Ipanelonline: Jawab survey dapat duit. Daftar SINI

Saturday, March 27, 2010

Interview Bertulis P.T.D

Aahhhh...Lega after g amek2 gmbr kt fakulti td...Dah penat dah posing...Tak reti posing sbnrnye...Saje2 g amek...Nati la kalu de mase nk upload gak kt sini...Wink..Wink...Tapi tu bkn nak cite psl g amek gmbr..Tapi nak cite pasal dpt calling dr daddy ari tu (Selasa, 7:06 p.m)....

Ayah: Hello, kt ner tu?
Aku : Kt dlm kete dari UTM?...
Ayah: Bt ape g UTM?
Aku : Ade la hal sikit (teman syikin g jumpe Reza bincang pasal networking). Nape yah??
Ayah: Ni ha ade surat interview ni ha....
Aku : Dari mane...(Eh, aku ade mitak kije ker?)
Ayah: Dari SPA (Suruhanjaya Perkhidmatan Awam)..
Aku : Ha....Sbg ape yah?? Aku lupa aku mitk kije ker?? Dlm bidang ape erk...
Ayah: Ni ha Pegawai Tadbir dan Diplomatik....Gi interview kul 9 a.m smpai 4 p.m, 10/4/2010 tau...
Aku : Ha??.. Kije camner tue...(Ayyoo, aku ni pakat mitk jerk)...Ok2, nati call ayah balik k...

Eeerrrmmm..mula terpikir2, tertanya2...cmner erk kije tue..padahal tak gi interview, dh mula terbyng2 cmner kije tue...hehehe..Ntah dapat ntah ker tidak...

Sampai di Lab, rehat jap...mandi dlu...Suh D bwk tuala dri rumah..Dlm ati berdebar gak mandi kt lab..Tapi kuatkan semangat n hati...Yakin xder pape...Insyallah..Tuhan sentiasa bersama kite...

After mandi n sembhyng aku mule la search intenet pasal interview bertulis ni...Al maklum la, tak penah lagi kene interview...Padahal baru bertulis, dah rse cuak sikit...Bese la...

Rupanya ujian bertulis tu ada 5 seksyen:
Seksyen A-Pengetahuan Am mengenai Malaysia dan Alam Sekeliling. (45 minit)
Seksyen B-Daya menyelesaikan masalah. (45 minit)
Seksyen C-Pengertian dan Kefahaman terhadap Esei-esei (35 minit)
Seksyen D-Esei Bahasa Melayu (1 jam)
Seksyen E-Esei Bahasa Inggeris (1 jam)...

Mulut aku ternganga-nganga...Haaaa...apakah ini...Aaummm..Tutup balik mulut...Nati masuk lalat...hehehe
Ha sudahhh...

Ok2..kita explore lagi kandungan setiap seksyen tue ye...

Untuk Seksyen A-Pengetahuan Am mengenai Malaysia dan Alam Sekeliling.
Kena tahu perkara2 yg berkaitan ngan pemerintahan di Malaysia dan juga perkara2 lain berkenaan dgn politik, ekonomi, sosial, sains, teknologi, sastera, kebudayaan, kesenian, muzik, sukan dan sbginya yg berkaitan dgn Malaysia...Fuhh..kena membaca nie...dh berkarat dah otak nie..ingat tak ingat...Dpt bace sikit dh kire cukup da..kire nk kasik kilat skit otak ni..hehe

Seksyen B-Daya menyelesaikan masalah 
Kena menyelesaikn masalah dgn guna logik utk menyelesaikan masalah, menginterpretasi data, konsep-konsep matematik dan kebolehan menggunakan logik utk menyelesaikan masalah... Eerrmmm...Mencabar gak ni...

Seksyen C-Pengertian dan Kefahaman terhadap Esei-esei
 Dibagi 4 petikan esei (2 Bm dan 2Bi)...Apa yg saya faham, soalan ni adalah untuk menguji kefahaman dan pengertian calon dlm petikan2 yg diberikan...Jawab berdasarkan soalan yg dibagi...Eerrmmm...

Seksyen D-Esei Bahasa Melayu
Seksyen ni adalah utk menguji daya kreativiti dan kebolehan calon2 di dlm penguasaan Bahasa Melayu.. Selain itu calon jg hendaklah memberikan pendapat2 dgn jelas, teratur dan munasabah...Soalan yg diberikan bnyk berkisar tentang isu2 semasa...Ermm..alamak aii...dah lama dh tak buat karangan nie...huhu

Seksyen E-Esei Bahasa Inggeris
Objektif utama dlm seksyen ni adalah nak menguji calon dlm penguasaan bahasa inggeris..huhuhu..risau aku...takut pun ade...

Ya allah ya tuhan ku..aku bermohon kepada-Mu, moga mawaddah dpt menjawab soalan dlm interview bertulis ini dan berjaya...Amin.. :)

p/s: ade sapa tak yg penah g interview ni..any komen?? or apa erk isu2 semasa bt masa skrg?? yg saya tahu isu pasal pembuangan bayi, kes jenayah dan pasal demokrasi...ada sapa2 tau tak?? :)

13 comments:

dee said...

yea..org pertama komen..apapun i wsh good luck 4 you and all the best..

suka_haha said...

kena pkai kemas2 la kekeke....

aried said...

gud luck,
insyaAllah dapat jwab nye,
yang penting kena yakin la,
kalu xleh jawab, "goreng" je, jangan kasi hangit da le,hhehehe

najmu said...

aku tau... huahua... isu semasa skg 1malaysia.. aritu kene tanye pasal integriti

Mr.Z said...

banyaknye seksyen, tapi x pe, u can do it.gud luck..

hans said...

wow
banyaknya proses dia

Bb Hussain said...

adah konvo ke siang tadi? kita kat utm gak..all the best for your interview..be prepared ;)

M a W a D D a H said...

dee, suka_haha: thanks... :)..insyaallah aku can do it... :)

aried: thanks..tu la..kasik goreng okey jugak...hihi

Mr. Z, hans: tu la...bnyk seksyen die..huhuhu...1 hari tue...

najmu: 1 malaysia je ker?? lagik?? hehehe...

Bb Hussain: dtg ari tu kejap jerk..1 hari...sye di UTeM...thanks...:)

MiSs TOrA said...

interview PTD agak sukar sbb kwn penah pegi n dia kn ade step2 ujian bertulis,fizikal n last br ujian lisan..pe2pn gud luck ye :-)kwn sy tu lepas ujian bertulis n fizikal da x lepas tp at least dapt gak experience ;-) gud luck

najmu said...

1malaysia je la yg berkaitan ngn mung. hok lain pasal farmasi,, mcm rampasan pil kuda ngn kopi tuh..

puteri cahaya. said...

congratulation!!!.. all the best!!!.. bestnyer.. peluang di depan mate, apepun buat yg terbaek!!..

Dhia_Farish said...

salam kenal...jgn lupa klik!!

http://ageeasparagus.blogspot.com

M a W a D D a H said...

miss tora: oo..yeke...tu yg takut tue...thanks miss tora...doakan saya k.. :)

najmu: agak2 kalu isu 1 malaysia, die tanya mende erk..eh, ye tnya mu pasal integriti tanya mende??

puteri cahaya: thanks puteri cahaya..ni siap pinjam buku lagi ha nak bace..hihi

dhia_farish: salam kenal jugak...

Related Posts with Thumbnails