Ipanelonline: Jawab survey dapat duit. Daftar SINI

Tuesday, June 7, 2011

Gerbang Perkahwinan...

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Salam pagi pembuka bicara...Salam untuk mereka yang ternanti-nanti dengan coretan ku...Tertunggu tunggu dengan penuh debaran dan perasaan ingin tahu yang membuak-buak...Who knows kan...:p

Isu gerbang perkahwinan...Ehemmm...Pada kawan2 yang dah melalui gerbang perkahwinan untuk minggu akan datang, ku ucapkan selamat pengantin baru....Moga umat islam berkembang dan melahirkan zuriat yang baik dan pintar dalam segala segi dan aspek...Sape yang tak nak anak2 yang baik, soleh, solehah dan maju ke depan dengan jayanya dan berjaya mengharungi liku-liku kehidupan yang penuh onak dan duri nie...Dunia sekarang dah macam2 hal dah...Cuma kita ni, boleh ker tak menepis dan mengharungi ujian2 yang diberikan kepada kita. 

Ku duduk berdiskusi bersama teman2 berborak dan bercerita dengan panjang lebar tentang isu perkahwinan...Ohh, perkahwinan memang nampak indah tapi penceraian memang menakutkan...Pada awal2 perkahwinan memang indah tapi berbaloi ker kalau seketika cuma...Sigh...Sekarang ni orang kahwin muda pun boleh bercerai...Huhuhu...6 bulan kahwin, then bercerai...Uisshhh...Sape tak takut...

Mungkin puncanya adalah lelaki dan mungkin juga adalah perempuan...Agak2nya lah kan, lelaki atau perempuan yang menjadi puncanya...Kawan aku bercerita yang ada membernya hanya beberapa bulan je berkahwin then bininya nak bercerai disebabkan oleh lakinya adalah gay...Aisskkhh...Wujud lagi zaman jahiliah ni...Nauzubillahiminzalik....Ya..Diorang suami isteri memang kahwin jarak jauh..Means, kahwin, tapi disebabkan sayang akan kerja masing2 diorang ni kena tinggal berjauhan...Bila nak berjumpa pada hari minggu, yes suami isteri ni memang keluar tengok wayang bersama tapi disebelah kiri lakinya adalah bininya dan disebelah kanan lakinya adalah lelaki...Diulang, lelaki...Pelik tak...Masalahnya laki bini ni dah la jarang berjumpa, then boleh plak dia bawak kawan 'lelaki'nya itu...Kesian plak kat bininya...Hurmmm...

Ni mungkin salah satu puncanya, banyak lagi yang bersepah2 alasan yang diutarakan dan dibincangkan di pejabat agama...Huhuhu...Bagi aku, perkahwinan adakalanya indah adakalanya pahit....Tapi sangat indah kalau dapat handle yang pahit itu...Kalau lah....:p



p/s:  Kalau kahwin, tak mahu lah tinggal jauh ngan laki...:p

17 comments:

bunga said...

betull..bunga pun xnak duk jauh2 ngn suami..haha..lau leh nak jer bertepet ngn dia..hakhahka..(mood gatal dah tiba ni mawaddah..hahahah)

Cik Ezy said...

adah..
meh join ni..
=)

http://lemonribena.blogspot.com/2011/06/cik-ezy-nak-bagi-hadiah-ni-cepat-join.html

Nasriq said...

owh... adakah dah nampak tanda2 untuk kawen...

zati embong said...

jat pernah terfikir nk stay jauh2 tau.haha skrg lehlah fikir cmtu,try tgk bl da kawen nnt,takut jat terus berhenti kerja je.hihi

JARI TERBARAI said...

salam kenal...

hmm kalo bab penceraian ni, gua lagi suka kalo kite tengok balik nawaitu perkahwinan tu balik. Kalo niat baik, maka baik la natijahnyer. kahwin ni ibadat, buat dapat pahala. Malangnya ramai yang kahwin atas dasar nafsu semata-mata, bukan sebab nak ikot sunnah nabi dan ikot suruhan Tuhan... benda yang baik tak boleh bercampur dengan yang tak baik... jadi sape2 nak kawen, ikhlaskan hati dulu ;)

intan suraya said...

haha.. asal cuti sekolah je mesti msk mood kawen.. ape nk wat byk sgt knduri.. hmm.. adah bila lg ye??hehe

Abang Jonni said...

musim cuti sekolah... adalah musim kawen... malasnya nak jln2 ke kenduri kawen..

kehkehkeh..

ASaDa RyutaRo said...

berkahwin atas dasar iman lebih membahagiakan. kalau semata2 kerana seks, mmg payah la nak bertahan lama.

little_teddy said...

nak kawin jgak...hahahaha

sarah shafie said...

tk nk jgk duk jauh dgn suami..hehe

Mrs H said...

adah lak bile lgi nk kawen? hehe

aniz said...

adah ooo adah...seramnyaaaaaa kisah tuuuu...ggrrrrrrer

jiee c0mey said...

ish2..satu perkahwinan adalah gerbang satu ujian yang maha besar..ujian yang macam mana tu bergantung kepada qadak dan qadar..tak semestinya bila dah kawin tu..dah tak de masalah..mungkin satu jalan penambahan masalah..sebab tu kena banyak bersabar orang yang berkahwin memang akan banyak dugaan..tapi bezanya ada 2 kepala yang kena handle..ye dok??

BelajarBlogspot said...

adah.. nanti wat n3 pasal pandangan perempuan pada laki.. :D

bulatkocik said...

kita pun... klu boleh nak duduk dekat2 jer ngn dia.. tanak brenggang lgsg.. klu boleh nak mndi pun skali.. kih3..

KUREKURE COMEL said...

hehehe..aci senyum dulu tak?...lalala


cmne ek nak ckp..sbb pengalaman mina...hhmmm..byk dugaan wooo...


kalau mkn hati..takleh lawan2 dah...
kalau time kapel dolu2...blh la nak naik hanginkan...now....sendiri paham lah...hihihi..

Aretikz said...

setuju dgn jari terbarai dan asada ryuto.. hehe..

hakikatnya.. smua kena kmbali kpda syariat islam.. kdang2 hnya krana satu perkara tak disukai.. maka bergaduh laki bini.. hakikatnya boleh settle degn cara terpuji.. ykni mngikut cara nabi..

Ali dan Fatimah pun pernah juga berselisih faham.. tapi.. berbaik juga akhirnya.. kisah mreka cukup romantik.. mcm mna mereka berdamai dgn baik.. hehe..

Related Posts with Thumbnails