Ipanelonline: Jawab survey dapat duit. Daftar SINI

Monday, January 10, 2011

Crochet: Macam mana aku leh terjun dalam bidang nie...

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Kat entry sebelum ni....Kat SINI...Aku telah berjaya mengait external hard disk cover...Tepuk-tepuk tangan untuk aku...Bukan senang weh...Bagi aku yang mula nak ceburkan diri la....Insyaallah, lama2 aku nak buat yang lagi cantik pada tu...Semangat...Semangat....Yeehhhaaa....

Okeh...Kenapa aku dah start mengait nie...Ekceli, tak tercapai dek akalku nak menceburi bidang ni...Yelah, sebelum ni, minat panjat pokok, main masak-masak (masa kecik la...hehe), tak terfikir lak leh berseni gak tangan aku nie...hihihi...

Nak startnya macam mana kan..First, sebab aku nak mencari external hard disk cover yang comel2 lagi cute gitu...Google mengoogle la kan...Dan terjumpa lah satu blog yang boleh mengait...Tak kisah la kait kasut baby ker, cell phone ke, topi ke..Kiranya kena tempah lah kan...Dan aku mula la mencari design2 kat internet yang cute2 gitu...

Bila dah mengooggle ni banyak gak la jumpa beg2 yang comel, cell phone yang comel...Dan banyak lagi lah yang comel2....Oh tidak...Memang cute giler....So, dengan ikhlas hatinya...Baik aku mencuba...Mana lah tahu menjadi...Orang kata, belum cuba, belum tau...hihi...

Start hari tu, aku mula lah gelabah nak mencari crochet hook dan benang...Cari benang kat Mydin....Ngan adik dan anak buah...Semangat gitu...hahaha...Benang biru yang dipilih tapi crochet hook tak leh beli lagi sebab kat Mydin jual 10 hook sekaligus...Banyak tue...Nak satu jer...So, beli la kat kedai....

First time mengait, of course la kat youtube...Hihihi...Dan rupa2nya..Akak aku pun pernah mengait dan anak buah aku pun pernah pegang crochet hook tue...Lorrr..Ingat aku je yang ketinggalan....Ngeee...Tapi memang first time, kena belajar cara nak pegang crochet hook dan cara nak pegang benang crochet tu....hehe..Sekarang ni dah pandai pegang la kan....Nggeee...

Sampai kat Melaka nie...Rupa-rupanya..Keyyah memang otai dalam mengait nie...Lorrr...Baru ku tahu..Hihihi...So dia lah sifu aku sekarang nie...Sifu aku ada dua...Keyyah dan Youtube...Hebat tak? Thanks to sifu2 aku...Jasamu amatlah aku hargai....

Aku mahu mencuba mengait lain lak..Yeahh...Dan malam tadi...Berjaya jugak aku mengait "Blue Heart" sambil2 tengok AJL 25...Ana Raffali menang...Yeaahhh...





p/s: Hidung tersumbat, telinga tak dengar, mulut kuar mukus...Selsema la tue...Mahu mencari ubat....

28 comments:

dyea irdina said...

mmg seronok mengait...sy ada satu fail patern unt mengait..tp syng dah kn makan ket anai2...leh kongsi link tak kat mn nak cr dia punya patern...

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salam..
akak pun minat mengait.. kalau dah pegang benang kait.. kadang tu sayang nak letak /berhenti.. ralit punya pasal. Tapi itu dulu2 la.. skrg ni.. betul2 dah tak sempat nak buat benda2 ni lagi.. tp alhamtulillah.. hasil kaitan yg lama2 dulu masih boleh digunakan sampai skrg.. akak takde wt benda2 comel mcm tu.. dulu2 akak suka wt alas tv, alas almari, topi budak, stokin baby & mcm2 lagilah.. hehe... mmg seronok..
teruskan minat yg baik ini ye..

echah mashuri said...

erkk..echah bilalah nak ade hobi mcm nie.hehehe...mcm seronok je.tp tgn xberseni.hikhik

Prince Halilintar said...

hebat adah ni..dulu mak prince pon rajin mengait tapi sekarang die kate dah lupe..kecik2 dulu die jahit prince suke wat main benang yang mcm2 warna tu..haha

M a W a D D a H said...

dyea irdina: oohh..ni kira sifu la gak ni..leh la belajar...adah ade tengok link ni

http://www.crochetpatterncentral.com/directory.php

tapi adah xreti la buat ikut tulisan..kalau tengok youtube, boleh la...huhu...

nak belajar ngan dyea irdina leh??

M a W a D D a H said...

madiha: wslm..bestnya akak leh wat macam2...nak belajar ngan akak la...huhu...



echah: minat tu die datang ngan sendiri...mungkin echah berseni bahagian lain kot...:)

aniz said...

waaaa pandainya adah mengait..buleh wat tutorial lak pas ni..=)

M a W a D D a H said...

prince halilintar: biasa2 je prince...suka ea prince main benang tue...hihi..

M a W a D D a H said...

aniz: lum terer lagi nk wat tutorial aniz...huhu...

little_teddy said...

buatkan sweter utk aku satu leh??

M a W a D D a H said...

little_teddy: tuk teddy bear ke tuk tuan teddy bear?? kekeke

Mknace said...

:) :) :) terbaeekkk!!!!

sukahaha said...

adah? xde shoutmix dah ke? hehe..

jemput2x..
Blog Matdin

Abang Jonni said...

yeayyy... adah dah pandai buat... crochet.. camna nak sebut ek...

tahniah... buatkan baju boleh... huhuhu...

gades ain said...

mukus tuh ape kak adah? hek hek!

bulatkocik said...

nak satu.. tp bulat nk yg bentuk kasut.. adah buat nnt bulat bayar lar... hehe..;)

sukahaha said...

adah.. nape nama blog matdin x naik gak ek lepas update?

AngahSayang2314 said...

kalau makan ubat makan sekali antibodi tau

M a W a D D a H said...

mknace: hehe



sukahaha: buang tuk sementara kot...

M a W a D D a H said...

abang jonni: yeay..sebut betul2...hihi...belum boleh lagi la nak buat baju...hehe



gades ain: lendir...hikhik

M a W a D D a H said...

bulatkocik: betul ker nak ni??



angahsayang2314: makan ubat selsema je...huhu

maCy said...

macy nak! macy nak! ;p

sukahaha said...

adah tak nak terjun dlm kolam ke? hehe..

p/s: cbox adah kat mana? dah buang ke?

jemput sini yer
blog Matdin

Ellen said...

Wah! Adah pandai nyer...ellen tak pandai la..bagi ellen satu boleh?hehehe...kalo minat apa pun leh jadikan...

M a W a D D a H said...

macy: macy nak ape yang...:)



sukahaha: lame tul rase tak terjun dalam kolam...hehe

M a W a D D a H said...

sukahaha: ghaib buat sementara waktu...



ellen: hehe...kalau minat, ape pun leh jadi...hihi

CIK TOM said...

cik tom nak gak adahhhhh!!!!!!!!!

mISs BluShEr said...

menarik nye adah..best gak hobi cmni...nk try lerr....hehhehe..

mn tau blh mngait utk my baby =) (wink..wink)

Related Posts with Thumbnails