hehehe...

tapi,tahun ni,x rasa sgt la aura nak raya.. xtaw la nape.. huu~~

Chaon Cornerz said...

jom main mercun adah.. best..!! hahha..

Syikin said...

aar la adah..dh semakin membesar rupanya kita nie yerk..sume dh berbeza..dulu orang belikan kita baju raya tapi sekarang kita belikan orang baju raya lak..hehe..pape pun selamat hari raya..

Prince Halilintar said...

zaman kanak2 dan dewasa memang lah xsame adah..cthnye prince..raya ni kena bg duit raya kat semua ank2 sedara...dulu best kutip duit raya...heeheee

Tomato Gurl's Life said...

zaman kanak2 paling best...dah besar bese je raya ni..nak jadi kanak2 balik leh x??huhu

M a W a D D a H said...

rashid: salam...mane ade blogger tegar..bese2 je...:) banyak idea merapu..ekekeke



khairul_bariyyah: baju cantek memang hepi...hehehe...adah pun camtu gak, aura raye dah makin kurang..tapi kadang2 raye meningkat..adehh..



chaon: jom ar..chaon cucuh api..adah duk jauh2 k...kikiki

M a W a D D a H said...

syikin: selamat hari raya gak kin..:) setakat ni masih ade orang nak belikan aku baju raya..hehe..student lagi la katekan...ekekeke..semakin matang kot..:p



prince halilintar: itu la..memang xsama...xperasan plak..ekeke..dak2 sekarang kena bagi duit raya lebih..kalu tak, dikatakan kedekut lak..haha..dak2 skrg dah tau dah nilai matawang...prince...nak duit raya..:)



tomato gurls: bole2..jom jadi kanak2..hehehe

Miss Mirror a.k.a Sam said...

Betul Adah ckp tu..zmn dulu mmg tak pernah dgr org putus jari kerana mercun..

M a W a D D a H said...

miss mirror: tu la kan..ke xpernah masuk media...hoho...

Aidi-Safuan said...

ala, biasa la. zaman kan berubah. kot2 nanti zaman anak-anak kita entah camne plak nanti. :P

M a W a D D a H said...

aidi safuan: hehehe..xtau la camne nati zaman anak2 kite..main mercun dalam internet kot...hehe..

Zaer!! said...

wah!! sonoknye bace pasal raya ni..xsabar lak rasenye..hehe..Adehh!! puase xabis lagi da nk raya..apeda zaer ni..hehe..Btw,best entry ni..teringat lak raya2 sebelum ni..hurm..hehe..

M a W a D D a H said...

zaer: puasa tak habis lagi la zaer...hehe...sabar ye..pose dulu..jgn ponteng2 puasa ye zaer..nati tak leh raya..hehe...

Asyi@alasyr said...

salam adah....
yeahhhhh.. adah da xsabar nk raya ea..
xleh2!!!!!!! adah puasa xckp neleh raya kekekekek... santai tol la ngan adah comey nie.. ade je pandai wt asyi senyum kekekek :)

iqbalsyarie said...

Ya Allah...walaupun busy,tapi masih mampu tulis panjang2!hahahah...tahniah :)

erm,another 2 weeks jew...sedih pula bila pikir2...dah nak abes da ramadhan~huhu

Cerita terbaru di blog:"saya nak kawin dan ada anak"

M a W a D D a H said...

asyi@alasyr: salam asyi...eleh..padahal asyi pun puasa xcukup..ekekeke...adah memang comey...ahaksss..:p



iqbalsyarie: hehe..mekasih2x..memang sempat walaupun busy..adehh..:p sedih gak sebab ramadhan dah nak berlalu..uwaa...rase sekejap je masa berlalu..huhu

Related Posts with Thumbnails