Ipanelonline: Jawab survey dapat duit. Daftar SINI

Monday, June 20, 2011

Hidup best dan tak best...Tapi yang hakiki dicari...

Assalamualaikum dan salam sejahtera....

Salam pagi semua...Alhamdulillah kita masih lagi diberi nafas oleh Allah untuk kita meneruskan sisa-sisa kehidupan yang indah dan tenang walaupun kadang kala ia banyak mencabar kita dalam menempuh liku-liku kehidupan....Rasa amat tenang sekali mendengar burung2 saling berkicauan di pagi hari dan dapat menghirup udara segar di selepas hujan...Terapi buat ku di pagi hari tapi sedikit tercemar dengan bunyi dan asap motor, kereta yang sedikit merosakan halwa hidung dan telinga....Ya lah, jiran mahu pergi kerja dan menghantar anak ke sekolah...:p...Rutin di pagi hari dimana bukan dihari minggu...:)

Kadang2 bila kita rasa hidup kita sentiasa tenang, kadang2 ia tak mencabar kita...Macam tiada apa2 untuk kita perbaiki dan berubah...Aku sangat suka akan ketenangan dan selalu berusaha mengabaikan masalah yang datang yang mengusutkan kepala otak...Kadang2 selalu je 'erase' atau erti kata padam akan masalah tu....Teruk betul rasa bile difikirkan kembali....

Kadang2 hidup kita perlu ada tekanan dan masalah untuk kita cuba mencari jalan penyelesaian dan jalan itu mestilah berada di jalan yang benar dan lurus...Sangat bahagia kalau masalah itu menempa kejayaan....Pengalaman kegagalan kita adalah satu pengalaman yang indah untuk kita berfikir kembali dan mungkin ia akan menjadi benteng hidup kita....Dan kadangkala pengalaman kita yang pahit dan agak2 kelat tu boleh mematangkan kita untuk mendepani kita di masa akan datang....


Kadang2 kita sentiasa lalai akan tanggungjawab kita..Tak kiralah pada manusia atau pada tuhan kita...Terleka dengan buaian kehidupan dunia....Tak memikirkan kehidupan hakiki yang sebenar...Kita perlu mencari sedikit ruang untuk kita bermuhasabah diri dan merenung kembali apa yang diperlukan dalam hidup...


Dan sesungguhnya Kami jadikan untuk neraka jahanam banyak dari jin dan manusia yang mempunyai hati (tetapi) tidak mahu memahami dengannya (ayat-ayat Allah), dan yang mempunyai mata (tetapi) tidak mahu melihat dengannya (bukti keesaan Allah) dan yang mempunyai telinga (tetapi) tidak mahu mendengar dengannya (ajaran dan nasihat); mereka itu seperti binatang ternak, bahkan mereka lebih sesat lagi; mereka itulah orang-orang yang lalai- surah Al-A'raf ayat 179.



Kadang2 kita yang kerdil ni, bila susah bila sedih baru nak ingat tuhan...Dan mengadu pada tuhan kita...Tapi bila gembira, kita lupa akan dia seketika....Bersyukurlah yang kita masih diberi nafas dan nyawa...



p/s: jodoh kita tiada siapa yang tahu....tetiba...=,='

13 comments:

Keyyah said...

ayat last 2 macam ada makna ja...emmm

Nasriq said...

hik hik hik... tang p/s tu kan... aku dah jadi agen penjari jodoh... nak aku tolong ke? hik hik hik...

little_teddy said...

huraaayy huraayyy...! tetiba je kan aku ni bear yang menyemak.

tersentuh aku.Hahaha.Nanti aku forward kat tuan aku yer.Thank you .
Kadang-kadang kita tak sedar, bahwa ada orang yang lagi bermasalah dari kita kan.

P/s cehh...jodoh?Sabar-sabar ek.hehhe

M a W a D D a H said...

keyyah: semua ayat di atas memberi makna...:) hihi...



nasriq: boleh jugak...haha



little_teddy: kim salam kat tuan ko tue...suh dia banyak bersabar yo...:)

bunga said...

yang pahit kadang2 mampu membuat kita lebih tabah n mengenal ALLAH..

Aniz said...

betul tu adah..sgt muhasabah diri baca entry ni..

tapi kan...kannn...kannnnnn....

tetiba ada part jodoh plak kat bawah tu...haaaaa!!! jawabbb jawabbb....hehehe

M a W a D D a H said...

bunga: betul2...sokong bunga...:)



aniz: hahahahaha...tetttt...nk suh aniz carikan...haha

wadud@duad said...

hidup mana yang best adah.. serius kata semua hampeh.. tapi kalau dasar pada quran dan sunnah.. yeps tuh paling best.. hehehe..
thanks for sharing..

ïêmå å¢klê§ said...

ait,,
ad orang nk lamar adah ker???

Mr iz said...

hidup penuh ranjau dan cabaran.. tapi hidup itu indah jua.... he he he he... manusia memang dah kebiasaan kot begitu.. bila susah baru nak ingat bila senang enjoy tak ingat...he he he... tetiba je tersangkut bab jodoh...he he he he...wachaaa...he he he

emieysandra said...

setuju sgt ng entri ni^^

M a W a D D a H said...

wadud@duad: betul tu...sharing is caring right...:)



iema: aisshh...xder la iema..



mr iz: wacchhhaaaa...hahaha



emieysandra: kalau setuju angkat tangan...:) hihi

zati embong said...

manusia mudah lupa.bla dapat kesenangan,lupa yg ianya dtg dr tuhan.

Related Posts with Thumbnails