Ipanelonline: Jawab survey dapat duit. Daftar SINI

Sunday, June 19, 2011

Cast away on the moon...

Assalamualaikum dan salam sejahtera....

Salam hepi holiday semua...Macam biasa, aku ternak lemak di hari minggu...Tak gi jalan mane2 pun...Duk umah, bangun, makan, duk depan pc, termenung, basuh baju....Nak stadi pun malasssss....Aduhhh...Minggu lepas memang rasa malas giler...Apa nak jadi daaaa....Due date da nak dekat....Waaaa....Semangat yang hilang....Mahu nyanyi lagu XPDC!!!...Jommmm...

Actually baru lepas habis tengok movie korea "Cast away on the moon"...Citer lama....Menarik untuk ditonton...Nampak cam boring tapi sebenarnya tak boring....Banyak pengajaran kat situ...


Okla..Meh aku citer sikit2 citer nie...

Citer ni mengisahkan seorang lelaki yang mahu bunuh diri dengan terjun dari jambatan...Tapi dia still terselamat dan terdampar di sebuah pulau yang tidak berpenghuni...Kat sini lah dia survive diri dia untuk hidup dan pada masa yang sama ada seorang gadis yang mengintai perbuatan dia melalui teropong dan tettt....Happy ending....Kehkehkeh....Lagi menarik kalau korang tengok sendiri...hihi...


Pengajaran daripada cerita ni untuk aku kongsikan bersama....

1) Jangan bunuh diri...Sia2 je hidup...:p (Tuhan marah).

2) Hargai, nikmati dan bersyukur lah dengan apa yang kita ada sekarang nie....(Dalam cerita ni, sebelum nie, laki nie tak menghargai makanan yang ada (makanan yang menjadi feveret masyarakat)...Tapi bila dalam keadaan macam tue masa dia terdampar kat pulau tue, mula la dia teringat akan makanan tue)...

3) Berusaha bersungguh-sungguh untuk mendapatkan apa yang dimahukan...(Oleh kerana laki ni mengidam sangat makanan tue, dia mulalah bersungguh-sungguh mencari jalan dan berfikir macam mana nak mendapatkan makanan tue di pulau terpencil tue...Mendapat idea dengan mengambil tahi burung yang dia menjangkakan akan ada benih yang dibawa oleh burung, tanam, dan memang berhasil....Amat touching di situ di mana dia dapat menghasilkan makanan tue dengan hasil titik peluhnya sendiri...) - Di mana ada kemahuan, di situ ada jalan.....

4) Sayangilah secret admire anda....Kehkehkeh...:p

Dan satu ayat yang menjadi makna dalam cerita nie dan mungkin ia bermakna buat diri anda adalah:


"HOPE"



p/s: Bila la aku mahu jadi yang sangat sangat sangat rajin...huhu...Sangat jeles bila ada orang yang bersemangat dan rajin.....
p/s: Takde yang nak ajak aku tengok Transformer ker nati hujung bulan nie...Hurrmmm....

8 comments:

JARI YANG TERBARAI said...

nak jadi rajin? hmm gua nak nasihat gua pon x rajin nak nasihat hahhaha

wadud@duad said...

hehehe tapi kalau orang degil..
suh jer bunuh dirik..
hehehehe...

adah kene tag.. ekekeke

http://slumberblogger-freedownload.blogspot.com/2011/06/join-contest-dari-dr-siti-hamidah-best.html

Nasriq said...

aku pun pemalas, so tak boleh nak galak orang jadi rajin...

bunga said...

wah..cam best ni..hehee..leh layan ni..

Mr iz said...

he he he he ...bab no 4 tu yang maut tu...he he he he.... ni pun tengah nyanyi lagu xpdc ni...he he he he

intan suraya said...

waa.. cam besh je.. tp mls la pulak nk lyn muvie..

emieysandra said...

citer korea eh? jalan citer yg best!

tehr said...

orang kata
hidup berakal, mati berhantu
biar ada faedahnya juga
hehe

eh, hantu ada faedah ke?

Related Posts with Thumbnails