Ipanelonline: Jawab survey dapat duit. Daftar SINI

Friday, April 30, 2010

Siput sedut vs Siput Tapong vs Remis

Assalamualaikum dan selamat sejahtera....

Hari ni aku nak cerita pasal siput sedut...Sebab apa dan kenapa...Sebab tengah hari tadi aku makan masakan siput sedut masak lemak kuning...Makan siput sedut sambil sedut-sedut...Sedap...Kalau makan kat kedai kena makan tengok kiri dan kanan dulu sebab buruk bunyi nya masa sedut siput tu...Hehehe...Actually before this aku tak reti sangat nak makan masakan dari ikan sungai atau pun yang berasal dari sungai....Ntah..Maybe sebab ayah ku memang tak suka makan makanan sungai sebab hanyir katanya...Oleh kerana aku ni perantau lah kata orang, semua masakan aku cuba....Ni gara-gara teman-teman sekeliling..Kata sedap lah apa lah, kalau tak makan kata rugi lah...So aku mencuba lah..Not bad...Sedap....

Gambar dari pakcik google...

Kalau remis aku makanlah...Buat goreng remis masak pedas dan letak serai...Wallah..Memang best...kalau korang tak kenal remis, meh aku tunjuk gambar nya.....

Gambar dari pak cik google gak...
Aku sangat suka makan remis...Kena cari dulu kat tepi pantai kalau nak makan...Remis ni ikut musim...Ada remis belayar dan ada remis yang ada mata...Haaa..Info ni....Remis ni tuan-tuan dan puan-puan...hehehe...Lepas tangkap tu, kena rendam dulu dalam air masin satu malam...Baru boleh masak...Kalau dapat atau beli then terus masak, alamaknya makan remis berulamkan pasir la...hehehe...Tips ni...

Errmmm..Korang kenal tak siput tapong...Cengkerangnya kaler putih...siput ni tinggal kat laut gak dan boleh di makan..Tapi serius lama tak jumpa siput ni..Maybe dia dah malu kot nak menjelma diri...Huhuhu...Takde picture la untuk siput tapong...Aku pernah makan dulu masa zaman budak-budak..Masa tu tak sekolah lagi kot...Kat pakcik google pun tak ada...

p/s: lama tak makan remis goreng cili letak serai...

Ceritalah Buku: BOOK IS WINDOWS WORLD

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Ya...hari itu aku di tag oleh Taibwahid ...oooo..nak uji ke'cool'an aku yer..hihi..aku sambut cabaran itu...Aku suka cabaran ini..wahaha...Ya kah??Of course la kan...Kalu tak, tak de maknanya nak sambut tag ini...hihihi...Actually buku-buku di bawah ni memang buku-buku yang sedang aku baca sekarang...banyak info-info yang aku tau...Dan aku perlu tau dan menghayatinya....Oleh kerana Taibwahid badget aku tak 'cool', so aku nak tunjuk taring cool aku...haha...Jom baca...

Buku pertama:
Buku pertama iaitu How Wireless Works yang ditulis oleh Preston Gralla...Of course la berkaitan dengan wireless kan...Buku ini banyak menerangkan mengenai macam mana gelombang radio berlaku di mana penghantaran data packet selamat sampai pada destinasi dengan jayanya...Banyak proses-proses yang berlaku....Korang mesti tak tahu kan after korang send mesej atau emel atau video, macam mana proses itu berlaku...Haaa...Panjang ceritanya...Ini lah bukunya...Jom baca...Nak tahu lebih lanjut jom baca buku ni..Pinjam kat library sudah..Or kalau nak tanya peminjam buku ini pun boleh..Hehehe...Boleh membantu setakat yang mampu...

Buku kedua:

Buku kedua iaitu Simulation and software radio for mobile communications..Buku ini ditulis oleh Hiroshi Harada dan Ramjee Prasad...Buku ni banyak menerangkan mengenai physical performance, multiple access, PSK-based digital transmission schemes, OFDM, CDMA, cellular telecommunications systems, software radio communication systems dan banyak lagi...Dan software yang digunakan dalam buku ini ialah MATLAB..Buku ni memang ada kaitan dengan projek research aku...So aku kena buat thesis nanti yang berkaitan dengan Multiple Access..Fuhh..Memang mencabar beb...Sila la baca buku ni kalau nak tahu...

Buku ketiga:

 

Buku ketiga ialah Cepat Pandai Bahasa Inggeris yang ditulis oleh Zuihaimi Ismail...Hahaha...Kantoi...aku lambat pandai bahasa inggeris..hehehe...Best baca buku ni sebab sebelum penulis bagitahu teknik-teknik dan cara-cara nak belajar dan memahami bahasa inggeris, dia terlebih dahulu bagi motivasi yang membina dan bukan membinasa...Ayat-ayat memang senang dan menarik...Kata dia lagi kalau ikut dia punya kaedah korang boleh pandai bahasa inggeris dalam masa 3 bulan atau 21 hari..Haa..teruja bukan...So apalagi, jom cari kat library..Tapi aku rasa korang lagi berbaloi kalau beli kat kedai...Aku dah baca, so tau la..hihihihi...Ooo...Korang tak caya yer aku baca...Sila tengok gambar kat bawah ni...hihihi




Dan di sini, antara korang yang perlu jawab tag ini ialah:
Dan korang yang baca blog ni dan berminat nak bercerita pasal buku kegemaran...

Apa salahnya kan...Sharing is Caring...Peace.. :)


Thursday, April 29, 2010

The Legend: Taman Rashidah Utama

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Hari ni ntah kenapa aku takde mood sangat...Ntah...Tak tahu...Tak tahu...Hehehe....Mula lah teringat satu lagu ni..Lagu lama...Sentimental ROCK gitu...Mula lah tanya ngan housemate lagu apa erk yang intro tu bunyi macam cengkerik di waktu malam...Macam-macam teka dan akhirnya....Yesss..Taman Rashidah Utama...Wings...Aku sangat suka lagu nie....Siapa minat ROCK jom layannnn...


Kalau nak nyanyi sama-sama dengan awie, ni liriknya.....

Pertama kali kau ku cinta
Pertama kali ku di luka
Kini aku menjadi tanda
Sebuah kubur cinta

Ku berjalan di dalam hujan
Mencari api yang terpadam
Namun sudah sekian lama
Hanyalah gelap gelita

Sebagai satu kenangan
Ku ciptakan satu taman
Rashidah Utama
Sebuah kubur cinta

Ku berpijak nyata di sini
Tak tercapai bintang di langit
Ku siramkan airmata
Pada darah cinta
Sebagai hiasan taman ini

Rashidah Utama
Sebuah kubur cinta
Rashidah Utama
Sebuah kubur cinta

Biarkanlah aku di sini
Menjadi nisan cinta ini
Izikanlah aku mengenang
Dirimu oh! Sayang

Award dari mimi....

Selamat pagi...

Hai semua...Hari ini aku nak amek award dari mimi..Ohh..aku orang pertama yang dipilih oleh mimi...Rasa diri ini bertuah dan dihargai...Mekasih mimi...Ini awardnya..Cantik bukan...Kiranya aku ni baru gak la dalam berblog although aku dah wat blog ni tahun 2008...Setahun tak bukak blog aku...Dan sekarang aku dah tahu camne caranya..hehe...dan aku mahu aktifkan my blog dan mahu selalu update jika ada masa lapang...


Di sini mimi mahu aku bagi 7 orang tapi xtau la sapa yang perlu aku bagi sebab tak tau yang mana yang mula berblog atau yang dah jadi otai-otai blogger...Ini adalah nama yang disenarai pendek...
Najmi

Wednesday, April 28, 2010

Doaku untuk Mu..

Doa ku untuk mu:

Ya Allah Ya Tuhanku...Berilah kekuatan dan keinginan Mawaddah Muhammad dalam menimba ilmu pengetahuan...Permudahkan segala urusan Mawaddah Muhammad dalam menempuh liku-liku kehidupan dan pembelajaran...Sesungguhnya Mawaddah Muhammad lemah dan amat memerlukan pertolongan dari-Mu...Jauhi lah Mawaddah Muhammad dari perkara-perkara yang lagha dan melekakan....Hanya kamu yang Maha Pemurah lagi Maha Menyayangi...Amin....

Tuesday, April 27, 2010

Ikan yang baik...

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Hai..hari ini aku nak bercerita pasal ikan...apa itu ikan..eh..mesti lah korang tahu kan...kalau xtau, xtau lah aku...ikan kan yang kita makan...walaupun bukan hari-hari makan....sume ikan leh makan kecuali ikan buntal, ikan pirana and apa ye lagi erk...hehehe...oh tidak...ikan pirana makan orang...bukan orang makan ikan pirana...hehhe...meh baca jap pasal ikan ni...Opss..tapi ikan nemo dan ikan di bawah nie jangan korang try-try nak rasa...hihihi...Korang pancing jerk kat pasar kalau nak...Tak pun kalau nak express, just amek order..."abang or kak, nak order ikan bakar 1"..Chewah, ayat sedap...I like ikan bakar..ermm..bestnya....



Gambar di atas di klik-klik oleh kamera masa kitorang pergi Aquaria Kuala Lumpur suatu ketika dahulu....Like this moment...Dapat tgk penyu berenang...Tgk ikan jaws...Gigi dia memang tajam ah...Ikan pari yang besar..kalu buat pari bakar pun sodap...Sib baik ada dalam Aquaria tu...Dan the second picture adalah gambar ikan pirana...Ikan pirana yang tengah rakus makan apa ntah...huhu..menakutkan aje....Oppss...Opsss..Lari topik jap...Jom kita berbalik pada topik kita pasal ikan...Jommm...

Dari Anas bin Malik RA, Rasulullah SAW bersabda: "Dihalalkan untuk kita dua macam bangkai dan dua macam darah, iaitu ikan dan belalang serta hati dan limpa." H.R Ahmad dan Ibnu Majah.

Ikan banyak jenis. Ikan yang paling baik adalah enak rasanya, harum baunya, sedang ukurannya, tipis kulitnya, dagingnya tidak terlalu keras dan tidak terlalu lembek, hidup pada air yang mengalir pada tambak/kolam kecil dan makanannya ialah tumbuh-tumbuhan bukan kotoran.

Tempat ikan yang baik adalah pada sungai yang airnya jernih, tempat diamnya di batu-batu, airnya baik, tidak kotor, bebas bergerak dan terlindung dari panas matahari serta hembusan angin yang kuat.

Adapun ikan yang hidup di air masin, itulah ikan yang paling baik, kerana panas dan kering. Jika di makan dalam keadaan baru mati, melembutkan bagi perut.

p/s: Suka tengok ikan berenang-berenang...Ikan yang fresh dan siap di masak pun sodap...Lagi seddapp...Nyummm..Nyummm....

Cinta Mu Mekar di Hati...

Assalamualaikum dan selamat sejahtera...

Malam ni datang balik mood ROCK aku..hehehe...layan lagi lagu Mus May...Cinta Mu Mekar di Hati...Uhh..Syahdunya...hehehe...Bila mau mekar lagi...Hahaha..Ayat tak tahan...Jom layan...Orang ROCK sentimental suka layan punya...hihi



Dalam youtube ni ada tulis url blog...tak mitak izin pun..tapi kalau dia baca blog ni, harap izin kan ye..hehe..sebab kualiti suara Mus May massyuukk...hehehe ...

Jom layann..Sapa suka lagu ni angkat tangan....Peace...

Monday, April 26, 2010

Aku nak jawab tag mat din....


Assalamualaikum...
Pada hari itu, aku di tagged oleh Mat din...Oleh kerana dia sungguh-sungguh mengetag aku..So aku kena bersungguh-sungguh menjawabnya...Terima kasih ya...hehehe..jom baca...
[1] 3 Names in your inbox cellphone
1. My family
2. My Friend
3. Another Else
p/s: jawapan di atas sama ngan Mat Din...hehe


[2] Your main ringtone?
Eminem-like toy soldier (polyphonic ok (betul ke tak aku eja), bukan macam korang henset canggih...huhu)

[3] What U did at 12 last night?
Blogwalking....hehehe

[4] Who was the last person U went out with? Where?
My Friend. To eat..hehe

[5] The color of T-shirt you're wearing now?
White

[6] The last thing you did?
Watching TV

[7] 3 of your everyday favourite items?
1. PC
2. Henset
3. TV


[8] The color of your bedroom
Green + Yellow

[9] How much money in your wallet now?
Malas nak kira..bukan banyak pun...hihi

[10] Your favourite song?
Lagu Best

[11] What will you do next wekend?
Rehat kat umah...
p/s:sama ngan mat din

[12] When was the last time U saw Ur Mum?
Dah lama (hampir 3 tahun yang lepas)...Mak ku sudah tiada...Al-Fatihah...

[13] Where is she now?
Moga ditempatkan di kalangan orang yang beramal soleh dan solehah...Amin...

[14] When was the last time you talked to your parents?
Tadi baru mesej ngan anak buah...Always call, but not everyday...

[15] Who is the last person that texted U?
Cik Keyyah sebab nak order makanan tadi..hehe..Thanks Cik Keyyah..

[16] Where did U have your dinner lastnight?
Kedai Mak Long..

[17] The last suprise you got?
Dee...Nak cium aku..haha

[18] Last thing U borrowed from ur friends?
Apa erk...

[19] Who is ur BF/GF or husband/wife?
None

[20] What do you feel now?
Biasa je...hehe

[21] Wanna share with who?
share apa ye...

[22] Who knows ur secret?
None..kan namanya secret..hehe
[23] They keep ur secret?
em...Kalau x kongsi... mcm mne nk bocor hahaha...
p/s: ayat mat din gak..haha
...
[24] Are you angry with someone?
No

[25] What do you order at McD?
bugger hehe... 
p/s: ayat mat din lagik..haha

[26] The last time you felt so sad?
Ada..tapi lupa...

[27] What is your wish for tomorrow?
Dapat coding lor...Takut kena marah ngan supervisor...

[28] Who will U tag next?
1) Dee
3) Ser
4) Yaya
5) TTT

Sunday, April 25, 2010

Jom layan ROCK!!!!

Hai sume...

Jom kita layan ROCK!!! malam nie...Yeah...Yeah...Hehehe...
Actually tadi baru lepas tengok kat TV3 (Jom Heboh kat Danga Bay)...Baru je tau...And then, muncul lah penyanyi ROCK kegemaran adah pada satu masa dahulu...Sape kalau tak bukan Mus May...Suara dia memang power habis...Sebab tu suka..Dan lagu ini adalah salah satu lagu feveret adah...Tajuk: Sendiri....Jom layannnn...




Tadi search gak lirik ni tapi xyah letak la sebab dah ada dalam youtube tu...hehe..Tapi malam ni adah tak leh bertekak sangat sebab...sebab...adah sakit tekak...uwaaa...kalau tak, habis satu taman dengar adah nyanyi..hehhe....

Dan lagu ni memang mempunyai maksud yang mendalam...Errmmm...Jom layannnnnnn.....Dan nyanyi sama-sama...

Jom baca perkara penting....

Assalamualaikum dan salam sejahtera....

Hari ini dan pada petang ini aku membelek-belek buku Panduan Perubatan Nabi...Dan yang menarik perhatian ku adalah mengenai Pesanan Imam Syafi'i dalam hal kesihatan..Antara pesanan beliau ialah:

4 hal yang dapat menguatkan tubuh iaitu:
--> makan daging (p/s: bukan daging manusia okeyy, hehehe),
--> mencium wangi harum-haruman (p/s: bau busuk-busuk jangan cium, tapi kalau ada yang suka cium bau  busuk tak tau lah aku nak gtau camne lagi...hehe),
--> sesering mungkin mandi (p/s: pliz la korang, kalau boleh mandi lah...jangan mandi sekali saje tau...busyuk masyam...xder orang nak kan..hehe...jangan lupa pakai sabun kasi wangi dan harum)
--> memakai pakaian dari kapas (p/s: AWAS: jangan pakai pakaian dari plastik yang invisible atau yang menjolok mata).

4 hal yang melemahkan tubuh iaitu:
--> terlalu banyak bersetubuh (p/s: no komen)
--> terlalu banyak bersedih (p/s: dah-dah, g lap air mata tue...xmo nangis2 dah..)
--> terlalu banyak meneguk air liur (p/s: air suam-suam kuku and air masak takpe)
--> terlalu sering memakan masam-masam (p/s: kadang-kadang suka gak makan mempelam)

4 hal yang dapat mempertajam penglihatan iaitu:
--> duduk menghadap Kaabah (p/s: bila la dapat gi sana ni..hanya dapat lihat melalui gambar dan video saje)
--> mencelak mata setiap malam (p/s: alamak, tak pakai celak daaa...huhu)
--> memandang yang hijau-hijau (p/s: so korang, selalu la datang page aku ni yang hijau...korang gak dapat faedahnya...hihihi)
--> membersihkan tempat duduk (p/s: yer la kan..takut ada benda kotor kat tempat duduk tu...)

4 hal yang dapat mengaburkan mata iaitu:
--> melihat yang kotor-kotor (p/s: xmo...xmo tengok)
--> melihat orang yang disalib (p/s: huhu)
--> melihat kemaluan wanita
--> duduk membelakangi Kaabah

4 hal yang dapat menambah kekuatan akal iaitu:
--> meninggalkan kata sia-sia (p/s: kena berkata-kata yang manfaat saje k..hehe)
--> bersugi (p/s: gosok gigi bersih-bersih...nanti ada bau...hehe)
--> sering menghadiri majlis orang-orang soleh dan majlis para ulama (p/s: untuk memperbetulkan diri dan penting untuk bekalan di akhirat nanti)...

Peringatan kepada semua....

Saturday, April 24, 2010

Filem Hooperz...

Hi....

Aku dah tengok banyak dah iklan kat TV, radio, akhbar online tentang citer ni....Hooperz...Aku tak tau citer ni best ker tak..Tengok pelakon-pelakon dia macam best jerk citer ni...


Pelakon: Intan Nor Saina, Melissa Maureen Rizal, Nur Zazleen Zulkafli, Juliana Evans, Anita Baharom, Akma, Dawn Jeremiah, Amy Mastura dan Adibah Noor
Genre: Komedi
Pengarah: Rosihan Zain dan Sheikh Munasar

Sinopsis Hooperz

HOOPERZ mengisahkan kehidupan tujuh remaja yang menganggotai sukan bola jaring untuk pasukan kolej mereka. Mereka gagal beraksi cemerlang di gelanggang kesan masalah peribadi masing-masing hinggakan sukar bekerjasama sebagai satu pasukan. Hooperz dianggotai Atylia yang mempunyai kecacatan lengan tetapi antara pemain yang cekap menjaringkan gol untuk pasukannya.

Ketua pasukan Hooperz, Zulaikha pula sentiasa berusaha untuk menyatukan pemain pasukannya sementara si penjaga gol iaitu Arzwar sering dihantui kelibat anak kecil yang muncul dalam hidupnya. Saidatul, Sue, Nino dan AJ juga mempunyai kisah hidup mereka tersendiri.

Filem ini membawa anda menyelami kesungguhan setiap ahli pasukan Hooperz dalam menghadapi dugaan, kadangkala lucu, untuk mengubah nasib pasukan mereka dan juga masa depan mereka sendiri...Berita Harian

p/s: Best tak eh citer ni....

Madu Oh Madu....

Salam 1 Malaysia....

Hari ni saya nak bercerita pasal Madu. Opsss bukan madu (bini orang) tu...Madu lebah laa...Hehehe...No..No..No...Di sebabkan saya sakit tekak dan tak berapa nak sihat ni, try la satu tips camne nak redakan kahak dan batuk cara tradisional..Cik Keyyah cakap letak 2 sudu madu dengan air asam plus garam skit...Try..Errmmm..berkesan jugak..Kahak ni mudah nak buang...

Try la belek-belek buku ni...Ada satu page kat buku pasal khasiat madu nie...Jom baca...Ada manfaat nihh...


Khasiat madu:
--> tambah kekuatan yang telah kurang...
--> sangat berfaedah bagi orang tua...
--> orang yang sering berkahak...
--> badan dingin lembap akibat salah makan...
--> memelihara kelenturan otot yang sering menanggung beban...
--> hilangkan kesan sampingan kerana memakan ubat lain...
--> memperhalus perasaan serta hati nurani...
--> memperlancar kencing...
--> menjadi ubat bagi orang yang batuk berkahak...
--> menghangatkan suhu badan dengan seimbang yang semuanya berjalan baik...
--> memberi kelazatan bila dihidang dengan makanan-makanan lain...
--> boleh juga digunakan untuk melumuri tubuh badan agar kelihatan muda.

Madu panas + minyak bunga mawar = bermanfaat untuk menghilangkan rasa mengantuk dan menghilangkan akibat buruk minum candu...

Madu + air tawar = merupakan ubat penangkal tersebarnya virus akibat digigit anjing, ubat sakit gila anjing dan orang yang termakan cendawan racun.

Daging yang dimasukkan ke dalam cairan madu, maka daging tersebut akan tetap segar selama tiga bulan... Sama juga dengan labu, timun, buah kundur dan kebanyakan buah-buahan akan tahan selama enam bulan jika dimasukkan ke dalam cairan madu

Penting untuk mereka yang ada kutu...hehehe...baca-baca...Bila kepala dilumuri dengan madu akan mematikan kutu kepala dengan segala telur-telurnya; sekaligus akan menyuburkan, menyegarkan, memanjangkan, dan memperindahkannya....

Sebagai penguat gigi di mana gigi lebih putih, bersinar, gusinya menjadi kuat, membuka lubang rongga bagi keluarnya keringat dan membuat edaran datangnya haid wanita menjadi teratur...


Allah SWT berfirman:

" Kemudian makan kamulah (wahai lebah) dari semua macam buah-buahan, lalu berjalanlah kamu mengikuti jalan Tuhanmu dengan merendah diri. Akan keluar dari perutnya (lebah) minuman yang lain-lain warnanya yang padanya ada menjadi ubat bagi manusia.  Sesungguhnya pada yang demikian itu menjadi suatu tanda bagi orang-orang yang mahu berfikir". (Surah An-Nahl: 69)

Sesering mungkin minum madu beerti telah melakukan perubatan yang tinggi kualitinya. Perubatan yang dilakukan harus sesuai kadar jumlahnya dan cara melakukannya dengan keadaan penyakit yang dihadapi...

Madu yang terbaik adalah yang warnanya putih bening, lentur dan manis. Demikian pula lebih baik madu yang diambil dari sarang lebah pada pohon-pohon atau batu-batu gunung daripada yang diambil dari sarang lebah yang diternak...

So apa lagi...jom kita cari dan amalkan...

p/s: Tetiba teringat yang dulu-dulu kala (masa zaman sekolah rendah), pernah terjadinya lebah buat sarang dalam rumah aku...Dan ayah aku jadi hero, menghalau lebah guna api dan ambil lebah itu...Dapatla dalam 3 botol nescafe yang besar tu kot kalau tak silap...Dan yang paling aku teruja, aku dapat lihat permaisuri lebah...Lain dari lebah yang lain tau...Haa...Korang yang tak pernah lihat, memang la tak percaya...Dan percayalah korang...hehehe....

Lagu...Jom nyanyi...

Salam 1 Malaysia dan salam petang...

Aku terpanggil nak wat entri ni sebab....sebab....saje..aku nak nyanyi....teringat masa zaman sekolah menengah dulu...Ni pun tercari-cari lagu ni sebab Ser and Keyyah nak cari lagu sekolah diorang...Alih-alih aku yang jumpa lagu sekolah aku...Banyak gambar-gambar dolu-dolu zaman comel-comel dulu masa belajar..Tapi xderk dalam simpanan plak kat sini...Ada kat umah...Lain kali la belek-belek album lama..Hope ada lagi...Jeng...Jeng..Jeng...Jom nyanyi sama-sama


Wahai putera-puteri bangsaku  
Ayuh segera menuju  
Mengikut gerak langkah maju  
Bersatu mencari ilmu  
Di zaman sains dan teknologi 
Negara perlukan jasamu  
Janganlah rasa malas lagi  
Bersama memegang teraju  
Di Maktab Rendah Sains MARA  
Tuntut ilmu jangan jemu  
Ikrar taat setia pada guru  
Berdisplin selalu  
Hari ini hari mulanya 
Hari esok berjaya 
Lengkapkan segala yang ada  
Ke kuliah kita segera 
 
 
Gambar ehsan dari pakcik google... 

Yeay...Hadiahku dah sampai....

Salam 1 Malaysia...

Yesss...Hari ni aku sangat hepi dan tersangat lah hepi...Nak tau kenapa?...Sebabnya hadiah yang ditunggu-tunggu dah sampai...Hadiah dari Rizi-Biz Shop...Hari tu join contest dari FCU community iaitu Kamiblogger Biggest Contest...Dapat tempat ke 15..Ok la tue kan...Asalkan dapat hadiah...Actually contest nie lah yang first saya join...Meh kita lihat apa hadiah dia....Jeng...Jeng...Jeng....Opss..Kita bukak dulu erk sampul dia....

Hehehe...Then....


Haa...cantik tak gelang and beg nie...Dari Thailand tau hadiah nie...Korang jangan jeles...Hehehe...


Dan dapat lagi baucar RM 20.00 dari Rizi Biz Shop...Best...Mula terpikir-pikir nak beli apa ye di Rizi-Biz Shop ni...Sebab macam-macam barang kat shop ni jual....Kalau korang nak tinjau apa barang-barang best di jual kat sini...click tuk terjah....

Dan ada lagi pamplet-pamplet yang menarik.....
Hehehe..Bila first join contest ni dan menang, memang teringin la nak join mana-mana contest..Ok, anyone yang nak wat contest, bgtau saya k...Sebab saya nak join...hehehe...

Ada orang mengidam...

Salam 1 Malaysia....

Hari ini aku nak wat entry pasal orang mengidam...hehehe...Apa itu mengidam?? Mengidam tu, kita nak kan sesuatu dan mesti kita nak dapatkan jugak walau macam mana sekalipun...Aku cuma peneman sebab setakat ni aku xtau nak ngidam apa..Kalau ada orang mengidam, aku join jer..hihi...

Orang pertama ialah cik Keyyah...
Mengidam makan Pizza....
Tapi sayang..order banyak tapi tak leh nak habiskan..sepatutnya orang mengidam kena makan lebey...hehehe

Tak sempat nak snap gambar pizza...Sampai jer pizza, terus terkam..dah tak sempat dah..Hanya gambar pinggan kosong je yang sempat..hihi

Orang kedua ialah cik Dee...
Mengidam makan di Ayam Penyet Lamongan...
Asyik-asyik duk sebut ayam penyet...First pegi tutup...So pergi lah terjah RFC (Radix Fried Chicken)...Bila balik, pandang kedai tu rupa2nya bukak, tapi lambat skit dia buka..So pergilah keesokannya...sib baik bukak, kalau tak asyik ngigau jer ayam penyet...wahaha...

Snap jap..Peace...Hehehe...

Gambar bawah tepi kanan tu la namanya ayam penyet...dia penyet ayam tu dulu baru goreng (di order oleh ku + air kopi) Then, gambar bawah kiri tu bakso (di order oleh cik Keyyah)...Sup dia memang sedap..Sambal belacan pun best...Nyumm..Nyumm...

Orang ketiga ialah cik Ser...Tak mengidam lagi setakat nie...

Nasib baik lah korang tak mengidam nak makan daging rusa ke..daging unta ke...daging landak ke...Kalu tak mampus nak gi cari...Aku pun setakat ni tak rasa mengidam pape lagi...Cuma mengidam nak gi pulau..Tapi tak pe..Perasaan tu leh tahan lagi..hehehe...

Friday, April 23, 2010

Aku di tagged lagi... :)

Salam 1 Malaysia...

Pada petang ni aku ada mood and larat sikit nak buat entry mengenai gambar..Sebenarnya aku ditagged malam sebelum2nya..Tapi tengok folder gambar aku hanya ada 4 jerk folder..So biar lah dulu..Then ni baru jer tambah 4 folder lagi...Gambar yang latest..Gambar aku yang lama tak leh bukak sebab external hard disk aku rosak..huhu..sedey2x...Dan orang yang tagged aku ialah Ser, Jieda dan Simiey 

1. Go to your photo files, select the 8th photo folder.
2. Select the 8th photo in that folder.


3. Post that photo along with the story behind it.


4. Then challenge 8 blogging friend to do the same.


Okay...kita lihat gambar mana yang kena....Jeng..Jeng...Jeng...

Hahaha...Gambar nie memang bertuah....Gambar nie di ambil masa hari Rabu hari tu..Baru jerk...Gambar ni cik Keyyah yang snap...Pegi makan kat Ayam Penyet Lamongan...Dekat jerk ngan MITC Melaka..Makan ala-ala orang Jawa gitu...Maklum lah orang Jawa yang ngidam..Cik Dee...Padahal cik Dee ni tak reti cakap jawa...nama jer orang jawa..hehe...So layan jer makan kat situ...Suka rasa makanan yang tak pernah makan..Sedap makan kat sini...Ala...die letak nasi, and then dia penyet kan ayam tu...So jadi lah nama ayam penyet...Sedap tau....

Dan aku pun nak tag orang nie..Dan orang yang bertuah itu ialah......
1. Qamarguyz
2. Chera 
3. Wan Hazel 
4. Taibwahid 
5. Sakura 
6. Nafira 
7. mieran 
8. nurul najmi

Amek2 yer.... 

Thursday, April 22, 2010

Aku balik awal hari ni...

Salam 1 Malaysia...hehe..hi..hi..hi..

Aku berjaya selamat pulang ke rumah ni..Rasa dalam 5 jam jerk aku duk kat lab..Tak tahan da...Sejuk giler kat lab tue..Plus aku de sakit tekak..So effect kat hidung skali..Berair-air hidung ni ha...Ni pun rasa sakit lagi hidung...Camne ni nak bagi rasa sakit dan pedih ni hilang...Sakit tekak...Pagi tadi dah minum air asam + madu...Dah lega sikit tadi..Tapi bile kat lab tadi, menjadi-jadi plak...Gatal-gatal hidung ku...

Merempit lah aku tadi di tengah panas...Tak kisah dah panas ke, kena balik jugak...huhu...So aku nak rileks kat umah...

Mr Duen dah tanya dah progress..So aku mampu tersengih cam kerang busuk jer la...Bile mau dapatkan ni....Asyik tertunda jerk....Bila ntah mau finish kan my project....

Wednesday, April 21, 2010

Aplikasi cerita Adamaya dalam kehidupan....

Salam 1 Malaysia...

Petang tadi masa tengah makan malam, tengok la kat TV3 tayang citer Adamaya...Uiks..Dah episod 9...Sebelum ni just tengok skali lalu jer...Kalau housemate tengok, just mengerling gitu jerk kat tv sambil berblogwalking...Tapi...masa makan tapi tengok cite Adamaya ni rase macam menarik plak...Pelakon utama dia tak lain dan tak bukan ialah Adam (Sein Ruffedge), hero cite nie dan Maya (Lisa Surihani), heroin cite nie...


Memang best citer nie..Kalau yang tak tengok tu..sila la tengok...Meh nak bagi sinopsis skit...Adam dan Maya berkahwin atas pilihan mak ayah diorang (means tak bercinta pun sebelum kawin)...Tapi si Maya ni dah ada pakwe...After diorang berkahwin, si pakwe Maya ni masih menagih cinta dari Maya...Dan yang bestnya si Maya ni dah mula jatuh cinta dan sayang kepada laki dia...Sebab nya laki dia baik dan mengambil berat pada si Maya...Sapa tak suka kan laki yang take care dan sayang kat kita kan...Dan yang aku suka kata si Adam ni masa bertembung dengan pakwe si Maya ni ialah " Yelah, mungkin dia bagi kot kamu CINTA, tapi dia bagi aku JIWA, KASIH, DUNIA, AKHIRAT...Aku ni suami dia...Dan buat pengetahuan kau Maya ni sedang mengandung...Anak kami"...Suka-suka...Hehehe...Nah kau...

Dan mula aku berfikir adakah CINTA itu baik semasa bercouple ataupun baik after kahwin...Kalau masa bercouple tu boleh kenal dulu hati budi dia tapi tak tau lah masa berkahwin perangai macam mana....Then kalau bercinta after kahwin lagi masyuk dan best if dapat laki tu yang baik, bertanggungjawab dan take care kita....Kalau sebaliknya, macam mana plak kang...Adoiii...Kalau korang la kan, yang mana better......

Tuesday, April 20, 2010

Tertunggu-tunggu ending Kamelia Katrina

Salam malam...Salam 1 Malaysia....

Tadi pukul 9:30 tadi bersemangat la aku dengan housemate (keyyah, ser n d) tengok citer Kamelia Katrina...Tengok dalam iklan astro cakap malam ni last episod..semangat punya tengok, at last ada lagi sambungan dia minggu depan...Frust betul kami menunggu..Yang ketara frust adalah Keyyah...Yeke...Hehehehe... (Gambar di atas adalah ehsan dari google)

Bagi sinopsis skit pasal citer ni..Citer ni mengisahkan si kakak, Katrina yang busuk hati dan selalu jeles dengan adiknya Kamelia..Sume tak kene di mata dia...Mampus kalau ada kakak yang macam nie...Pandai betul Elyana memainkan watak kat sini..memang menjadi...Dalam iklan, ending citer ni Katrina ni jadi gila...Ye kah??... Tunggu episod seterusnya...

MAS tambah penerbangan bawa pulang rakyat terkandas di Eropah

KUALA LUMPUR: Syarikat Penerbangan Malaysia (MAS) akan menambah penerbangannya ke Rom bagi membawa pulang rakyat negara ini yang terkandas di Eropah, berikutan letusan gunung berapi di Iceland yang menyaksikan sejumlah lapangan terbang di benua itu ditutup.

Kenyataan Wisma Putra hari ini berkata pihak berkuasa penerbangan awam Perancis telah menjalankan penerbangan ujian di beberapa koridor pagi ini bagi memastikan tahap keselamatan.


p/s: Buat Dalila and Zakiah...Sabar yer...Nati buah hati korang selamat sampai di Malaysia...Dan tak lupa juga buat En Zoinol...Harap-harap selamat sampai di Malaysia...Diorang dah terkandas kat sana hampir seminggu...Dengar berita dari diorang (dengar dari aweks diorang: diorang travel banyak tempat naik bas, keretapi untuk sampai ke London)...Fuh...Jauh perjalanan, luas pemandangan...Tidak sabar nak tunggu diorang balik nak tahu macam-macam cerita dari diorang (Bob, Faiz aka Ungge and En Zoinol)...

Monday, April 19, 2010

Jenayah seks meningkat 50 peratus

Salam 1 Malaysia...

Ni baru lepas baca surat khabar metro online...Terjumpa la satu artikel ini....Jenayah seks meningkat 50 peratus!! Haa...Terkedu aku...Sila baca...

KUALA LUMPUR: Jumlah kes jenayah keganasan seks, termasuk liwat dan sumbang mahram yang dilaporkan meningkat hampir 50 peratus dalam tempoh lima tahun bermula 2005.
Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata pada tahun lalu sejumlah 4,238 kes jenayah keganasan seks termasuk rogol, liwat dan sumbang mahram dilaporkan berbanding 2,427 kes yang dicatat pada 2005.

Pada 2006 pula, sejumlah 2,943 kes jenayah berkenaan dilaporkan diikuti 3,689 (2007) dan 3,986 (2008), katanya dalam jawapan bertulis pada persidangan Dewan Rakyat di sini hari ini.

Beliau berkata demikian bagi menjawab soalan Teresa Kok (DAP-Seputeh)
mengenai pecahan bilangan laporan polis berkenaan kes jenayah yang berkaitan
dengan jenayah seks sejak 2005 hingga 2009.

Hishammuddin berkata berdasarkan statistik jumlah tangkapan bagi kes
keganasan seks bagi tempoh yang sama ialah 1,504 pada 2005, 1,837 (2006), 2,649
(2007), 2,656 (2008) dan 2,701 (2009). - Bernama

p/s: Tiba-tiba teringat ada 1 kes yang melibatkan pemuda di Durian Tunggal, Melaka yang sudah ditangkap atas kesalahan merogol...Perogol bersiri gitu...Tak kira la orang muda ke, orang tua ke, budak-budak ke...Sume die rembat...Menakutkan aje...So, perhatian kepada perempuan-perempuan di luar sana berhati-hati lah kamu dan selalu lah berteman kalau nak kuar ke mana-mana....

Selipar gigit kakiku....

Salam 1 Malaysia...

Semalam 1 hari pergi dan balik penang...Pergi atas urusan-urusan tertentu...Cuba-cuba lah pakai selipar baru (yang colour pink tu)..hehehe...Sedar-sedar, antara ibu jari kaki dan telunjuk kaki (ye ke) melecet..Uwwaa...selipar gigit kaki ku...Means melecet la kate orang...hehehe...Member ada cakap sebelum pakai selipar atau kasut yang kita beli tu, kita kene gigit dulu dia sebelum dia gigit kita...Adakah ia benar...Tapi memang ia benar terjadi sebab sebelum pakai, saya tak gigit selipar itu..Tak kan nak gigit selipar yang dah kotor itu...Tak sanggup..Hihihi...
Ni lah seliparnya yang menggigit kakiku....


p/s: Kesimpulannya, gigit selipar atau kasut yang kita baru beli sebelum pakai, ok...hihihi....

Saturday, April 17, 2010

Tempat yang aku nak pergi....

Salam 1 Malaysia...

Di hari minggu ni kadang-kadang rasa bosan kalau asyik memerap je kat umah...Selalu rasa tak tahu nak buat apa...Macam suri rumah sepenuh masa plak...Kadang-kadang selalu terfikir dan terbayang-bayang tempat best yang nak di pergi...Tempat-tempat yang best yang teringin sangat aku nak pergi tapi belum sampai lagi ialah pulau-pulau...Tak kira lah Pulau Redang ke, Pulau Kapas ke, Pulau Tioman ke, Pulau Langkawi ker...Dan lain lain pulau ah...Tak nak ah yang nama tempat tu pulau tapi kat darat...Bukan tempat tu eh....hehehe...


Gambar di atas adalah ehsan dari google...hehehe...

Teringin nak g pulau dan berenang di air yang tenang dan jernih....Scuba diving best gak...Belum pernah cuba lagi...Macam best...Huhuhu....Bila ntah berpeluang dapat g sana....

Anugerah Blog Mesra Mata 2010

Salam 1 Malaysia....

Hari ini aku sangat bertuah kerana aku dapat 1 anugerah iaitu 
Anugerah Blog Mesra Mata 2010 dari Sakura... Ni ha anugerahnya
Rupa-rupanya aku ni seorang yang mesra rupanya...Hehehe...Thanks Sakura..Tanya la Sakura aku mesra yang macam mana...hehehe... Dan aku rasa orang yang mesra dan layak terima anugerah ini ialah
Dee
Zack
Ser
Amek-amek..aku bagi ikhlas kat korang....

Friday, April 16, 2010

Dilemma penunggang motosikal...

Hari nak cerita mengenai dilemma penunggang motosikal...Dan ini adalah sikit sebanyak pandangan dan pemerhatian aku...Aku tak tau lah korang macam mana...Dan juga aku merasai sendiri sebagai penunggang motosikal yang berhemah...

Dilemma penunggang motosikal:
Perasaan tak baik sebagai penunggang motosikal:
1) "Adoiii..panasnya kat luar nie...macam mana nak kuar ni...atau...alaaa..hujan..kena lah delay dulu sebelum hujan berhenti"...
2)Bila panas: "Alaa...panas nya...habis hitam aku hari ni"....hehehe
3)Bila lepas hujan:"Habis motor aku ni, dah la baru basuh tadi...Uwaaa" or "Jangan lah ada kereta atau lori bawak laju-laju, kalau basah kuyup baju dan buku ni habislah...huhuhu"....
4)Masa kereta or lori memotong dengan lajunya dan hampir mengenai motor: "Fuhh..takut dan terkejut aku, sib baik aku ketepi..kalu tak..."
5)Bile bawak motor tapi duk belakang lori: " Habis mata aku masuk habuk"...
6)Bile lori suka hon penunggang motosikal: " Aduhh, terkejut aku, dah la bunyi hon macam serombong kapal, boleh tak jangan hon, sib baik aku belum kena serangan jantung lagi tau"....
7)Dan apa yang dirisaukan apabila penunggang mototsikal itu adalah seorang perempuan: Takut diragut...Dah banyak kes yang kita dengar mengenai isu ni...Kes peragut meragut mangsa di jalanan...huhu...Selalu berhati-hati...Hope sentiasa selamat dan dilindungi Allah...
8)Tak boleh la pakai lawa-lawa (means baju kebaya ker, baju kurung moden ker) sebab kain sempit...kalau motor guna starter ok la lagi..kalau start pakai kaki..habis rosak jahanam baju...Then tak leh pakai kasut tumit tinggi...Habis rosak tumit kasut...So kena bersederhanalah kan....hehehe....

Perasaan yang baik sebagai penunggang motosikal:
1)Bila hari redup: "Alhamdulillah, hari ni redup, xder la panas sangat masa nak bawak motor"...
2)Bila time jem: Boleh mencelah then duk depan skali kalu traffic light kaler merah...
3)Bila isi minyak, murah jer...hihihi

p/s: Itulah aku rasa dilemma penunggang motosikal semasa bawak motorsikal...Badan memang terdedah 100% kepada bahaya dan accident...So kenalah selalu berhati-hati dan berdoa kepada tuhan agar selamat pergi dan selamat pulang ke destinasi....

Shopping Time...

Salam malam...

Fuhh..penat hari ni satu hari jalan-jalan...Actually niat first hanya nak makan kat Sushi King je di JJ....Tapi lain jadinya after lepas makan sushi...Picture di bawah gambaran sebelum masuk Sushi King.....
Ha..tengok la tue, siap beratur panjang lagi ha nak masuk Sushi King...Gara-gara hari ni ada promosi..Hari ni last day, sebab tu la ramai gile orang beratur nak masuk Sushi King...So makan la kami dengan kenyangnya...Nak-nak lagi ada orang belanja..Terima kasih dee..Kamu sungguh baik hati... :)

Eerrrmmm...After makan tue jalan-jalan la kat JJ...Teman ser cari selipar...Walk..walk and walk...Alamak..Aku jumpa benda yang menarik perhatian ku...Purse...Potongan 70%...Apa lagi rembat 1, sebab memang dah lama ada dalam list dan inilah hasilnya.....

Hehehe...Tahniah untuk diriku kerana berjaya kuarkan duit...hehehe...Then jalan-jalan lagi...Ha...Nampak la plak 1 lagi barang ni memang aku pun dah lama teringin nak beli....Jeng..Jeng..Jeng....

Jam tangan polo..hehehe...dah lama tak pakai jam tangan..huhuhu..asyik rosak jerk..yelakan asyik pakai jam murah je dan cepat rosak...tapi penah gak la beli jam rm10 tahan lama...Ntah la..tengok nasib gak kan...Takpe la..rembat gak la sebab ada sale gak..potongan 50%...First pakai rasa berat je tangan belah kiri...hehehe...dah lama tak pakai jam.....Rehat jap jalan and makan aiskrim kat mc d....Wahh...makan lagi..xderk kije lain...ari ni betul-betul rileks..macam cuti hari sabtu, ahad plak..adoiii la......bersama budak-budak nie...
Dah takde orang lain dah nak ajak...hehehehe...Ok..jom g parkson lak kata dee...Ntah die, ngidam apa ntah nak jalan banyak-banyak...Takpe la..Jom..best jalan-jalan..kan dah cakap ari ni ibarat hari sabtu dan ahad...hehehe...Ok la di Parkson dee n ser beli kasut n selipar..ada gak la barang diorang nak cari....Tercari-cari gak la tilam zack yang diidam-idamkan..Oh alamak, xder...maybe dah habis dah kot...xper2...jom g Mydin...wahahaha....jalan-jalan lagi....yeehhaaaa....Di mydin, alamak aku rembat lagi...tak ley ar jenjalan ni...memang yang dicari jumpa, so.....
Selipar Crocs...hehehe...sedap pakai dan murah..alahai..rembat jugak....canteq tak...hihihi...Then beli la skit keperluan harian....Z pun dah jumpa tilam hijau tu..Ok beres..hehe...Tu ha tilam z, kaler hijau sebelah selipar tue..Semua nak bagitau...Apa salahnya kan....Ok dah penat..Jom balik....
Memang ari ni aku asyik bershopping jer...Bukan window shopping dah nie..Dah lama tak shopping cenggini...Seronok plak rasanya...Takper laa..bukan selalu...hihihi....

Tips bershopping: beli time sale jerk tau...hehehe....baru puas hati...kalau ade keinginan, hold dulu (bergantung jugak la tapi)..hihi...then beli barang murah tapi nampak mahal...haaaa....best-best....akhir tip dari aku, jangan bawak duit banyak-banyak masa shopping, nanti kan terlebey beli plak...kalu tak cukup duit, pinjam dari kawan dulu baru bayar balik...hehehehe....tu tips aku, kalau tips korang tak tau la plak macam mane kan...hehehehe.....

Thursday, April 15, 2010

Lagi..Lagi kes dera....

Salam 1 Malaysia...

Aduhh...Sini dera, sana dera..apa nak jadi la zaman sekarang nie...Menakutkan aje...Agaknya pendera-pendera ni memang tak mempunyai perikemanusiaan. Perikehaiwanan maybe sesuai untuk orang-orang yang macam nie...Eh ade ke perikehaiwanan....Banyak kes-kes yang berlaku sekarang ni...Tak termasuk kes buang bayi, peragut, perompak...Aduhh...Nak kuar mana-mana pun dah takut...Ni terbaru kes dera...

Kanak-kanak didera bapa tiri meninggal 

SERI KEMBANGAN: Seorang kanak-kanak perempuan berusia tiga tahun mati disyaki didera bapa tirinya dengan lebih 30 kesan lebam dan cedera ditemui di badan serta kepala mangsa.

Lee Swee Hui, dari Pangsapuri Bayu, Taman Bukit Serdang di sini, dipercayai didera lelaki berusia 27 tahun itu selepas tidak tahan dengan kerenah mangsa yang dikatakan suka menjerit dan menangis serta agresif, termasuk melompat dari meja makan atau kerusi apabila ditegur.

Lee atau panggilan manjanya, Jasmine, dibawa ke Poliklinik Komuniti Seri Kembangan di sini pada jam 7.45 pagi semalam oleh bapa tirinya itu yang juga seorang penganggur, tetapi disahkan sudah meninggal dunia dua jam sebelum itu.Timbalan Ketua Polis, Jabatan Siasatan Jenayah Selangor, Asisten Komisioner Khaw Kok Chin, berkata kanak-kanak itu dipercayai didera seminggu lalu berdasarkan kesan lebam pada badannya.

Bagaimanapun, katanya, siasatan awal mendapati tiada kesan penderaan seksual ke atas kanak-kanak itu.

Pada sidang akhbarnya semalam, beliau berkata, lelaki itu ditahan di klinik berkenaan sebaik menerima laporan mengenai kes berkenaan, manakala isterinya berusia 24 tahun diberkas pada jam 12.45 tengah hari di pangsapuri yang disewa pasangan terbabit sejak setahun lalu.

“Kanak-kanak itu tinggal bersama pasangan berkenaan di rumah sewa itu selepas dia dijaga selama dua tahun oleh seorang pengasuh.
“Pasangan itu turut dikurniakan seorang anak lelaki berusia tiga bulan dan kini dijaga adik wanita itu,” katanya.

Khaw berkata, mayat Lee dibawa ke Hospital Serdang untuk bedah siasat dan kes itu disiasat mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan.

p/s: banyak betul kesan lebam pada mangsa...

Wednesday, April 14, 2010

Giveaway My Life...My Stories...Demi Adam Daniel...

Salam...

Hari ni tengok la kat dashboard, tengok-tengok la updated yang dibuat oleh blogger...Sampai kat Teratak Puteri ni, tengok dia post pasal  Koleksi Buluh.. Ada 3 biji Piring Kuih,4 pasang Cawan Mulut Lebar, Sugar Pot & Creamer. Cantik... Then bila scroll down ke bawah lagi jumpalah blog ni MrsNor.. Maybe kawan kepada Teratak Puteri kot...Kenal Teratak Puteri pun melalui cabutan bertuah jugak..hehe... Kat blog MrsNor adalah Giveaway yang dibuat oleh Saidah. Giveaway yang dibuat oleh Saidah berkenaan dengan Giveaway My Life...My Stories...Demi Adam Daniel...Click SINI tau kalau nak join..Menarik hadiah-hadiah yang Saidah nak bagi:

Oleh kerana referral saya ialah Mrsnor, so saya kena save la jugak picture ni...Takpekan Mrsnor.... :)
Memang best kan hadiah die... Giveaway ni berakhir pada 30hb May, 2010. Jom la kawan-kawan join...Menarik tue..Mana la tahu dapat...hehe...Senang jer syarat-syarat dia...So easy or kacang jer kata orang...Kalau serius nak join, click SINI

Tuesday, April 13, 2010

Jom kita Exchange Link...

Salam 1 Malaysia....

Malam ni aku buat satu pages pasal Exchange Link...Exchange Link means aku nak letak link blog korang dalam page aku dan korang kena lah letak link aku kat blog korang...Leh la aku selalu lawat blog korang di kala masa terluang...So, sapa-sapa yang berminat nak letak link korang kat aku leh la bagitahu aku dengan mengomen kat bawah k...Sekarang ni cuba nak letak link yang dah jadi follower aku..Buat dulu mana yang sempat..Aku letak jugak link tu jika orang tu selalu datang kat blog aku dan yang aku rasa selalu berminat nak baca kat blog orang tu...Hehehe

Jom kita Exchange Link...Yeehhaaa.....Gambate...Gambate....

Cabutan Bertuah....

Salam 1 Malaysia...

Hari ini ada lagi cabutan bertuah yang menarik perhatian aku..Jom kita join...Jom la..Jom la...Dari blog tAk adE perasaaN

Cabutan bertuah ni berakhir pada 2 Mei 2010. Of course la sempat lagi...Syarat dia senang jer...
1) Bagitau jerk dalam blog korang pasal cabutan bertuah yang menarik ni...
2) Tempek banner kt atas dalam post dan side bar serta linkkan kat ke blog tAk adE perasaaN
3) Lepas tu post dan tinggal link kat blog tAk adE perasaaN...Done...
Pemenang ikut cabutan yg pertama, kedua, ketiga, keempat..Hadiahnye, tunggu...Best....

After ujian bertulis ptd (10/4/2010)

Salam 1 Malaysia...

Ahhh..Lega sudah apabila dapat lepaskan diri dari exam bertulis..Rasa lama dah tak buat exam...Hehe..Kali ni nak bercerita pasal apa yang terkandung dalam ujian bertulis SPA (Suruhanjaya Perkhidmatan Awam) tu... Ringkas je nak cerita... Mula-mula ingatkan ujian ni, kandungan dalam tu tak sama dengan ujian bertulis untuk kerja awam yang lain..Maksudnya, kalau untuk yang memilih jawatan ptd dapat soalan ujian untuk jawatan ptd, kalau untuk yang imegresen atau pegawai lain, dapat soalan yang berbeza..Rupa-rupanya sama je untuk setiap jawatan yang dipilih....Pada pagi itu.... :)... Bangun awal, baca-baca skit tentang sejarah...Just belek-belek je satu dua muka surat...Then bersarapan lah pagi dengan nasi lemak dan air mocha...Berat tu sarapan..Nasib baik tak mengantuk..Maybe dah biasa kot makan makanan berat...Hehehe...Then, pergi lah aku naik unser dengan abang ku...Sampai sana, then bermulalah..........

Bahagian 1: Pengetahuan Am...
Soalan nya banyak berkaitan dengan sejarah (Malaysia), dasar-dasar, macam-macam dasar (kena banyak tahu tu), 1 Malaysia, NKRA, filem( tanya filem Yasmin Ahmad), computer function, Piala Dunia 2010 (jawapan Afrika, boleh pulak aku salah), ukur supersonik (jawapan Mach, salah jugak..huhu), parlimen, dewan rakyat, dewan negeri, dll...Yang ni je aku ingat..50 soalan...Objektif je pun...Sebab tu dah siap sedia dah dengan bom, bukan pistol (acara tembak-menembak)...Hahaha...Itulah akibat kurang membaca.....

Bahagian 2: Matematik (kira-kira dan fikir logik)
Actually soalan dia amat mudah..Macam soalan PMR and SPM je sebenarnya taraf soalan tu...Tapi disebabkan oleh tak cukup masa, 40 soalan (45 minit) + tidak boleh guna kalkulator..Memang tidak sempat..Kalau memang yang dah bijak matematik dan jawab dengan laju, confirm dapat siapkan...Dinasihatkankan, pinjam lah nota atau buku latihan PMR dan SPM dari adik atau anak dan buat latihan dalam tu sebelum test...Insyaallah dapat menolong....

Bahagian 3: Uji kefahaman dalam bahasa melayu dan bahasa inggeris...
Bahagian ni nak menguji tahap pemahaman dalam bahasa melayu dan bahasa inggeris..jangan risau sebab jawapannya objektif...di bagi petikan, dan jawab ikut petikan, lagi, isi tempat kosong (perkataan yang sesuai dengan ayat)...Done...

Bahagian 4: Esei Bahasa Melayu (300 hingga 500 patah perkataan)
Soalan esei 1, berkenaan dengan bincangkan berkenaan dengan langkah untuk memperkenalkan barangan buatan tempatan berbanding dengan buatan luar negara yang mendapat tempat dalam negara...
Soalan esei 2, bincangkan mengenai kurangnya semangat patriotik di kalangan golongan muda.
Soalan esei 3, Program Transformasi Kerajaan (GTP)...
Aku jawab esei 2.

Rehat jap sejam.....Makan nasi ayam dan solat bersama teman baru dan sambung lagi...

Bahagian 5: Esei Bahasa Inggeris (200 hingga 300 patah perkataan)
Soalan esei 1, keburukan facebook, twitter, myspace dan laman web sosial yang lain.
Soalan esei 2,(lupa, nati carik balik)
Soalan esei 3, how to enhanced unity in the country.
Aku jawab esei 3.

Tak tau lah dapat pergi ke tak peringkat seterusnya...huhuuhu...Hope dapatlah...Ada tiga peringkat untuk dapat jawatan yang diidamkan....Baru first step....Bulan 5 tau la keputusan dia...Kalau sapa-sapa yang belum isi lagi borang SPA tu, yang dah lepas exam final, or last year sekarang, baik isi sekarang kalau nak masuk government.. Click Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA)...

Giveaway Kedai Islah

Salam pagi....Salam 1 Malaysia...:)

Sungguh indah pagi ini... :) ..Intro first...Malam tadi ingat nak stay lama berblogwalking tapi tak dapat sebab mataku amat sakit..So lelap awal lah malam semalam...Pagi ni, aku begitu bertenaga...:)

Sambil berblogwalking tu, pergi la dari satu blog ke satu blog, (lawat orang yang lawat aku), jumpalah satu blog ni yang menceritakan pasal GIVEAWAY KEDAI ISLAH...Wow..Hadiahnya memang menarik...Bagi brooch yang cantik lagi menarik..So niat dalam hati nak cubalah, kot-kot lah ada tuah...Hadiah-hadiah nya...

Tempat Pertama:


Tempat Kedua:

Tempat Ketiga:

Menarik bukan..Sapa lagi nak bagi kalau bukan di KEDAI ISLAH... Click je KEDAI ISLAH...
Cepat la kawan-kawan join..Tarikh tutup 
1 MEI 2010... Sempat sangat...


OK SYARAT2NYA..

1. Buat ENTRY tentang GIVEAWAY KEDAI ISLAH. PROMOSILAH SIKIT..
2. Add LINK KEDAI ISLAH atau BANNER KEDAI ISLAH di blog anda..
3. Tinggalkan komen pada ulasan beserta link blog anda..

Done...Senang jer kan...So...Apa lagi...Jommmm...

Monday, April 12, 2010

Coret-coret hari ni....

Salam 1 Malaysia...

Rasa macam dah lama jerk tak bukak blog nie..cuti 3 hari...lame gak la...dh nmpk berdebu skit blog ni...hihihi..tapi hari ni ade kerja yang nak dibereskan...first nak buat progress report..padahal kena hantar hari jumaat ari tu..cuti nyer pasal, aku tak buat sebab xderk pc kat rumah...xsure di terima atau tak progress tue...huhu...second, kena study pasal coding...tak sure mr duen nk suh present tak hari ni..so kene pergi la jugak lab..chaiyyok3x....

Thursday, April 8, 2010

Lagi-lagi Award

Assalamualaikum dan salam 1 Malaysia.... :)

Burrppp..Kenyang baru lepas makan tgh hari...Alhamdulillah rezeki bertambah-tambah..Dapat lagi award...'Interesting Blog Award'...Interesting kah blog aku??...hihihi...Think positive, of course la kot..Bukan senang orang nak bagi award ni..Hihihi...Tepuk-tepuk tangan untuk aku...Ni dia:

Baik betul pemberi award ni iaitu Naddy  dan Fadzihani 
Dapat dua skali gus..So sweet...hehe..Muaahh..Muahh untuk korang berdua...Soalan-soalan yang menarik:

1. apa yang anda akan buat bila anda tahu member anda tikam belakang anda?
    Berdoa agar orang tu cepat-cepat bertaubat ... Kesian gak kat dia..Moga-moga dia insaf walaupun dalam  
    hati ni hanya tuhan saja yang tahu..

2. 6 org di hati anda ?
   My parent, family, saudara-mara, kawan-kawan rapat, kawan yang tak makan kawan, blogger-blogger     yang memberi  info yang menyentuh tangkai hati :p

3. anda rasa anda comel ?
  Comel kot (perasan) ...haha

4. single or taken ?
   Single mingle and available..haha

5. blog yang anda suka ?
   Semua sebab kebanyakan blog-blog banyak yang bagi info, pasal diri, harian, semua lah...

6. adakah bilik anda kemas setiap hari ?
   Kemas apabila lipat selimut dan susun bantal...Kemas barang-barang atas dan dalam almari tak kemas..ikut mood jugak...Peace...

7. lagu terakhir yang anda dengar ?
    Lupa la..tadi dengar kat mydin...

8. last text message ?
   Dari keyyah: Uik soping bj 2..hehe..Ok2 aku tggu...

9. last phone call ?
   Dari adikku, Nurul Najmi..

10. hari terakhir anda menangis ?
   Tak menangis, tapi sedey masa pemergian Din Beramboi...

11. list lima faberet colour anda .
   Gold, pink, hijau, merah, hitam... (ada lagi sebenarnya)

12. orang terakhir anda ber"ym" ?
   Kalau tak silap dengan Maisarah binti Mohd Shafie..

13. game yang anda paling suka ?
   Dolu-dolu suka main Farmville..

14. adakah anda peminat MCR ?
   MCR?? apa tu...hehe

15. apa perasaan anda semasa jawab tag ni ?
   Excited...

16. anda rasa tag ni best ?
   Bole la...

17. tag lagi 10 orang .
   D, Z, Ser, Wan Hazel, Tora, Juan, Nafira, qellissa, qamarguyz, nurul najmi..

Wednesday, April 7, 2010

Tukar Background

Salam...

Fuhhh...Penat hari ni main tukar-tukat template and gambar background...Letak, tukar, letak, tukar and at last i chooses this one...Green background....Macam nak tukar lagi tapi biar lah dulu...Biar kasi cerah mata korang tengok background aku...Hihihihi....Hope korang enjoy tengok backgound aku... :)
Related Posts with Thumbnails