Ipanelonline: Jawab survey dapat duit. Daftar SINI

Sunday, September 5, 2010

Suka duka di hari raya...

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Salam pagi...Tengah2 blogwalking nie...Ada jumpa satu contest yang best gitu...Pernah jumpa gak kat blog orang lain...Blog cik jari kot....Nak cuba menaip2...Kot2 la idea mencurah2 untuk ditaip...Sebelum tue jom tengok banner...

Contest Raya Meletops

Jom tengok syarat2 dia dan nak join klik SINI

Tarikh tutup ialah hari ini iaitu 5 September tapi dilanjutkan sehingga hari raya pertama dan hadiahnya memang lumayan...Dapat duit raya...Jom terjah...


Pena keyborad menari-nari di sini.....

Di hari raya..Banyak kenangan pahit manis kelat masin tawar..Ha..Sume ade...Kalau nak cerita yang manis2 campur kelat2 skit haa...Nak diceritakan pada suatu hari di hari raya tahun tahun tahun yang lalu....Banyak tahun sebab memang dah lama ia berlaku dan berlalu...Yeah..Yang pasti zaman kanak2 la yang paling menyeronokkan di kala apa?? Yang pasti kanak-kanak akan jawab..."Di kala dapat duit yang banyak la"...hehe..Adah and the geng memang tak ketinggalan bab2 nak mengutip duit raya nie...hehehe...Mula2 pakat dulu ngan adik beradik, sahabat2 dan jiran2 ni nak start umah mana dulu dan yang mana last...Kiranya ada plan..Hebat tak?? hahaha...Yang pasti gi umah sedara mara..Kiranya masa nie tak mo la jalan2 ngan famili sebab diorang gi umah sedara je...Tapi..Kitorang plan nak beraya satu kampung...haha...Jalan2 sambil nyanyi lagu raya...lalalalal...blablabla...."Assalamualaikum tuan umah...Datang nak beraya nie..."..Ramai2 ucap salam..Siap ada lagu lagi ha..hehehe..Tuan umah..."Waalaikumussalam...Wahh..Ramainya"...Kitorang pasti la tersenyum simpul sambil menayang baju raya dan poket serta beg raya sebab nak isi duit...hahaha...Bila habis makan kuih.."Tuan umah...Kami dah nak balik"...hahaha...Aksi menunjukkan muka masing2 nak duit raya...Hahaha..Walaupun dapat duit syiling besi yang berat itu..Tapi kami suka...Kiranya masa tu RM1 dah banyak tue...Apa2 je la adah...hehehe...Kiranye beraya sampai lah ke petang...Tapi yang tak tahan tu...Pergi lah satu umah nie..."Assalamualaikum..Kami datang nak beraya...Ada orang tak??" hehehe.."Waalaikumussalam...Ha..Masuk2"...Bila dah duk elok2 nie.."Eh,korang sume ni anak sape ea"...hahaha..Yang pasti kitorang redah je walaupun bukan saudara mara...."Makcik..Kitorang duk umah yang dekat ngan pantai tu"...hehe..Mula la makcik tu kebingungan tapi muka hepi jer...hehe...Yeah..Dapat duit raya lagi...lalalala....Bila dah ronda satu kampung, gi kampung sebelah lak...Kalu jalan kaki tu kadang2 jumpa la ngan segerombolan kanak2 lain...Hahaha..Pasti macam kami jugak...Tetttt...Balik umah, mula la kira2 ngan adik beradik duit raya...Kalau ada yang terkurang...Pasti..Pasti pergi lagi esok...Dan keesokannya..."Assalamualaikum..Kami datang nak beraya nie"...Tuan umah..."Haa..masuk2.." dan tetiba..."Aik..bukannya korang dah datang semalam ea...Dah tak leh dah duit raya..Makan kuih raya jer la ea..."..Dalam hati...Alamak...Makcik ni kenal...Errmmm..."Eh makcik...yang tu bukan saya..tapi kembar saya tue"...hehehe..pape jer la adah woi..hahahaha

Jom terjah...Yeah...

Dan walaupun kenangan manis ada...Kenangan pahit jugak tetap ada...Bukan setakat pahit..Rasa kelat dan kelam pun ada..Huhuhu...Actually pada 10 syawal aka hari raya yang ke 10, tiga tahun lepas..Mak adah dah tiada..Rasa sedih sangat2 dan terasa kehilangan yang amat...Masa tu ada juga famili adah yang dah ke kota nak bekerja kembali...Adah juga masa tu dah balik sini sebab masih study...Dan pada malam itu akak tepun yang katanya mak adah sakit tenat dan dimasukkan ke hospital...Buat pengetahuan, mak adah tak pernah masuk ke hospital sebab sakit...Ni la first time dia dimasukkan ke hospital...Balik la adah ke kampung halaman...Perjalanan itu...Perjalanan untuk pulang ke kampung terasa sangat lama dan amat panjang skali..Di pertengahan perjalanan, hujan turun lebat giler2...Sampai nak tengok jalan kat depan pun tak nampak...Adah tak mandu...Abang ipar yang bawak kete...Perjalanan yang makan masa 8 jam jadi 15 jam...Siyesly rasa panas je bontot duk dalam kete lama2...Bila sampai di hospital..Dapatla lihat wajah mak...Masih boleh bercakap seperti biasa...Tapi rasa sangat sedih masa tue..Wayar berselirat di badan...Nampak wajah mak lain pada yang biasa...Ada sedikit pucat...Mak boleh duduk seperti biasa..Bercakap2...Masa tu nurse dan doktor datang..Katanya mak dalam keadaan kritikal..Kena buang air tulang belakang...Sebab tak stabil..Errrmm...Diizinkan...Pastu kembali ok....Dan tak lama.......Adah tak mo cerita lagi...Rasa sedih sangat...Mak dah tak ada...Mak menghembuskan nafas yang terakhir depan mata adah....Rasa tak percaya..Terkejut...Sedih..Sekelip mata je benda ni berlaku...Zaapppp...Tak mo citer dah...Tak mo citer dah...sobsobsob...Air mata turun laju2..Uwaaaa....

Dan hari raya lepas tu sedikit muram dan hambar...Tak dapat lagi salam ngan mak...Tak dapat lagi rasa masakan mak...Tak dapat lagi rasa nasi dagang mak yang sedap tue..Tak dapat lagi rasa gulai2 dan pulut kuning...Try gak masak tapi tak jadi macam mak buat...Rasa masakan tak berapa sedap dah....huhu...Dah..Dah...Xmo sedih lagi..Hidung yang tersumbat nie mula dah tak tersumbat...Moga rohnya dicucuri rahmat dan ditempatkan dikalangan orang2 yang solehah dan beriman...Aminnnn...Al-fatihah....

Gambar famili tahun lepas...Beraya tanpa mak...Sayangi mak anda dikala dia masih ada...

p/s: Entry gembira kemudian sedih lak...huhuhu...Keyboard bergerak ikut kata hati....

15 comments:

iqbalsyarie said...

Tumpang bersedih atas berita kehilangan ibu tercinta...apapun,sebagai anak..kitalah sajalah yg mampu membantu mereka di dalam kubur.InsyaAllah dgn doa anak yg soleh solehah :)

TERBARU: Bayyinat-penjelasan

Chaon Cornerz said...

contest lagi.. ade nampak kat cik jari haritue.. gud luck ok.. banyak pengalaman beraya yang nak dikongsi kan.. ada suka ada duka.. lumrah dunia la tue.. =)

Keyyah said...

mula2 baca senyum sorg2 teringat kisah kanak2...tp lepas 2 sobsob.. sabar ye Adah...

Gudluck adah..kalo menang kita kongsi ye..hehe

khairul_bariyyah said...

sabar ye cayang..dak comot pon paham perasaan tu.. tp,kehilangan seorang ayah la.. huu~

gud luck ye~~ =) tamo sedih2..

alfatihah untuk mak adah juga untuk ayah dakcomot..

ASaDa RyutaRo said...

asada baca pun tumpang sedih. doa adah kan masih ada untuk bagi kat mak adah. jangan sedih-sedih dah ea.

gud luck utk contest ni adah.. =)

dah sehat lom ni?

M a W a D D a H said...

iqbalsyarie: :)..ya..kita sebagai anak yang masih hidup nie perlu mendoakan dia dari jauh...thanks atas peringatan..:)



chaon: nie last contest kot sebelum hari raya...hehe..contest nie macam dah jadi entry dari hati ke blog lak..huhu...thanks ya cha'on..:)suka dan duka dah jadi perencah kehidupan...



keyyah: seronok kan zaman kanak2 dulu2...kalau nak dicerita semua..confirm satu hari tak habis nak cerita..hehe...

adah seorang yang penyabar...:)

thanks dear..kalu menang..duit masuk poket adah..hahaha...

M a W a D D a H said...

khairul_bariyyah: dak comot kena tabah dan sabar gak...hanya doa yang mampu diberikan sebagai hadiah tuk mereka...thanks dear...:)



asada ryutaro: ye asada..hanya doa dari sini yang mampu diberikan...thanks asada...doa kat adah banyak2 moga menang...hehe

adah dah sihat dah skit..cuma batuk je kadang2 tu muncul...:)

XIX Dragunov said...

nasi dagang x de lagi~ uwa~~ da la x de orang bagi tau...dem~!

Hairil Rizal said...

Masuk tahun ni, 11 tahun Warlord beraya tanpa ayah...

|| NaFiRaa || said...

hehehe.. terkenang plak zaman kanak2 dulu.. raya jek.. misi utama kumpul duit raya..:)

aZLiNa aZiZ said...

Assalamualaikum mawaddah. Maaf lambat terjah blog. Hahaha, bab gembira tu, best! Cerita menarik lah. Tunggu second juri pula ya. ;p

♥xaturen♥ said...

tumpang sedih.. sabar je, masih ramai yg sama setory ngan adah tau..

Cik Jari said...

yeay~~gud luck adah :)

M a W a D D a H said...

XIX dragunov: beli kat kedai je la..huhu



hairil rizal: al fatihah buat arwah ayah warlord...



nafira: tau xpe..hari raya je..confirm nak duit raye kan..lagi banyak, lagi beshhh...hehe

M a W a D D a H said...

azlina aziz: waalaikumussalam azlina..takpe lambat pun..janji terjah..hehe...tak sabar nak tengok sape pemenangnye..hehe..



xaturen: tue la..kena bersabar dan tabah...



cik jari: gud luck gak buat cik jari...:)

Related Posts with Thumbnails