Ipanelonline: Jawab survey dapat duit. Daftar SINI

Monday, October 25, 2010

Kenapa ada mulut berasap...

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Kenapa ada mulut berasap....Adakah?? Sebelum pape, jom hayati puisi edisi aku sendiri...Dah simpan lama...Baru nak publish...Aissshhh....

Aku berjalan merayau rayau...
Sekejap laju...
Sekejap slow...
Mencari teman...Mencari suasana...Mencari barang...
Di shopping kompleks...
Di kedai makan...
Di tepi jalan...
Di mana saja...

Kalu tak merayau pun...
Memang ada arah tuju...
Memang ada benda yang nak dibuat dan dicari...
Suka menghirup udara luar....
Tapi....

Kenapa tapi...
Selalu je dicemari...
Menusuk2 hidungku...
Kadang2 aku terdengar suara dari kiriku berkata...
"Iskhh..busuk la..pening.."
Belah kananku ada gak berkata...
"Nak mati agaknya orang ni"..

Aku...
Kadang-kadang pening..
Kadang-kadang cuba menjauhkan diri...
Kadang-kadang buat tak tau je...
Kadang-kadang kembang kempis lubang hidungku...
Kadang-kadang hirup je udara yang tak nyaman tue...

Orang itu...
Mungkin bangga...
Mungkin ketagih...
Mungkin feveret...
Mungkin makanan no 1...

Walaupun ditegah..
Walaupun dimarah..
Tapi hatinya tegar..
Tegar pada yang satu...
Iaitu...Iaitu...Iaitu..
Rokok...


Walaupun harga rokok makin meninggi dan meninggi, iklan terpampang kat kaca tv, iklan terpampang kat tepi2 jalan raya, dan juga tertayang di kotak rokok itu sendiri tapi kenapa masih ada lagi kan orang hisap rokok...Errmmm...

Best sangat ker ar hisap rokok.....Pernah ada niat nak mencuba...Sebab jiwa remaja ingin mencuba...Tapi belum lagi la mencuba....Ingin tahu gak apa la yang best sangat hisap asap tue...Adakah boleh hilang tensen? Adakah boleh jiwa tenang? Adakah boleh mengkhayalkan? Adakah rasa macam kfc? Adakah rasa macam pizza? hakhakhak....

Kalau di tanya lelaki yang merokok dan belum berkahwin...Dan ditanya..."Bila nak berhenti merokok?"...Dan dijawab..."Lepas kahwin"...Boleh percaya ker?? hahahaha...Tapi dah ramai yang success di mana lepas berkahwin pasti berhenti merokok...Errmm...Tapi tak semua kan....kan....hihi



p/s: Merokok membahayakan kesihatan...Kita semua tahu...

33 comments:

sarah shafie said...

jgn sesekali mencuba..bahaya..

Tomato Gurl's Life said...

tak leh pecaya langsung..

Encik Gorilla said...

ohok ohok ohok.... ehem...

M a W a D D a H said...

sarah: oh...tak boleh mencuba...huhu



cik tom: erkkk...



encik gorilla: nampak sgt perokok tegar dah dtg nie...hahaha...siap terbatuk2 lagi ha nak gtau yang dia bru lepas merokok tadi...kan...kan...

Encik Gorilla said...

laaa... ptutlah aku batuk2... ko ngumpat aku yer...

kuang asam.... ehehehe..

Cik Jari said...

weeeeeeeee....tak suka perokok!!!

jgn caye 100%..nnti kalau dh kawen,dh ada anak,kunon tension anak nangeh2,then g merokok senyap2..

♥xaturen♥ said...

ermm...
dah kawin makin kuat le merokok, hehe...

Hairil Rizal said...

Tk pernah try merokok Adah, jadi tk tau apa rasanya.

Kebanyakan org yg jadi perokok adalah org yg mulanya hanya nak 'try' tapi sangkut kemudian dek penangan nikotin dlm rokok.

Kesian...

Encik Gorilla said...

Tips utk buatkan suami anda berhenti merokok... ehem.. ehem...


Ckp je... Kalo tanak berenti isap rokok... tido luar.... haaaa... selesai masalah.....

echah mashuri said...

rokok sebatangg!
uhukkkkkkkk

echah mashuri said...

rokok sebatangg!
uhukkkkkkkk

Asyi@alasyr said...

sebut sal rokok erm xtau nk kata ape...
huhu sbb xbesh klo ade org yg merokok.. isap rokok perghh wt kita geram campur marah.. tpi perokok wt slumbe badak je... hurmm sabarjelah huhu

Keyyah said...

yup xsuka juga bau rokok..tp dr kecik dikelilingi dgn org2 yg merokok..huhu

Amy Syaquena said...

salam...

tak boleh percaya langsung nie..jemput ke sinar raudah ye

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

tutup aje kilang bukan mahalkan ya tak

AngahSayang2314 said...

adah apa sekarang nie kalau merokok diorang nak cepat M_T_ kan??? heee nie yg susah nie.. tapi kan kalau kita hidu lagi lah berganda so macam mana???

HaNTwO said...

xsemua merokok tu ketagih...dulu pokcik perokok tegar..tapi rileks je leh berenti tanpa paksaan sesape...dah 4 bulan bebas rokok dan perokok..

Syafrizal said...

yang paling kelakar
bila tanya org hisap rokok
sihat ke?
dia cakap sihat
pada hal hari2 sedut racun

Syafrizal said...

yang paling kelakar
bila tanya org hisap rokok
sihat ke?
dia cakap sihat
pada hal hari2 sedut racun

maCy said...

theres sumone im really interested in just now. baru kenal jugak. xde pape pn. tp, dia matang, dia sederhana orangnya. dia buat macy selesa. dia pun kata na berhenti lepas kahwin. eh, bukan kahwin dengan macy la. adeh. tapi, macy hrp dia berjaya. sebab.. sebab.. macy suka dia.. hik3

oh oh, dia baya asada ;D

hiro said...

baka rosak.

Prince Halilintar said...

wpon banyak keburukan merokok ni tapi ada gak yang susah nak berhenti merokok ni..
yg belum try jgnlah sesekali try hisap rokok..

M a W a D D a H said...

encik gorilla: hahahaha...skali ngumpat ko, apa salahnya kan..lalala..

eh..kalau kurang asam, tambah lah asam...hihi



cik jari: hehehe...itu la..mcm2 ragam kan diorang ni..kalu stress je, pasti rokok yang dicari...syok agaknya...ermmm...

M a W a D D a H said...

xaturen: erkk..cenggitu erk..hihi



hairil rizal: ak ah..biasanya camtu la..pada mulanya, perasaan ingin mencuba je..pastu ketagih plak..aisshh..dasat sungguh kan penangan nikotin...

M a W a D D a H said...

encik gorilla: ehemmm..ehemmm..encik gorilla pikir apa??:p

mandai ea encik gorilla bagi tips...



echah mashuri: kan dah batuk tue..sape suh merokok...pulas telinga kan..:p

M a W a D D a H said...

asyi@alasyr: hehe..perokok memang selamba..:)



keyyah: alah bisa tegal biasa kan keyyah...

M a W a D D a H said...

amy syaquena: hehehe..



brutalsolo: tu yang paling utama kan..tapi, apa kata perokok tegar??

M a W a D D a H said...

angahsayang2314: itu la pasal..org sekeliling plak yang kena menanggungnya..uhukkk...uhuukk...



hantwo: tahniah la buat pokcik hantwo..maknanya, depends pada kita diri sendiri la kan..bukan sebab orang suruh...

M a W a D D a H said...

syafrizal: dia sihat pada luaran..tapi dalaman?? ermmm..



macy: yeke...ehemm..sape kah si dia yang bertakhta di hati macy itu?? jom kongsi citer..hehe

M a W a D D a H said...

hiro: hehehe..



prince halilintar: tak boleh erk try...ermm...BAHAYA kan..

ASaDa RyutaRo said...

entah ler adah. ada org kata rokok ni best. tak merokok tak macho.. hahaha

tapi kan.. fatwa dari mesir kata, rokok tu haram. ada sesetengah kata makruh..

tapi dah terang benda tak baik untuk diri, apa salahnya nak tinggalkan.. hee..

ASaDa RyutaRo said...

sian adah.. kembang kempis hidung hidu bau rokok. hahaha

M a W a D D a H said...

asada ryutaro: kalau benda tu merosakkan diri kita sendiri, buat apa kita nak cari padah..yer dak...

hahahaha..sekejap kembang..dan sekejap kempis..kesian kat hidung..hihi

Related Posts with Thumbnails