Ipanelonline: Jawab survey dapat duit. Daftar SINI

Wednesday, January 19, 2011

Kata kata hikmah pengubat dan penawar jiwa....

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Selamat pagi semua...Moga semua kawan-kawan saya dalam keadaan baik dan sihat sihat aje...Pagi pagi kena senyum senyum selalu...:)

Pagi-pagi bukak blog, banyak yang buat entri pasal orang ramai mengutip duit syiling yang jatuh di mana kereta yang dipacu telah berlaku kemalangan...Berlaku kat PLUS....Korang rasa patut tak amek padahal duit syiling bukan hak milik kita...Fikir kan dan renung2kan....

Tetiba teringat kisah teladan pada zaman nabi dulu dimana seorang pemuda telah mengambil dan makan buah epal yang bukan hak miliknya...Setelah menyedari yang dia telah bersalah dan terus mencari tuan punya pokok dan mahu meminta maaf...Untuk cerita yang selanjutnya, leh la baca kat SINI...

Oh ya...Terlajak lak kat situ...Hehe..Sebenarnya nak cerita pasal kata-kata hikmah...Perlu atau tak kata-kata hikmah ni dalam kehidupan...Ya...Nak nak bagi mereka yang dalam keadaan bersedih, tertekan, putus asa, putus harapan...Mesti mereka merasakan, "Ya...aku tak boleh buat...", "Ya...aku dah putus harapan..." ataupun "Ya, aku dah menyesal dan tak mahu lagi buat menda ni..." Dan aku rasa mereka patut berfikir sejenak, merenung kembali atau pun mencari kawan2 rapat yang positif (jangan yang negatif ok) atau famili yang terdekat untuk 'membakar' kembali semangat yang hilang tu...Kata orang, jangan mengambil jalan pendek yang tiada penyelesaian dan akhirnya memakan diri...Eh, tetiba plak kata-kata hikmah dari akalku berbicara...Ngeh ngeh ngeh....

Antara kata kata hikmah dan kata kata pembakar semangat jiwa yang baik....(Actually untuk aku juga...:) hikhikhik)

"Orang yang gagal adalah orang yang tidak mampu mengurus masalah.Hanya manusia yang mampu mengurus masalah sahaja yang boleh berjaya"

"Tiada jalan singkat untuk kita sampai ke sesuatu destinasi yang sememangnya jauh. Perjalanan tetap melibatkan langkah demi langkah dan tingkat demi tingkat"

"Lebih baik berusaha menyalakan lilin dari menyumpah kepada kegelapan"

"Orang yang berjaya ialah orang yang melakukan tindakan yang tidak mampu diimaginasikan oleh orang lain, malah tidak mampu dilakukan oleh orang besar sekalipun"

"Belajar dari pengalaman adalah guru yang paling baik. Jatuh pada lubang yang sama adalah suatu kebodohan"

Kredit to owner blog...Korang boleh la lawat SINI untuk mengetahui kata kata hikmah yang lain untuk kita teladani dan renungi....

Yang paling penting bagi aku sekarang nie adalah....

"TINDAKAN....USAHA....KEKUATAN....SEMANGAT"

Actually, diri sendiri yang perlu lakukan....Hiyaahhh...Hiyahhh...Hiyahhh....Bayangkan berada kat Gunung Everest...Sikit jer lagi nak sampai ke puncak....Tolong lah kaki, jangan cramp di tengah jalan.....

 
Pernah naik Eye on Malaysia satu ketika dulu di Melaka...Umpamakan wheel tu ngan hidup korang....Kalau korang berada di atas, jangan lupa yang di bawah ya...Dan jangan asyik mendongak ke langit, tapi lubang di bawah tak nampak.....hehe



p/s: Minda juga perlu baik...huhu

20 comments:

syarifah radiah ibrahim said...

tak sempat pun naik eye on msia kat mlk tu
hehe~

btw terima kasih untuk entri ni
pagi2 lagi dah dapat baca kata2 yang best
;D

M a W a D D a H said...

rugi..rugi...hehehe...ala, xpe, next time leh naik kalau melaka nak amek balik wheel tu..hehe

sama2 dear...;)

Prince Halilintar said...

yang mane bukan hak kite mesti minta kebenaran dulu dari Tuannya kan..setiap ape yg kite lakukan jgn lupe ade yg sentiasa melihat dan mencatatnya..hehe..renung2kan dan selamat beramal....=)

M a W a D D a H said...

prince halilintar: betul2..
ak ah..memang sentiasa ade yang melihat..dah yang mencatatnya ada di bahu kiri dan kanan kita...;)

budak hitam said...

Salam..

blog walking ni mmg slh satu cara itu bukak mnda dan legakn hati kan?..

y BH ckp mcm tu? BH ni jns mls mbaca tp bca blog org rajin plak.. so serba sedikit ilmu blh dpt dr bc blog org..

thanx utk kata2 hikmah tu.. mnsia ni sllu tlupa.. kdg2 kata2 yg simple mcm ni

"bersabar lah.. org yg sabar adlh org yg bijak"

pun mampu buat kte lega.. pdhal kte sndri tau, cma kte x igt.. bile ada sum1 yg igtkn br kte rs lega..

wahai manusia.. sentiasalah bpesan2 pd kebaikan..

maCy said...

semangat! semangat! hehe

bdw macy ada baca gk sal kutip duet tu. ta nye bkn kte nye

platipus said...

manusia mudah jatuh
bila ada kata2 hikmah mcm ni
jd terus bersmngt

Joe said...

pernah naik kat ttwangsa & m'ka. free.. ada orang dalam he..he..

E.d.Y said...

pernah naik kat titiwangsa je..kat melaka sama je kot

NaNaJoe said...

adah!!! dapat gak masuk blog adah ni...huhuhu~~
kutip2 syiling jom!!ngeee~~

kiwi said...

kiwi x pernh naik eye on malaysia..btw suke kata2 hikmah ^^..
hihi

sukahaha said...

adah tak takut ke naik benda tu? hehe..

jemput sini yer
blog Matdin

M a W a D D a H said...

budak hitam: wslm..betul tu..kadang2 blogwalking bagus jugak..cuma itulah, kekangan masa yg mencemburui kita...:)

berpesan2 la kita sesama manusia..:)

M a W a D D a H said...

macy: yeahhh..hehe..ntah la..mcm2 ade..hihi



platipus: yeah..moga kita jadi lebih semangat..:)

M a W a D D a H said...

joe: wahh..best ah die main org dalam..lain kali, kalau nak main org dalam, ajak aku..keh keh keh...



edy: memang sama pun..yg dr titiwangsa tu berpindah ke melaka...

M a W a D D a H said...

nanajoe: yeay..hehe..xmo la kutip..panas..hihi



kiwi: dah xder dah la kat melaka nie..hihi..thanks..:)

M a W a D D a H said...

sukahaha: tak..:p

Shaheila Malek said...

Eye oh malaysia mmg best, tinggi lak tu ^^

Yuni Aisyah said...

kata2 hikmah penting dlm kehidupan kte...leh jd pendorong utk kte mju kehadapan..:)

dah naik 2 kali eye on msia time kt kl...best2..tp lembab...kalo laju mesti lg syok..:P

M a W a D D a H said...

shaheila malek: tengok pemandangan..syok kan..:)



yuni aisyah: betul2 tu yuni...:) wahh..kalau laju sgt, bahaya gak tu yuni...tapi kadang2 kalau lembap, pening plak erk kepala nih...hihi

Related Posts with Thumbnails