Ipanelonline: Jawab survey dapat duit. Daftar SINI

Sunday, October 10, 2010

Ketumbit / Mata Timbil / Skodeng

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Selamat tengah hari...Yeah..Hari minggu berada di lab...Dan sekarang berada di tahap yang tensen giler sebab buat apa yang nak buat tak dapat (progress)...Adooii..Penat wat research..Google sana, google sini, buat andaian sendiri, reka2 parameter...hah..Bila reka2 tue, memang tak dapat ah..Tensen wey...Masa dah suntuk...

Apa kena mata ketumbit ngan tensen wat progress ni ha?? Adakah tensen boleh menyebabkan mata ketumbit? Arrgghh...Mataku lebam sebelah kiri akibat ketumbit (bahasa sains)..kalau orang kampung panggil, mata timbil...Sakit campur pedih wey...Dah besar2 pun ada lagi mata timbil?? Arrgghh..Kalau masa budak2 kecik lain la dan memang aku adalah salah seorang yang terkena ketumbit aka mata timbil tue...Dalam seminggu, pasti terkena sekali...Ni dah besar2 pun ada lagi penyakit nie...Waaa...

Dolu-dolu masa sekolah dulu, kalau kena ketumbit mata pasti malu nak ke sekolah..Bukan apa..Pasti orang kata..."Wehh..skodeng orang mandi ea"...Huh...Bila fikir balik tak masuk dek akal, skodeng orang leh mata ketumbit?...Dah tak comey dah la ada ketumbit mata ni..Uwaaa....

 Skodeng aku eaaaa...

Apa penyebab ketumbit ni? Sebab kalenjar minyak yang terletak berhampiran dengan kelopak mata menjadi tersumbat.  Kelenjar minyak yang telah tersumbat ini kebiasaannya akan dijangkiti oleh bakteria seperti bakteria Staphylococcus aureus. Penghasilan atau pengumpulan minyak yang berlebihan menyediakan keadaan yang sesuai untuk pembiakan bakteria (Google mengoogle). Dah terbukti bukan aktiviti skodeng2 ea...hihi...

Macam mana nak hilangkan?? Yaa..Kata orang tua2, kena amek hirisan bawang putih dan sapu2 kat bahagian mata yang kena mata ketumbit tue...Dulu2 memang pernah wat...Memang menjadi...kalau lum membengkak lagi, baik lumur cepat2...Mudah la baik..Kalau dah membengkak tue, lambat sikit la nak baik...Dan ada satu lagi ni petua nak hilangkan mata ketumbit ni dan aku try pun dan berkesan...Tu pun ada kawan sekolah aku yang suh wat...Cabut bulu mata kat bahagian ketumbit atau yang rasa sakit tue...Tapi bukan leh hilang terus rasa sakit tue...Adalaaa dalam 2, 3 hari...huhu..Cuba la...Tapi ni bila dah membengkak nie, lambat la sikit nak hilang...huhuhu...Wehh..Cabut sehelai dah la...Nati orang kata alien plak kang takde bulu mata...haha...



p/s: back to normal adah wey...:)

33 comments:

hani said...

dah besar ni tak penah la pula jadi..he3 mmg letak bawang putih ..tapi aduh pedih...

M a W a D D a H said...

hani: hehehe..memang pedih kan...:)

Syafrizal said...

saya plak kopek sampai dia tak tumbuh lagi dah hehe
sangat sakitttt

maCy said...

isk2 sakit la nak cabut..

Tomato Gurl's Life said...

cabut mata konpem terus baik adah..hihi

wadud@duad said...

wah.. wadud baru tau cara nal hilangkan ketumbit tuh.. time kasih adah.. hehehe..

Encik Gorilla said...

eeeeeeeiiii.... intai org mandi.... tak malu... tak malu...

Asyi@alasyr said...

hehe.. besh info nie..
timbil mmg sakit adah huhu...
waaaaaaa skodeng besh2 hahha

DALILA said...

banyak sangat tengok pc main blog ni bukan apa..hehe

M a W a D D a H said...

syafrizal: what?? kopek mata?? dasatnya...



macy: uikss..first time dengar orang cabut ketumbit...

M a W a D D a H said...

cik tom: cabut mata xnampak pape la cik tom...hehe



wadud@duad: sama2 wadud...:)

M a W a D D a H said...

encik gorilla: xderk masa nak intai orang mandi...:p



asyi@alasyr: memang hobi asyi erk skodeng2 nie..baru tahu..hahaha

M a W a D D a H said...

dalila: tue salah satu faktor kot..hehe

Syikin said...

1 lg petua yg berkesan..titiskn embun sebelum subuh ke dalam mata.selawat 3 kali..titis 3 kali..insyaALLAH mujarab..
aku dulu kn selalu skt mata..bila wat cara nie mata sihat jer..

ASaDa RyutaRo said...

hahahahah.. selalu skodeng la tu.. alhamdulillah jarang benor kena ketumbit ni..

adah.. cabut bulu mata la.. tu la.. suka sangat nak guna maskara =P

ASaDa RyutaRo said...

semoga cepat baik lah yer.. =)

khairul_bariyyah said...

xpenah kena ketmbit mata.. i guess so... eh,jgn jeles taw.. hehe

get well soon sis~ :)

M a W a D D a H said...

syikin: yeke...thanks sharing petua..:)



asada ryutaro: nak kata dia tak pernah skodeng la tu..:p..uikss..xpernah langsung pakai mascara asada wey...cabut mata yang ori la..hihi

M a W a D D a H said...

khairul_bariyyah: bestnya xpernah kena..tapi rugi xpernah ada pengalaman kena ketumbit...ahaks..

Hairil Rizal said...

Ouwh.. kureng sket la cute bila kena timbil nie..

Takpe.. cute aje kurang. InsyaAllah penglihatan OK!

paan said...

memang tension kalo kena ketumbit nie.. nasib bek dah xpenah kena skang..

macam mana nak mengelak ketumbit ??

Entri terbaru ->Uninstall Software Dengan Bijak

Prince Halilintar said...

adah dah ok ke mate yg kene ketumbit tu??prince harap dah sembuh..

$h@h_Izn@n said...

abeh la bulu mata shah nanti.nanti shah habaq kat geng3 ketumbit mata skodeng ek..tq for sharing..

M a W a D D a H said...

hairil rizal: hehehe..dah ok dah..tue la..masa tue memang tak rasa cute langsung..hahaha



paan: nak mengelak ketumbit?? ntah la..tetiba rasa mata sakit..pakai eyemo kot..hihi

M a W a D D a H said...

prince halilintar: ak ah..da sembuh..



shah iznan: hahaha..siap nak gtau member erk..kikiki

Miss N @ Nadia said...

nice info.. N akan try sebab mata tengah sakit macam nak tumbuh ketumbit.. thanks for the info

Anonymous said...

thnx~ sgt berkesan...^^

Anonymous said...

tapikan, saya nak tnya, sya tumbuh kat bawah mata, tapi dia kat bahagian dalam.. mcm mna nak ubuh bwg putih tuh?
plisss tolong. da pg hospital, mkn antibiotik tak jugak sembuh :(

M a W a D D a H said...

anonymous 1: sama2 :)

anonymous 2: bahagian dalam? camne ye erk...kalau sy, tarik sehelai bulu mata kat bhgian bwh tu..tu pn kalau berani.jgn semua bulu mata..hehe..mgkin lambat skit sembuh kot makan antibiotik doctor..mungkin makan masa skit..

usaha + doa + tawakal..insyaallah baik dalam masa terdekat. amin..

Anonymous said...

sy punye da lame boleh ke pulih klau cbut bulu mata .

Anonymous said...

Ada petua tu dierr suruh rendam sudu ngan air panas bile letak kat matapedih gilerrrr

M a W a D D a H said...

anonymous 1: xtau ler nk ckp tu..ngee

anonymous 2: waaahhh, tak berani sy nk cuba...hehehe

Tun Sri Lanang said...

Sbb mate dh timbil sampai ke page ni. Apapn thx for info..:)

Related Posts with Thumbnails